După ce varianta Calbor, pentru amenajarea unei staţii de sortare a deşeurilor din Ţara Făgăraşului, a căzut, Consiliul Judeţean Braşov a început să caute o altă locaţie. Astfel, după ce au fost identificate mai multe posibile amplasamente şi au fost purtate discuţii cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean Braşov a găsit un teren la Părău. De altfel, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Szenner Zoltan, Consiliul Local Părău a aprobat deja o hotărâre prin care îşi exprimă acordul pentru această investiţie. Staţia de sortare de la Părău va deservi localităţile din Ţara Făgăraşului, iar investiţia este prevăzută în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), pentru care Consiliul Judeţean va solicita o finanţare europeană nerambursabilă de peste 100 milioane de euro.
CJ Braşov va amenaja terenul pentru SMID
Conform informaţiilor vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, terenul ales pentru realizarea staţiei de transfer este între localităţile Părău şi Şercaia, are o suprafaţă de aproximativ 5 hectare şi are un singur proprietar privat. „Pentru această staţie de sortare, Consiliul Judeţean Braşov va amenaja drumul de acces, dar va realiza şi reţeaua de utilităţi, ceea ce va fi în avantajul autorităţilor locale, care au în plan să amenajeze în zonă un parc industrial. În ceea ce priveşte eventualele mirosuri, acestea nu vor reprezenta o problemă, având în vedere că vântul bate în direcţia opusă localităţilor Şercaia şi Părău”, a explicat reprezentantul Consiliului Judeţean. Totodată, el a argumentat că această staţie de sortare va genera şi locuri de muncă, inclusiv pentru persoanele necalificate.
Se caută teren pentru CMID
Tot în SMID este prevăzut un Centru de Management Integrat al Deşeurilor la o distanţă de maxim 30 de kilometri de Braşov, însă, pentru realizarea acestuia nu a fost stabilit, încă, terenul. În ultimii doi ani au fost luate în calcul mai multe variante, însă toate au căzut. Ultimul amplasament luat în considerare a fost Prejmer, însă, după ce consilierii locali din comună au spus că nu sunt de acord cu investiţia, administraţia judeţeană a abandonat această pistă şi a început să analizeze alte variante. „În acest moment analizăm un posibil amplasament şi sperăm să încheiem cât mai repede demersurile”, a declarat Szenner Zoltan.
Foarte interesant articolul si foarte vag ca si loc de amplasament al centrului de colectare!
Va rog fiti un pic mai direct cu locatia!
Intre Sercaia si Parau!
Parau este comuna si are sub “aripa” lui satul GRID! Va rog sa mentionati unde mai exact!
Domnul Ovesea a spus “la peste 5.5km fata de Grid si la 1-1.5 km inspre riul Olt”si cladirea nu se vede din Parau”
Sercaia -Grid 5km
Parau-Grid 3.5km unde mai exact ?
Mentionez ca populatia Gridului este in etate /imbatrinita .
Localnicii nu au fost consultati cum ii va afecta d.p.d.v al mediului!Conform legii mediului consultarea/ publica nu a avut loc.
Si mai exact cum se calculeaza bataia vintului?! Cind presiunea atmosferica este mica mirosul poate ajunge pina la 21km!! Tot aerul poluant ajunge in sate si afecteaza oamnenii in etate cu diverse probleme respiratorii!
Care se Alfa intre cele doua puncte!