Un stejar secular din cimitirul catolic din Făgăraş a ajuns subiect de discordie între grupuri de persoane din municipiu. Şi asta pentru că ei au aflat vestea că stejarul urmează să fie tăiat. Persoanele care deţin morminte sub stejarul din cimitir spun că ramurile uscate  care cad le afectează crucile şi locurile de veci amenajate şi s-au plâns preotului paroh. De cealaltă parte, localnicii vârstnici spun că stejarul este o frumuseţe şi ar fi păcat să fie tăiat.

  • ,,De când mă ştiu, şi am 80 de ani, vin şi admir acest stejar, unic în oraş. Este de o frumuseţe rară şi foarte bătrân, are câteva sute de ani. Când am aflat că va fi tăiat m-am şocat. Am anunţat şi la primărie pentru a bloca tăierea stejarului. Încă nu s-a făcut nimic. Ştiu că în SUA astfel de copaci sunt protejaţi, au lângă ei plăcuţe în care sunt trecute informaţiile. Acolo este interzis să fe tăiaţi. La noi de ce nu sunt protejaţi astfel de arbori?” spune Mariana Klein din Făgăraş, de pe strada 13 Decembrie.

Şi alţi loalnici sunt în asentimentul femeii şi cer  autorităţilor în domeniu  să se implice şi să protejeze stejarul secular din cimitir. Preotul paroh de la Biserica Romano-Catolică ,,Pateri” spune că a aflat de reclamaţii, dar nimeni nu l-a contactat  să-şi spună doleanţele.

,,În primul rând să le transmiteţi celor care fac reclamaţii să vină la sursă să afle adevărul, adică la noi, la biserică. Tăierea unui astfel de copac presupune un lung şir de aprobări. Pot să spun că stejarul nu va fi tăiat în această perioadă deşi enoriaşii s-au plâns că le sunt afectate  locurile de veci” spune preotul.

Biserica Pateri

Un stejar secular se află La Mercheaşa

Un stejar bătrân de 900 de ani se află în satul Mercheaşa. Din iniţiativa localnicilor, arborele a fost declarat monument al naturii, în zonă au fost impuse reguli stricte de protecţie şi un custode se ocupă de promovare. De când s-au instituit astfel de măsuri, locul este căutat de turişti, iar sub coroana  stejarului sunt organizate concursuri, concerte şi ateliere de meşteşugărit.

  •  Când am ajuns prima oară în Mercheașa erau zero turiști. Stejarul nici măcar nu era îngrădit, nici nu l-am găsit. Acuma în schimb cred că vin sute sau mii de turiști anual într-o localitate care era non-existentă pe piață turismului românesc” declara Silviu Pelei, ghid turistic.
  •  „Cel mai important a fost faptul că primăria, primarul și consilierii locali au înțeles importanța acestor zone ale lor și faptul că poate să le aducă beneficii” este de părere Cătălin Cantor, custodele artiei naturale protejate de la Mercheașa.

Stejari protejaţi în SUA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here