-
La un număr administrativ s-au arondat toate construcţiile ilegale de pe Salcâmului
-
Situaţii similare sunt pe sld. Cristea Vasile, Prunului, Negoiu şi cartierul Combinat
-
Locatarii ,,iertaţi“ sunt o bună masă electorală pentru edili
Situaţiile ilegale de pe străzile Salcâmului, soldat Cristea Vasile, Negoiu sau Prunului din Făgăraş s-ar putea elimina dacă proiectul de lege al Ministerului de Interne va fi adoptat. Prin această modificare a legislaţiei, se va limita la 10 numărul persoanelor care pot avea acelaşi domiciliu fără a face parte din familia proprietarului. Chiar dacă MAI a vizat prin limitarea numărului de persoane care pot avea domiciliul în aceeaşi locuinţă în special cetăţeni din Republica Moldova, care au ales România doar pentru a avea o reşedinţă, va rezolva multe din situaţiile ilegale existente în localităţile din ţară. În unele localităţi, fenomenul e de amploare. Potrivit MAI, în România există aproximativ 100 de adrese la nivel naţional unde figurează mai mult de 1.000 de cetăţeni. Scopul noilor măsuri care ar putea intra în vigoare este acela de a avea o acurateţe a datelor din Registrul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor.
Directorul SCLPEP: ,,Se fac verificări în teren de către Poliţia Făgăraş“
,,Nu este o noutate pentru că noi avem norme interne pe care le aplicăm. Dacă pe un număr administrativ apăreau mai mult de zece persoane se făceau verificări în teren de către Poliţia Făgăraş la cererea noastră. În cazul persoanelor ce proveneau din Republica Moldova noi avem raportări trimestriale. Am avut un caz doar la Beclean, dar au plecat dintre ei şi au rămas doar 8 persoane care se pare sunt angajate la o firmă din localitate. Pentru cei ce solicită flotant, adică reşedinţă pt un an la o adresă, dacă depăşesc 2 persoane la fel cerem verificare la Poliţie. Astfel de situaţii putem identifica doar punctual, când apare o solicitare pe o anumită adresă, în rest nu avem astfel de date. Dacă sunt membri ai familiei e permis să stea mai mult de 10 într-un imobil, până la gradul 4, inclusiv concubini. Dar OUG 295/ martie 2021 aplicabilă acum permite ca orice deţinător cu acte legale de spaţiu de locuit poate elimina o terţă persoană care are domiciliul la el solicitând anularea domiciliului prin cerere depusă la SPCLEP, chiar dacă acest lucru cândva s-a făcut sau nu cu acordul său (proprietarului)“ a explicat Lucia Gavrilă, directorul Serviciului Public Local de Evidenţa Persoanei Făgăraş.
Peste 50 persoane la o adresă
Cea mai mare aglomerare de persoane la o singură adresă administrativă din Făgăraş se află pe strada Salcâmului. Salcâmului nr. 2 este adresa care figurează pe cărţile de identitate ale tuturor locatarilor din această parte a străzii. Peste 50 de familii cu mulţi copii. Dar pentru Primăria Făgăraş acest fapt nu ridică vreo problemă pentru că şi pe strada Soldat Cristea Vasile, pe Prunului din cartierul Galaţi, pe Negoiu nr. 1 sau în cartierul Combinat, la acelaşi număr administrativ figurează zeci de persoane. Concret, primăria a arondat la un număr administrativ de pe străzile mai sus menţionate mai multe imobile, majoritatea construite ilegal după 1990, fără autorizaţii de construire. Deşi situaţiile persistă de peste 30 de ani, Primăria Făgăraş a trecut cu vederea aceste ilegalităţi, iar locatarii în cauză n-au fost deranjaţi. Motivul este unul simplu. Locatarii n-au fost obligaţi să intre în legalitate întrucât constituie o bună masă electorală pentru edilii locali care o exploatează la maxim din 4 în 4 ani. Totuşi Poliţia are o evidenţă a acestor imobile/locuinţe ilegale şi numărul persoanelor ce locuiesc în ele.
Pe Prunului nu sunt numere administrative
Poate recensământul care abia începe va evidenţia aceste situaţii, iar autorităţile locale vor rezolva problema aglomerărilor ilegale. La recensământul anterior, cel din martie 2011, Făgăraşul a fost împărţit pe 14 sectoare, în care au fost trimise persoane care să realizeze o situaţie a locuinţelor şi stăzilor existente. Atunci s-au constatat probleme în special pe strada Salcâmului, unde existau mai multe locuinţe cu acelaşi număr administrativ, şi care au fost renumerotate pe actele primăriei. Şi pe strada Prunului, peste 40 de locuinţe din cele mai bine de 100 nu aveau numere administrative. La nivelul municipiului s-au înregistrat atunci 9950 de apartamente şi 4278 de case. O situaţie similară exista pe strada sld. Cristea Vasile şi pe Negoiu nr. 1 unde la acelaşi număr administrativ locuiau ilegal zeci de persoane.
Mai mult decât declaraţia proprietarului
Proiectul de lege pus în dezbatere de Ministerul de Interne prevede ca cetăţenii care locuiesc la altă adresă decât cea trecută în buletin pot fi sancţionaţi. Măsura ar putea să afecteze inclusiv persoanele care stau în gazdă sau chirie şi nu au încheiat contracte cu proprietarii. Nu va mai fi suficientă declaraţia gazdei, ci vor fi necesare mai multe date pe respectiva cerere a solicitantului. Se va aproba adresa doar după un control al poliţiştilor. Dovada adresei se face cu:
- acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
- declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, din care să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresă, precum, şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată; titlul locativ al găzduitorului se stabileşte prin verificarea menţiunilor înscrise în cartea funciară,
- declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă.
- documentul eliberat de autoritatea administraţiei publice locale, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinaţie de locuinţă; (Lucia BAKI)