-
Centru de Sănătate Multifuncţional cu spitalizare de zi
Oraşul Victoria nu va rămâne fără servicii medicale spitaliceşti şi va avea un spital orăşenesc în cadrul căruia va funcţiona şi un centru de sănătate multifuncţional. Este proiectul primarului Camelia Bertea care l-a supus dezbaterii în plenul CL Victoria întrunit în şedinţă de îndată joi, 3 iunie 2021, începând cu ora 19.00. Dacă pentru înfiinţarea Centrului de Sănătate Multifuncţional cu personalitate juridică este nevoie de aprobarea DSP Braşov şi a Ministerului Sănătăţii, pentru reînfiinţarea Spitalului Orăşenesc este nevoie de hotărâre de guvern. Consilierii locali prezenţi la şedinţă au aprobat proiectele de hotărâre iniţiate de primar pentru aceste două obiective.
Primarul Camelia Bertea: ,,Păstrăm toate secţile care au funcţionat la SAM”
,,Acest Centru de Sănătate Multifiuncţional va avea personalitate juridică şi pentru aceasta avem nevoie de CUI-ul de la ANAF şi de o hotărâre a CL Victoria ca mai apoi să continuăm demersurile legale. Structura organizatorică a Centrului este gândită împreună cu reprezentanţii DSP, pe circuite, astfel încât să păstrăm toate secţiile care au existat pe Sam Servicii, inclusiv fizioterapie, partea de boli interne, pediatrie, cabinetele de pe ambulatoriu şi, de asemenea, să menţinem tot personalul’’ a explicat Camelia Bertea, primarul oraşului Victoria. Tot în legislativ se va stabili şi aproba organigrama uunităţii medicale, dar după obţinerea avizelor de la Direcţia de Sănătate Publică Braşov şi de la Ministerul Sănătăţii.
Preotul şomer
Consilierul local Iulian Ştefan a ridicat problema preotului Năpar care era angajat la capela de la spital, iar acum a rămas fără loc de muncă. ,,După încetarea contractului cu SAM, preotul Năpar de la capela ortodoxă a rămas fără loc de muncă. Am fost contactat telefonic de părintele Năpar şi mi-a spus că a rămas fără serviciu, nu mai este angajat. Aţi prevăzut un post şi pentru părintele?’’ a întrebat consilierul local Iulian Ştefan . ,,Pe partea de Centrul Multifucţional nu se poate, doar dacă se va redeschide spitalul acolo se poate încadra’’ a explicat primarul Camelia Bertea.
Reînfiinţarea spitalului orăşenesc prin HG
Conducerea oraşului a demarat procedurile pentru reînfiinţarea spitalului. Fiind o unitate medicală cu spitalizare continuă este nevoie de o hotărâre de guvern. Aşa cum a explicat primarul Camelia Bertea, demersurile trebuie să se încadreze până în iulie pentru a se obţine şi un contract cu Casa de Asigurări Medicale.
,,În perioada 1 – 15 iulie 2021 se vor semna noi contracte cu CAS. UAT Victoria nu poate susţine din bugetul local un spital şi suntem dependenţi de contractele cu CAS. Trebuie să urgentăm înfiinţarea Spitalului Orăşenesc Victoria pentru a nu pierde numărul de paturi repartizate pentru Victoria şi implicit posibilitatea încheierii unui nou contract cu CAS. De aceea trebuie să reuşim să obţinem avizul ministerului şi să intrăm cu HG până în 15 iulie a.c. Centrul Multifuncţional are paturi de spitalizare de zi, iar spitalul are paturi de spitalizare continuă. La spitalizarea continuă vom avea 50 de paturi la care se adaugă centrul cu spitalizarea de zi. Spitalul va avea 5 secţii: boli interne, fizioterapie, pediatrie, chirurgie şi paleative, plus cabinetele de la ambulatoriu şi cele de spitalizare de zi. Aşteptăm avizul de la Ministerul Sănătăţii, apoi prefectul pregăteşte Hotărârea de Guvern. Dacă se rezolvă aceste lucruri până pe data de 15 iulie a.c., intrăm în contract cu CAS şi vom avea spital în oraş, dar şi acest Centru Multifucţional. Dacă nu vom încheia contract cu CAS vom avea Centru Multifuncţional care nu necesită hotărâre de guvern’’ a explicat primarul oraşului Victoria, Camelia Bertea.