Deputaţii au votat, miercuri, 27 octomnrie 2021, proiectul de lege care plafonează preţurile la energia electrică şi gaze. Proiectul a fost dezbătut în regim de urgenţă la solicitarea PSD şi merge la promulgare la preşedintele Klaus Ioahnnis, astfel încât schema de ajutor de compensare să fie aprobată până la 1 noiembrie. Preţurile ar urma să fie plafonate atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru spitale (publice şi private), unităţi de învăţământ, inclusiv creşe, (publice şi private), ONG, furnizori de servicii sociale publici şi privaţi şi biserici. De asemenea, TVA pentru energia şi gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redusă de la 19% la 5%. Proiectul a trecut cu 285 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Proiectul de lege stabileşte pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.
Pentru consumatorii casnici preţurile se plafonează astfel:
- Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
- Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh
- Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
- Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Ce se compensează
- U Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat. Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare.
- De asemenea, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin.(1) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificată şi completată prin această lege.
Excepţii
Operatorii economici consumatori finali vor fi exceptaţi de la plata tarifelor de distribuţie şi transport, a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei.
- Pentru toţi operatorii economici, consumatori finali: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate (tarif de introducere/extragere din reţea, tarif de transport, de distribuţie, de servicii de sistem), certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei. Exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi a accizei
- Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin. (1) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021.
Protecţie pentru 15 milioane de români
Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu susţine că proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţului la energie oferă o protecţie pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut. ,,Legea protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut. De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale. Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu îşi piardă competitivitate”, a afirmat ministrul Popescu.