Prima sentință din Dosarul ”Cheresteaua 1”, deschis în 2016, a fost emisă la 22 decembrie 2021 de Tribunalul Argeş. Andrei Ion, capul rețelei de tip mafiot care a ras pădurile de pe Valea Vâlsanului din Munții Făgăraș, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare de Tribunalul Argeș. În același dosar, Gheorghe Mihai, șef de district, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare, la fel ca și pădurarul Vasile Uță. Alți cinci inculpați în dosar, printre care și fiul lui Andrei Ion, au primit pedepse între 3 și 4 ani (cu suspendare), iar unul a fost condamnat la amendă penală. Ei trebuie să plătească despăgubiri de peste 10 milioane de lei.
- ,,Cu Andrei Ion, zis și ”Brânză” (șeful Clanului ”Brânză”), am avut ocazia să mă întâlnesc personal, anul trecut, când documentam, pe teren, tăierile ilegale masive de păduri de pe Valea Vâlsanului. Omul m-a urmărit pe tot parcursul documentării și, când l-am filmat cu telefonul, întrebându-l ce face, a pretins că ar fi… turist. Condamnările nu sunt definitive. Sper, însă, că la apel, sentințele vor fi și mai drastice. Pentru că măcelul făcut pe Valea Vâlsanului e uriaș. Doar în Dosarul ”Cheresteaua 1” e vorba de aproximativ 23.000 de copaci tăiați ilegal (aproximativ 1.000 de camioane cu lemne). Iar aceasta e doar o parte mică a dezastrului! ” a scris pe contul său de facebook fostul senator Mihai Goţiu.
Fostul senator Mihai Goţiu
Reamintim că Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus trimiterea în judecată, în aprilie 2016, a mai multor persoane acuzate de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor. În cauză au fost cercetați 16 inculpați: Ion Andrei, zis „Brânză”, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L., dar și o parte dintre rudele sale: Daniel Ionuț Andrei, Liviu Gheorghiță Andrei, Livioara Andrei, Gheorghe Andrei, firmele SC Andris SRL și SC Ioni Liv Forest SRL, trei funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, la momentul săvârșirii faptelor: Ion Trăistaru, Gheorghe Mihai şi Vasile Uţă, dar și inculpații Elena Dobrinoiu, Nicolae Lixandru, Cătălina Maria Matei, Petre Păduraru, Mircea Ancuța și Marius Virgil Oancea. Judecătorii Tribunalului Argeș au condamnat nouă inculpați și două societăți. Cinci dintre inculpați au fost achitați: inginerul silvic Ion Trăistaru, Elena Dobrinoiu, Cătălina Maria Matei, Petre Păduraru și Livioara Andrei.
În jur de 23.000 de copaci tăiaţi fără drept de pe o suprafaţă de 504 hectare
În dosarul Cheresteaua, anchetatorii susţin că s-au tăiat ilegal 23.000 de copaci care ar fi fost transportați cu peste 1000 de camioane. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în perioada 2008-2012, Ion Andrei, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, “a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş”. Acesta ar fi beneficiat de sprijinul inculpaţilor Ion Trăistaru, Gheorghe Mihai şi Vasile Uţă, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care “încadrau arborii sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori.”, se mai arăta în rechizitoriu.