Plenul CL Făgăraş convocat pentru a 4-a oară în luna septembrie a acestui an de către primar a fost precum o scenă pe care făgărăşenii au putut vedea pentru prima dată în ultimii 5 ani cum trebuie să lucreze Legislativul, uzând de atribuţiile funcţiei prevăzute de legislaţia în vigoare şi în regulamentul de funcţionare al instituţiei. Cei 16 consilieri locali care activează în Legislativ şi care au fost prezenţi la şedinţa din data de 13 septembrie 2021, ora 18.00, au analizat şi dezbătut fiecare proiect de hotărâre ajuns pe masa lor şi au votat ţinând cont de argumente legale şi de priceperea şi voinţa fiecăruia. Urmărind online şedinţa, o posibilitate plătită de la bugetul local cu 4.000 lei unei firme locale, am observat un preşedinte, teologul Johannes Klein- FDGR, care a reuşit să conducă şedinţa fără să fie timorat ca altădată de intervenţiile primarului sau ale vreunui coleg de-al său. S-a adresat şi secretarului general Laura Giunca atunci când se impuneau lămuriri juridice. Au fost programate într-o oarecare ordine, să zicem nepărtinitoare, luările de cuvânt, acestea fiind limitate atunci când intervenienţii se abăteau de la subiect. Cu alte cuvinte, o şedinţă normală a Legislativului, nu o maşinărie de vot. Numai că ordinea de zi încărcată cu 13 puncte a fost, parţial, trasă la indigo după ultimele 4 şedinţe (ordinara de la 31 august şi cele 3 extraordinare din 1 şi 2 septembrie). Ilogic şi nejustificat, au spus aleşii locali privind spre iniţiator, nimeni altul decât primarul, care a uzat şi de data aceasta de principiul ,,le trecem pe ordinea de zi până se votează favorabil”. Deşi erau arhicunoscute proiectele, nu îndeplineau condiţiile legale pentru a intra în plen, aşa cum au justificat consilierii locali, uitându-se critic spre Executiv. Pentru a se vedea întreaga disponibilitate a consilierilor locali, aceştia s-au întrunit pe loc în comisiile de specialitate pentru a aviza respectivele proiecte, după care au revenit în plen pentru dezbateri.
Unde-i lege, nu-i tocmeală
A funcţionat ca niciodată în ultimii 5 ani sintagma ,,unde-i lege, nu-i tocmeală”. Legislativul a votat în primul rând ordinea de zi. Cuiul acesteia au fost cele 10 proicte de hotărâre iniţiate de primar legate de posturile a 10 consilieri locali şi vacantarea funcţiilor. Au fost dezbătute şi întoarse pe toate feţele aceste proiecte. Fiecare consilier local a adus argumente legale pentru a putea justifica introducerea pe ordinea de zi a acestor proiecte sau nu. De partea cealaltă, primarul a prezentat argumentele lui pentru a scăpa de cei 10 consilieri locali care nu i-au votat favorabil iniţiativele. Substituindu-se calităţii de jurist, primarul, din dorinţa de a-şi atinge ţinta, ajunsese să interpreteze nu doar articolele de lege, dar şi modul în care le gândise legiuitorul. ,,Aveţi studii juridice?” a fost întrebarea firească a consilierului local Lucian Cupu la care a aşteptat un răspuns. ,,Vă deranjează oamenii care muncesc?” i-a răspuns edilul, amintind parcă de vremurile trecute când erau aplaudaţi şi puşi la gazeta de perete oamenii muncii. Triste vremuri! Dar cum scopul scuză mijloacele, edilul şi-a invitat în sală şi aprigii susţinători ai lui de pe facebook şi nu doar, care oricum au interese pe lângă bugetul local. ,,Eu sunt în dilemă. Avem 4 puncte de vedere la aceste proiecte de hotărâre, trei la fel semnate de jurişti, secretarul Primăriei Făgăraş, juristul Primăriei Făgăraş şi Instituţia Prefectului Judeţului, iar unul diferit, cel al al primarului. Vom ţine cont de cele ale juriştilor” a tranşat situaţia preşedintele de şedinţă. Pentru a se lămuri situaţia, senatorul Marius Toanchină, preşedintele Comisiei de Regulament din Senat, de profesie avocat, a adus alte argumente juridice. ,,Să nu cădeţi în capcana domnului primar. Dacă introduceţi pe ordinea de zi cele 10 proiecte, indiferent dacă votaţi sau nu, instanţa se va pronunţa în favoarea lor” a explicat printre altele senatorul Toanchină. Dezbaterea n-a fost lipsită nici de replici între unii consilieri locali, precum Ovidiu Popa şi Iuliana Aldea, care s-au dovedit a fi constructive până la urmă, întrucât Ovidiu Popa n-a votat în favoarea primarului, ca de obicei, ci s-a alăturat majorităţii.
Ordinea de zi redusă la numai 3 proiecte
Din cele 13 proiecte de hotărâre au fost trecute pe ordinea de zi doar 3, unul privind o rectificare de buget şi două ce priveau Piaţa Agroalimentară. În urma votului, a fost adoptată hotărârea privind rectificarea bugetului, nu înainte de a se explica cetăţenilor că aceasta nu reprezenta o urgenţă care să fie readusă a 4-a oară în plen întrucât ,,fondurile nu există în buget, argument susţinut de directorul economic al primăriei, iar investiţiile sunt propuse în primărie încă din luna iunie”. Explicaţia a fost punctată de consilierul Corina Polmolea, care a argumentat folosindu-se de materialele care însoţeau proiectul de hotărâre. În privinţa înfiinţării Serviciului public de administrare şi funcţionare al pieţei agroalimentare şi delegarea gestiunii prin concesionare către SC Pieţe, Târguri şi Oboare SRL, consilierii locali s-au împotrivit, justificându-şi însă şi poziţia. Vorbim de 11 consilieri locali, restul votând ,,pentru”, dar cu un ochi îndreptat spre primar. ,,Nu este îndeplinit termenul legal de 30 de zile de la organizarea dezbaterii publie pentru înfiinţarea acestui serviciu public. Atunci când va fi împlinit, respectiv 22 septembrie, aşa este legal, vom vota pentru” au justificat majoritatea consilierilor locali prin vocea Corinei Polmolea.
Majoritate formată în Legislativ
Aşa se face că planurile primarului de a avea ,,consiliul meu” (copie dupa sintagma mult mai celebră ,,Guvernul meu”) au fost dejucate de consilierii locali. Astfel, în Legislativ s-a aşternut ordinea, legalitatea şi liniştea. Scandalul artificial creat cu un anume scop, s-a stins. Până când, depinde ce a învăţat edilul din ,,lecţia” predată în ziua de 13 septembrie 2021, după 5 ani de mandat, de jurişti, avocaţi şi o majoritate formată în CL Făgăraş, unind aleşii locali de la PNL, PSD, USR-PLUS, Pro România. ,,Trebuie să primeze interesul comunităţii, proiectele de dezvolare a oraşului şi nu jocurile grupurilor de interese coordonate din primărie. Noi nu ne-am împotrivit niciodată proiectelor de dezvoltare a oraşului aşa cum vrea primarul să se înţeleagă. Vă place cum arată acum Făgăraşului, nouă nu” au concluzionat consilierii locali după şedinţă. (Lucia BAKI)