Răzbunarea, arma prostului, zice o vorbă din bătrâni. Se aplică proverbul unei situaţii create la nivelul conducerii UAT Făgăraş când a fost supus votului un proiect HCL ce voia revocarea unor acte normative vechi, uitate prin sertare. Astfel o hotărâre a CL Făgăraş din 2014 şi alte două din 2011 şi 2013 au ajuns pe masa Legislativului întrunit joi, 27 mai 2021, pentru a fi revocate. ,,S-a omis” a explicat întârzierea de aproape un deceniu Laura Giunca, secretarul general al Primăriei Făgăraş întrebată de unii consilieri locali. Cele 3 acte normative locale se referă la un drept de administrare al CJ Braşov pentru un teren din municipiu.
- HCL 13/30.01.2014 privind acordarea dreptului de administrare asupra imobilului teren în suprafaţă de 25.000 mp, situat administrativ în Municipiul Făgăraş
- HCL 93/30.05.2011, HCL nr. 79/30.04.2013 privind dreptul de administrare al CJ Braşov asupra imobilului teren pentru obiectivul ,,Închidere depozit neconform”, ,,Staţie de transfer” şi ,,Staţie de sortare” în municipiul Făgăraş aferent proiectului ,,Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Braşov”.
În referatul de aprobare ce însoţeşte proiectul HCL privind revocarea dreptului de administrare al CJ Braşov, se invocă pentru justificare alte două HCL, din 2018 şi 2019, care se referă la modificarea indicatorilor economici de la proiectul de mobilitate urbană în zona industrială a Făgăraşului. La momentul aprobării hotărârilor privind mobilitatea urbană, nu s-au adus în discuţie şi HCL-urile legate de staţia de sortare şi de transfer, fapt ce demostrează că nu afectau derularea proiectului primăriei. Astfel că acest proiect propus de primar a dus la discuţii aprinse în cadrul CL Făgăraş, unii consilieri locali fiind pentru, alţii total împotrivă. Se ştie că între Primăria Făgăraş şi CJ Braşov, la nivel de conducere, au existat în ultimii ani numeroase conflicte la nivel declarativ, acum, se pare, că ating şi forma legislativă.
Proiect HCL cu scandal
- ,,Revocăm dreptul de administrare al CJ Braşov pentru terenul de la Făgăraş şi am propus un teren pe platforma chimică” a spus primarul.
- Lucian Cupu: ,,Prin revocarea HCL-urilor se pierde un proiect de 14 milioane euro al CJ Braşov destinat activităţii de salubritate din zonă. Pentru o altă locaţie, mai îndepărtată, costurile la salubritate vor creşte mai mult, şi aşa taxa de gunoi este foarte mare. Aţi fost preşedite al asociaţiei ISO Mediu, ce aţi făcut pentru salubritate? În CF este notat dreptul CJ Braşov asupra terenului. Setea de răzbunare a primarului faţă de CJ Braşov se vede prin acest proiect de hotărâre. Pe un teren contaminat precum cel din combinat nu se pot accesa fonduri europene. Aţi indicat o locaţie privată care are un lichidator, nu aţi oferit o locaţie, o alternativă cum greşit spuneţi” i s-a adresat primarului consilierul local Lucian Cupu, PNL.
- Corina Polmolea, PSD, a cerut ca părţile implicate în proiectul gestionării deşeurilor din judeţul Braşov să fie invitate în faţa legislativului. ,,Pentru a lua deciziile bune să invităm reprezentaţi de la ISO Mediu şi de la APM Braşov pentru a ne explica despre ce este vorba. Vrem să fim parte în acest proiect, dar să fie avantajos şi pentru noi” a susţinut Corina Polmolea. Proiectul a întrunit o majoritate şi a fost adoptat.
Staţie de transfer, staţii de sortare şi tratare mecano-biologică
Consiliul Județean Brașov derulează procedura de accesare de fonduri prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 3, Obiectiv Specific 3.1. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Management al Deșeurilor, în vederea realizării Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Brașov”. „Vorbim de un proiect de aproximativ 100 milioane de euro, al cărui scop este realizarea investițiilor necesare pentru colectarea selectivă, transportul, sortarea și tratarea deșeurilor, astfel încât cantitatea de deșeuri care va ajunge la depozitare să se reducă la 10% din cât se generează. De asemenea, prin tratare aceste deșeuri devin inerte, nu mai afectează sănătatea locuitorilor. Proiectul s-a demarat în 2017, prin achiziția serviciilor de consultanță și de asistență”, explică Imelda Tóásó, director executiv al Direcției Management Proiecte. În PJGD au fost prevăzute locaţii pentru:
- Staţie de transfer la Rupea
- Statie de transfer sau Staţie de sortare şi TMB la Făgăraş.
La Rupea, în urma discuţiilor cu Primăria a fost identificat un teren pentru Staţia de transfer şi deja au început demersurile pentru a acorda drept de folosinţă Consiliului Judeţean asupra suprafeţei respective. ,,La Făgăraş, Primăria nu a putut să pună la dispoziţia proiectului suprafaţa de teren necesară şi a indicat că există terenuri disponibile pentru a fi achiziţionate pe platforma industrială din localitate. În urma discuţiilor cu lichidatorul judiciar al societăţii şi în urma vizitei la locaţie, a fost identificat terenul în cauză, care are însă dezavantajul principal că în evidenţa APM Braşov, respectiva suprafaţă apare înregistrată ca potenţial contaminată, astfel fiind necesară întocmirea unui studiu, de către o firmă de specialitate, pentru a se stabili dacă terenul este sau nu este contaminat. Acest lucru generează o serie de dificultăţi: achiziţia publică şi realizarea studiului impune o perioadă de timp suplimentară, de natură să întârzie depunerea solicitării de finanţare. De asemenea, Consiliul Judeţean nu poate comanda un studiu pentru un teren care nu îi aparţine şi nu poate cumpăra un teren care este potenţial contaminat. Am identificat, însă, la Făgăraş un teren în afara limitei de localitate, pentru care în mandatul anterior a fost dat drept de administrare Consiliului Judeţean, iar autoritatea judeţeană a întocmit PUZ-ul pentru Staţie de sortare şi TMB, şi ulterior a fost realizat şi PUG-ul în care pentru terenul respectiv este menţionată Staţie de sortare şi TMB. Am verificat zona care are destinaţie de zonă industrială, nu au fost eliberate niciun fel de autorizaţii de construcţie pentru case de locuit în zonă şi există hotărâri de consiliu local pentru acordarea dreptul locaţie” explica vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan.
Ce susţinea primarul Făgăraşului în februarie 2021
Pe când era preşedintele ISO Mediu, primarul Făgăraşului a susţinut într-un comunicat de presă din februarie 2021: ,,Cum se vor concretiza investițiile sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Brașov? CENTRUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR (locul unde se vor procesa toate deșeurile generate în județ) va cuprinde o stație sortare, o instalație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă cu linii separate pentru deșeuri în amestec/reziduale, respectiv biodeșeuri colectate separat – inclusiv instalație de tratare biogaz și stație de compostare pentru deșeuri verzi. Pentru construirea unei stații de transfer inițial au fost luate în calcul 4 astfel de instalații, am rămas doar cu 2 amplasamente după actualizarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor. Concret, stații de transfer urmează a fi realizate la Făgăraș și Rupea. Instalațiile propuse cuprind o zonă de transfer și stație de compostare deșeuri verzi, zona tehnică și administrativă” era comunicatul ISO Mediu semnat de primarul Făgăraşului.