Membrii comunității evanghelice din Cincu au motive de bucurie întrucât au început lucrările de reabilitare a Bisericii Fortificate din Cincu. Parohia Evanghelică Cincu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, începerea lucrărilor în cadrul proiectului LUCRĂRI DE REPARAŢII, CONSERVARE ŞI INTRODUCERE ÎN CIRCUITUL TURISTIC AL ANSAMBLULUI  BISERICII FORTIFICATE EVANGHELICĂ CINCU, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

  • Este un proiect care a început greu, dar până la urmă lucrurile intră pe un făgaș normal. Sunt convinsă că oameni extraordinari, specialiști alături, o să reușim. Avem sprijinul Consistoriului Superior, al firmei de consultanță extraordinară, care este întotdeauna alături de noi, al dirigintelui de șantier, al doamnei curator, care este trup și suflet – ne bazăm pe dânsa că o să fie aici ochiul nostru critic, împreună cu domnul și doamna Reger. Este într-adevăr o dorință comună ca acest proiect să fie un succes. Și va fi“, a arătat Ioana Matei, reprezentantul împuternicit al decanului districtual în proiect.

Peste 500.000 de euro

Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica Cincu și are o valoare totală de cca 2,775 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,643 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.  Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Cincu și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte,digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori. Proiectul are ca scop, în afara restaurării și a consolidării, punerea în valoare a monumentului. Se propun o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor și cu rol de a înlătura factorii care pun în pericol starea acestuia. Toate intervențiile prevăzute vor fi în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice.

Echipă determinată

Lucrările sunt realizate de firma   Taco Impex, arhitectul proiectului fiind  Emil Crișan, care a arătat că „trebuie intervenit cât mai bine, să nu dispară natura de monument pe care noi îl conservăm, prin aceste fonduri europene, pentru că asta e sarcina principală, să perpetueze monumentele, în condițiile în care intervențiile sunt de natură să respecte tehnologia și criteriile de conservare. Pornim într-o situație destul de dificilă din punct de vedere al vremurilor și, după o pandemie de un an, ne așteaptă o altă pandemie, financiară, care se traduce în inflație. Înțeleg că este o problemă delicată pentru constructor în ceea ce privește repectarea unui program tehnic, cu materiale, cu prețuri. Să sperăm că, din aproape în aproape, găsim soluții la fiecare dintre aceste probleme“, a arătat arhitectul Emil  Crișan.

 

Diriginte de şantier din partea parohiei

Echipa formată la Cincu se va baza pe sprijinul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

  • O să încercăm, cum am încercat și în alte proiecte, să accesăm niște fonduri din Germania, parte nerambursabile, parte cu dobânzi reduse, pentru a ajuta acest proiect. Nu e prima dată când ne implicăm. Nu rămân singuri, ca parohie. Sprijinul există și biserica aceasta, ca multe alte biserici, sunt toate ale Bisericii“, a arătat Daniel Herciu, director economic la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice.

Gheorghe Muntea a fost desemnat  diriginte de șantier din partea beneficiarului, care  va urmări pas cu pas desfășurarea lucrărilor.

  • „Societatea pe care o reprezint desfășoară această activitate de peste 20 de ani, peste tot în țară, pe clădiri monument istoric precum și pe clădiri civile și industriale. Doresc și sper într-o cât mai bună colaborare cu partea de proiectare, constructor, consultanță și toți factorii implicați în cadrul acestui proiect“, a declarat Gheorghe Muntea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here