InfoCons a găsit supă la plic cu până la 10 E-uri și cu 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 29 de produse. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție:
89.66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului
44.83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
la 62.07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
la 24.14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
la 44.83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic:
93.10% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 10.
93.10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate la 100 grame de produs.
Valoarea energetică este cuprinsă între 19 kcal și 459 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0.1 și 8.6g.
Cantitatea de glucide variază între 3.6g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 și 15.1g.
41.38% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 0.7g și 15.2g pentru produsele studiate.
Cantitatea de sare raportat la 100 g de produs s-a situat între 0.7g și 12.8g.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 5 grame de sare pe zi.