Bujiile reprezintă niște componente indispensabile unui autovehicul, care primesc prin fișe un impuls de curent de la bobina de inducție sau de la distribuitor. Acestea sunt alcătuite din doi electrozi în care se produce scânteia electrică. Datorită acestora are loc aprinderea combustibilului în motoarele cu explozie, pistonul este deplasat în jos de această putere, iar arborele cotit este rotit. Prin urmare, bujiile sunt direct responsabile de pornirea motorului autovehiculelor.
Când ar trebui să fie înlocuite bujiile?
Există mai multe simptome care indică necesitatea de înlocuire a bujiilor. Autovehiculul va consuma mai mult combustibil, deoarece bujiile uzate nu mai dispun de capacitatea de a arde complet carburantul care pătrunde în motor. Pe lângă toate acestea, crește și volumul de emisii de gaze de eșapament, fapt care are un impact negativ asupra mediului înconjurător. Rateul de aprindere al motorului este un indiciu al lipsei scânteii necesare pentru aprinderea amestecului de combustibil. Pe tabloul de bord se va aprinde martorul motorului „Check Engine”, care va indica uzura bujiei sau necesitatea de a o verifica îndeaproape. În cazul dacă observați că autovehiculul nu mai accelerează în mod normal, de asemenea ar trebui să apreciați starea acestor componente.
Instrucțiuni video pentru înlocuirea bujiilor cu autodoc24.ro
Cum sunt înlocuite bujiile?
Îndepărtați capacul de protecție al motorului și alte elemente care restricționează accesul la bujii.
Trageți ușor cablurile pentru a deconecta clemele de la bujii. Fiți atenți să nu le deteriorați!
Demontați suportul de fixare al bobinei de inducție cu ajutorul cheii Torx T40 și curățați locașurile de montare cu un compresor cu aer comprimat.
Deșurubați bujiile utilizând o cheie tubulară pentru bujii și scoateți-le din locașurile de montare. Vă recomandăm să le scoateți pe rând, pentru a nu le confunda.
Verificați partea filetată a bujiilor, folosiți o lanternă, dacă este necesar. Curățați-le și lubrifiați-le cu unsoare dielectrică. Este recomandabil să aplicați un compus de silicon dielectric pe borne pentru a facilita deconectarea ulterioară a acestora.
Verificați starea firelor și a clemelor. Curățați-le sau înlocuiți-le în cazul în care sunt uzate. Cu ajutorul multimetrului măsurați rezistența materialului izolator, valoarea căreia nu ar trebui să fie mai mică de 0,5 megohm.
Înșurubați bujiile noi până la cuplul recomandat de către producător. Nu le înșurubați prea strâns, deoarece puteți deteriora astfel partea filetată, fapt care va împiedica transferul corespunzător de căldură.
Înainte de a conecta clemele la bujii, prelucrați-le cu un spray special.
Uniți toți conectorii și reinstalați toate elementele de protecție demontate anterior și montați capacul de protecție al motorului.
Astfel, urmând acești pași veți putea efectua înlocuirea bujiilor de sine stătător, fără a vă adresa la specialiștii de la autoservice.