O stație de sortare și transfer a deșeurilor și va construi în Rupea ți va deservi localitățile din zonă. Investiția este inclusă în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Brașov, proiect pentru care, de mai mulți ani, administrația județeană pregătește documentația necesară obținerii fondurilor europene. Plenul CJ Brașov a adoptat o HCJ prin care  a preluat de la Orașul Rupea un teren cu o suprafață de 50.000 mp pe care va fi construită stația de sortare. Rupea este inclusă în Sistemul de Management Informatizat al Deșeurilor și cu o altă investiție: amenajarea unui centru de aport voluntar, unde oamenii să ducă deșeurile voluminoase inerte (mobilă, resturi din construcții etc). Și pentru acest proeict, Orașul Rupea trebuie să cedeze terenul Consiliul Județean Brașov, iar procedurile de transfer a acestuia sunt în derulare. Prin Sistemul de Management al Deșeurilor vor fi realizate și alte centre de aport voluntar în județul Brașov. Până acum, terenurile au fost predate de orașele Râșnov, Codlea și Zărnești.

  • „Pentru atribuirea contractului privind elaborarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor a fost nevoie de patru ani, asta din cauza contestaţiilor, inclusiv în instanţă. Fiecare primar şi-ar dori un sistem integrat de management al deşeurilor, dar nu la el «în curte»”, a spus  Şerban Todorică.

Făgăraşul s-a opus tuturor variantelor

Probleme mari au fost în stabilirea amplasamentului pentru  realizarea unei staţii de sortare şi transfer în zona Făgăraş, unde este proiectat un „mini-centru de management integrat”. În cadrul AGA, vicepreşedintele CJ Braşov  a prezentat impedimentele cu care s-au confruntat.

  • ,,Pe teritoriul municipiului Făgăraş era un teren dat în urmă cu mai mulţi ani Consiliului Judeţean Braşov pentru amenajarea unei staţii de transfer (la prima încercare a administraţiei judeţene de a obţine bani europeni pentru managementul integrat al deşeurilor), dar, ulterior, Consiliul Local Făgăraş a anulat actul normativ în baza căruia terenul era dat administraţiei locale.  Tot în Făgăraş a fost identificat un teren de pe fosta platformă industrială Nitramonia. Am avut discuţii cu lichidatorul judiciar care vinde terenul, de la care am aflat că suprafaţa respectivă este în evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov ca posibil contaminat, aşa că nu l-am putut cumpăra. Ulterior, a fost identificat un teren la Beclean, pe care, în 2011 era planificată construcţia unui depozit de deşeuri. Acum, când s-a pus problema realizării staţiei de sortare, în comună a fost organizată o consultare publică, la care a venit inclusiv primarul Făgăraşului, caz în care localnicii s-au opus, aşa că demersurile au fost sistate. A fost găsit un teren şi la Hârseni, unde, la fel, cetăţenii s-au opus investiţiei”, a  mai  declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean. 

S-a găsit teren la Părău

După cum susține vicepreședintele CJ Brașov,  pentru această staţie de sortare a fost găsit un teren pe teritoriul comunei Părău pentru care s-a încheiat cu proprietarul promisiunea de vânzare şi a fost emisă o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a aprobat investiţia.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here