Personalul medical al Secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal Făgăraş duce  o luptă strânsă cu şefia unităţii spitaliceşti, însemnând consiliul de administraţie şi director, pentru a-şi redobândi drepturile salariale care le-au fost tăiate nejustificat. Este vorba despre 18 angajaţi, medici, asistente medicale, infirmiere şi îngrijitoare care lucrează atât la cardiologie cât şi la terapie intensivă coronarieni.  Pentru a determina conducerea spitalului să aplice legislaţia în litera şi spiuritul ei, personalul secţiei a deschis proces în instanţă în 2019. Au semnat acţiunea judecătorească   dr. Blebea Mădălina,  dr. Pascu Mariana, asistentele mdicale Stoia Liliana, Băcilă Alina, Comanici Maria, Gheorghe Aurica, Hornoiu Laura, Şovăială Liliana, Tatomir Manuela, Trâmbiţaş Monica, Vâja Drăgoi Vorica, Petraşcu Delia, Stolniceanu  Elena, infirmierele Horga Adriana, Precup Rodica, Stoica Camelia, Dabişte Mărioara, Sburătura Cristina, toate angajate ale Spitalului Municipal Făgăraş la compartimentul Cardiologie –terapie intensivă coronarieni (TIC). Dosarul nr. 1929/62/2019  a fost închis prin sentinţa definitivă a Curţii de Apel Braşov din data de 30 iulie 2020 care a dat câştig de cauză celor 18 angajate. Numai că şefii de la spital refuză sistematic să aplice respectiva sentinţă rămasă definitivă prin care să le fie plătite sporurile cuvenite şi să aplice o încadrare corespunzătoare. În această situaţie, angajatele nemulţumite s-au adresat şi Consiliului Local Făgăraş printr-un memoriu înregistrat la Primăria Făgăraş în data de 22 aprilie 2021. Acest memoriu a ajuns pe masa consilierilor abia  zilele trecute.

 ,, Consiliul de Administraţie al spitalului a decis să taie sporurile angajaţilor, fără explicaţii”

  • ,,Compartimentul are începând cu 2010 un număr de 20 de paturi din care 5 paturi la Terapie intensivă coronarieni, aprobate prin Ordinul 648/1.06.2020 al Ministrului Sănătăţii, structură care există şi în prezent. Personalul din secţie lucrează 12 cu 24, din care 6 ore la TIC şi 6 ore la cardiologie, programul fiind aprobat de medicu şef de secţie care întocmeşte şi pontajul angajaţilor. Întreg personalul primeşte sporul aferent timpului lucrat.  Începând cu luna martie 2019, Consiliul de Administraţie al spitalului a decis să taie sporurile angajaţilor, fără explicaţii. Am deschis acţiune judecătorească în care am cerut acordarea în continuare a sporurilor calculate  pe timpul efectiv lucrat, încadrarea corespunătoare şi restituirea sporurilor aferente lunilor martie, aprilie şi mai 2019. În data de 10 aprilie 2020  am avut câştig de cauză la Tribunalul Braşov,  Dosar nr. 1929/62/2019, iar recursul a fost câştigat la Curtea de Apel în data de 30 iulie 2020. Până la acest moment conducerea spitalului nu a pus în aplicare hotărârea judecătorească. Nu s-a respectat nimic din hotărârea judecătorească, din motive că nu se poate modifica sistemul informatic sau că sentinţa judecătorească, după părerea d-nei şef resurse umane, nu poate fi pusă în aplicare” explică  angajaţii într-un memoriu adresat Consiliului Local Făgăraş.

Decizie penalizatoare: angajări pentru o secţie ATI Coronarieni

Nu este singurul caz în care conducerea spitalului încearcă să penalizeze angajaţii care nu se conformează regulilor impuse. În cazul personalului de la Cardiologie care s-a revoltat, conducerea  a decis să  aducă modificări în organigrama unităţii, în sensul  de a înfiinţa o secţie ATI Coronarieni pe care să o ocupe cu noi angajaţi, eliminându-i pe cei vechi. De altfel, Spitalul este printre singurele unităţi din Făgăraş care lunar face angajări. Un caz similar, dar care n-a ajuns în instanţă, a fost al secţiei Obstretică-Ginecologie când angajaţii de aici  au prezentat un memoriu al nemulţumirilor Legislativului.

  • ,,Conducerea spitalului doreşte să înfiinţeze o secţie ATI Coronarieni de sine stătătoare, a modificat organigrama, s-au aprobat posturi de asistente debutante, de îngrijitoare şi un post de medic. Spitalul doreşte să facă noi angajări ca personalul deja existent să nu mai poată funcţiona pe TIC. În loc să respecte hotărârea judecătorească, se doreşte schimbarea statutului juridic. Cine crede că poate să angajeze o asistentă debutantă să lucreze în terapie intensivă coronarieni fără o iniţiere prealabilă nu înţelege şi nu cunoaşte absolut nimic din ceea ce înseamnă un pacient cardiac şi ce presupune îngrijirea lui. Un pacient cardic este cu risc mare de deces, cu risc mare de stop cardio-respirator unde trebuie intervenit de urgenţă, unde este nevoie de cel puţin 2 oameni care să-i asigure primul ajutor.  Vă rugăm să reveniţi asupra deciziei de a angaja alt personal pe compartimentul Terapie Inensivă Coronarieni atâta timp cât noi ca şi număr de asistente corespundem organigramei pe TIC şi Cardiologie, personalul nu trebuie suplimentat, doar în locul celor care s-au pensionat (Dana Lucia, infirmieră) şi în locul celor care sunt în concediu de îngrijire a copilului, pe perioadă determnată” mai menţionează angajaţii  în memoriul remis Legslativului.

Am încercat să obţinem un punct de vedere al conducerii în privinţa neaplicării sentinţei judecătoreşti, dar niciun responsabil nu a răspuns la telefon. Un executor judecătoresc poate duce la bun sfârşit actul angajaţilor nemulţumiţi. Vom reveni. (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Cardiologia este o sectie foarte grea si a ajutat multi pacienti din zona noastra.Pacat ca personalul trebuie sa se confrunte cu asemenea situatii in loc sa fie ajutat, stimulat pentru a face performanta. Climatul de la locul de munca este foarte important pentru buna desfasurare a actului medical.Ce mai e de discutat daca exista o sentinta? Presedintele Consiliului de administratie al spitalului ce face? Incalca legea?
    Referitor la angajari Spitalul Fagaras aproape si-a dublat personalul in ultimii 2-3 ani .Nu-i rau ca se creaza locuri de munca dar sa fie si eficiente.Importanta este calitatea muncii.
    Nu este prima oara cand semnalati o lipsa de colaborare cu conducerea spitalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here