•    Creşte numărul plângerilor de violenţă domestică

  •   O tânără din Voila a fost bătută de concubin, iar un bărbat din Făgăraş şi-a sechestrat iubita

  •    Agresorii sunt sanţionaţi cu  ordin de protecţie până la  pedepse de la 6 luni la 5 ani de închisoare

O tânără  în vârstă de 21 ani, din localitatea Voila,  a sunat disperată la numărul de urgenţă 112, în seara de 20 septembrie 2021, în jurul orei 18.40, pentru a fi scoasă din mânile concubinului ei care o agresa fizic.  Poliţiştii de la Secţia 3 Rurală Voila s-au deplasat la faţa locului, dând curs solicitării.  Scandalul dintre cei doi concubini s-a iscat pe fondul unor discuții în contradictoriu și al consumului de băuturi alcoolice,  când bărbatul, în vârstă de 28 ani, a bătut-o crunt pe femeie. Era al doilea scandal, pentru că în urmă cu o zi, tânara a mai fost agresată de concubin.  Oamenii legii au  emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile față de bărbat, iar cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  violența în familie” (2 fapte).

Şi-a sechestrat iubita

Un bărbat din Făgăraş  a fost reținut de polițiști  în noaptea de  20/ 21 septembrie a.c., după ce și-a sechestrat iubita în apartamentul în care locuiesc împreună. Bărbatul este cercetat de polițiștii din Făgăraș pentru „violență în familie”, „distrugere” și „lipsire de libertate în mod ilegal”. „Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că în noaptea de 20/21 septembrie a.c., pe fondul consumului de băuturi alcoolice, un bărbat din municipiul Făgăraș, ar fi agresat-o fizic pe concubina sa, în vârstă de 27 ani, i-ar fi distrus acesteia, prin spargerea ecranului, telefonul mobil și ar fi împiedicat-o să părăsească locuința comună”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar Alina-Maria Ivan. Oamenii legii au emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile față de bărbat și l-au reținut pentru 24 de ore.

Numărul cazurilor de violenţă în familie este în creştere

Tot mai multe plângeri sunt înregistrate de poliţişti în ultima vreme  care vizează violenţa domestică. Oamenii legii explică ce înseamnă violența domestic ş ice măsuri legale se pot lua, conform art. 3. din Legea nr. 217/2003 (pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, modificată și completată prin Legea nr. 174/2018) „orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima”.

Ce păţesc agresorii

În cazul actelor de violență domestică, dacă situațiile impun, polițiștii pot emite ordine de protecție provizorii, agresorul având mai multe obligații sau interdicții și totodată sunt mai aspru pedepsiți dacă:
• refuză să fie evacuați temporar din locuință;
• nu permit accesul victimei sau a copiilor în locuința familiei;
• nu respectă limitarea dreptului de folosință asupra unei părți a locuinței comune, astfel încât să nu vină în contact cu victima;
• nu respectă obligația de a păstra distanța minimă stabilită față de victimă, față de reședința sau locul de muncă, ori față de membrii familiei acesteia;
• nu respectă interdicția de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează, ori le vizitează periodic;
• refuză să poarte un sistem electronic de supraveghere;
• contactează, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, victima;
• refuză să predea armele deținute;
• refuză consilierea psihologică, psihoterapia ori internarea nevoluntară dispusă de instanță;
• nu se prezintă periodic, la intervalul stabilit de instanță, la secția de poliție competență;
• nu dau informații polițiștilor despre noua adresă de domiciliu, în cazul în care a fost evacuate din locuința familiei.

Ordin de protecţie provizoriu

Dacă agresorii sunt violenți sau au încălcat obligațiile și restricțiile impuse, față de aceștia se poate aplica măsura reținerii preventive pe durata de 24 ore (conf. Art. 209 CPP). În exercitarea atribuţiilor de supraveghere a respectării ordinului de protecţie, organele de poliţie pun în aplicare măsuri de prevenire a nerespectării hotărârii, care pot consta în:
• efectuarea de vizite inopinate la locuinţa persoanei vătămate,
• apelarea telefonică de control a victimei/agresorului,
• solicitarea unor informaţii din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, de la unitatea de învăţământ frecventată de victimă/agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informaţii relevante,
• orice alte modalităţi specifice activităţii poliţieneşti.

Închisoare de la 6 luni la 5 ani

În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală. Sesizarea poate fi făcută atât de către victime cât și de către martori. Încălcarea oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiunea de ”nerespectare a măsurilor stabilite” și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”(conf. art 196 alin.3 CP). În cazul în care agresorului îi este impus, potrivit legii, să urmeze un program de consiliere psihologică, psihoterapie, tratament de dezintoxicare etc, acesta se poate adresa unui ONG, cabinetelor psihologice, sau serviciilor publice de profil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here