O tânăra în vârstă de 22 ani, surdo-mută, instituționalizată în centrul de plasament Floare de Colț din Făgăraș, și-a dorit să petreacă Crăciunul alături de sora ei și de familia pentru care aceasta a dezvoltat o relație de atașament, familie la care locuiește sora, în Brașov. Mai mult de atât, familia din Brașov sunt nașii părinților celor două tinere. În acest sens, familia din Brașov a transmis o cerere Protecției Copilului prin care a solicitat învoirea acesteia pe perioada sărbătorilor. „Am depus cerere la DGASPC, luni, 20 decembrie 2021. Am primit un răspuns uluitor! Ni s-a spus că nu avem relaţii de ataşament cu fata şi din acest motiv nu o pot învoi la noi”, povesteşte femeia, conform ASUM.
Răspunsul DGASPC Braşov pentru familie
- „Referitor la emailul dvs din data de 20.12.2021, înregistrat în cadrul DGASPC Braşov cu numărul 95366/21.12.2021, prin care solicitaţi învoirea tinerei (…) aflată cu măsură specială plasament la Centrul de Plasament „Floare de Colţ”, vă comunicăm faptul că solicitarea dvs nu a fost aprobată. Menţionăm faptul că la nivelul Centrului nu există documente care să ateste relaţia de ataşament dintre dvs şi tânăra în cauză”, a răspuns DGASPC Braşov familiei.
Asociaţia Catharsis: Luată abuziv de la Asistentul Materal
O familie de asistenţi maternali a crescut o fetiţă abandonată de când era bebeluş şi până la 7 ani. Fetiţa avea probleme auditive şi familia, din dragoste pentru fetiţă, a cheltuit mulţi bani şi a investit mult timp pentru ca micuţa să poată auzi. „Imediat după împlinirea vârstei de 7 ani, a fost luată abuziv şi ilegal din familia Asistentului Maternal, pentru a fi mutată la un centru pentru copii cu handicap grav. A plâns copilul şi se topea de dorul casei şi al familiei sale. Au plâns şi oamenii care au crescut-o timp de 7 ani cu dragoste părintească şi maximă responsabilitate. Şi s-au dus s-o viziteze, dar, din cauza pandemiei, au stat la mare distanţă. Se priveau timp de câteva minute şi se despărţeau cu lacrimile pe obraz. Anul acesta au fost descurajaţi prin restricţionarea vizitelor, o dată pe lună, ceea ce i-a dăunat fetiţei. Familia Asistentului Maternal a solicitat învoirea micuţei pe timpul vacanţei de vară, dar asistentul manager de caz a respins cererea. Astfel, copilul surd din naştere, recuperat parţial prin grija familiei de Asistent Maternal, suferă de durerea provocată de cei plătiţi sa-i facă viaţa mai frumoasă”, a scris Azota Popescu, preşedintele Asociaţiei Catharsis, pe pagina de Facebook.
Pandemia le-a restricţionat întâlnirile
„Noi am luat-o acasă de Paşte, în 2019. De atunci am păstrat legătura săptămânal, pe telefon. Am fost şi la ea la şcoală, la Bucureşti, am mai luat-o la noi acasă, cât încă era la centrul de la Codlea. A venit pandemia şi nu am mai fost primiţi în centre, dar am păstrat legătura cu ea. Însă, chiar dacă nu ar avea legături de ataşament cu familia noastră, sora ei mai mică locuieşte la noi şi am menţionat în cerere acest lucru. Ele se bucură când se văd pe Internet şi şi-au dorit amândouă să fie împreună când vine Moş Crăciun. Doamna director Julieta Gîrbacea ne-a spus că vom primi un răspuns conform legii, dar sunt curioasă să ştiu şi eu ce lege le interzice fraţilor să fie împreună de Crăciun”, spunea Ana, din Braşov, citată de adevărul.ro. Femeia mai povesteşte că a făcut demersuri chiar şi în ziua de Ajun, dar, deşi vorbim de un adult, în vârstă de 22 de ani, tânăra din centru nu a fost lăsată să plece în vacanţă la sora sa.