În primii ani după evenimentele din decembrie 1989, adopţiile au ajuns un fenomen greu de stăpânit. Foarte mulţi copii proveniţi din familii sărace şi numeroase au ajuns în toate colţurile lumii. Au fost identificate atunci reţele formate din avocaţi, poliţişti, notari, asociaţii din ţară şi din strănătate, care s-au ocupat de identifiarea familiilor care puteau renunţa la copii în schimbul unor foloase materiale, dar şi de persoanele care păreau interesate să adopte pruncii. La Făgăraş s-au înregistrat, în acei ani, foarte multe adopţii, copiii scoşi la mezat fiind în general foarte mici, chiar bebeluşi. Erau anii în care soseau în România multe ajutoare din străinătate, din ţările nordice, SUA, Germania, etc. Un bărbat invalid din Făgăraş chiar a recunoscut peste ani că şi-a vândut copilul pentru un casetofon şi ceva alimente. Despre acei copii adoptaţi de familii din ţară sau din străinătate nu se mai ştie astăzi mare lucru. Unii părinţi care au renunţat atunci la copii spun că şi-ar dori să-i reîntâlnească.
- ,,Mi-aş dori să-l revăd pe copil să ştiu că a ajuns bine şi să-i explic de ce l-am dat” a spus bărbatul invalid.
Copiii adoptaţi, care au ajuns în familii cu situaţii sociale bune, sunt realizaţi, dar mulţi alţii au rămas în casele de copii, trăind un calvar, iar după vârsta majoratului daţi afară din aceste instituţii de ocrotire, fără niciun ajutor.
Mesajul din Texas al unui copil adoptat
Valentin Ioan Calanos are acum 30 de ani şi trăieşte în Texas. Prin reţelele de socializare a lansat un apel prin care doreşte să-şi găsească mama naturală. Tânărul a afişat şi nişte fotografii, care să-l ajute să afle unde este stabilită cea care i-a dat viaţă. Valentin spune că s-a născut în Făgăraş, la 12 septembrie 1990. Conform apelului, Valentin spune că a avut parte de părinţi adoptivi minunaţi şi iubitori, dar îşi doreşte enorm să-şi cunoască mama biologică, tatăl şi cei cei 4 fraţi pe care a auzit că îi are. El mai ştie că mama lui este născută în satul Șaroş pe Târnave, ccomuna Dumbrăveni, judeţul Sibiu şi se numeşte Adriana Calanos, dar despre tatăl său nu ştie absolut nimic.
- „Salutări din Houston, Texas. Numele primit la naştere a fost Valentin Ioan Calanos. M-am născut în 12 septembrie 1990, în Făgăraş, judeţul Braşov. Am fost adoptat de o familie minunată şi iubitoare din Houston, Texas. Sunt în căutarea mamei mele biologice, cu numele Adriana Calanos. Mama este din Dumbrăveni, localitatea Șaroş pe Târnave, judeţul Sibiu. Avea aproximativ 20 de ani la naşterea mea. Vă rog frumos să DISTRIBUIȚI mult anunţul meu, poate aşa va fi văzut şi de familia mea. Mulţumesc foarte mult!”, e mesajul lui Valentin de pe pagina de Facebook pe contul „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitaţi ai României”.
Emil Pall îşi caută mama biologică
Nu este singular cazul lui Valentin. Şi Emil Pall şi-a căutat mama naturală, pe Tereza Pall. Şi povestea lui a fost mediatizată. Emil s-a născut tot în Făgăraş, la 10 mai 1982, mama lui fiind din Şinca. A fost abandonat în Maternitatea Făgăraş de unde a fost transferat la o casă de copii din Braşov, iar de aici a fost adoptat. Mesajul lui de pe o reţea de socializare, tot pe pagina The Never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitaţi al României:
- ,,Numele meu a fost Pall Emil, m-am născut în Şinca (nu este sigur dacă Şinca Nouă sau Veche), judeţul Braşov, la data de 10.05.1982, după adopţie mi-a fost schimbată data naşterii în 15.01.1982. Am fost abandonat în Maternitatea din Făgăraş şi, între timp, transferat la o casă de copii din Braşov. Numele mamei mele la naştere a fost Pall Tereza. Doresc să-mi cunosc mama de asemenea şi fraţii şi surorile, dacă mai am. Vă rog frumos să distribuiţi anunţul meu, poate aşa va fi văzut şi de familia mea. Mulţumesc foarte mult!”.
Ghiţă din Voila a aflat unde s-a născut
Şi cazul lui Ghiţă din Voila este unul ieşit din comun. Nu are certificat de naştere, buletin sau vreun document care să ateste că există. Este o situaţia rar întâlnită pentru o persoană care a ajuns pe la 30 de ani fără să ştie cine este, unde s-a născut sau ce va face în viitor. A trăit prin mai multe localităţi, dar niciunde nu s-a putut stabili definitiv. De 10 ani locuieşte în satul Voila. Spre deosebire de ceilalţi doi, el şi-a cunoscut mama, dar niciodată n-a locuit lângă ea prea mult. A fost părăsit de cea care i-a dat viaţă la orfelinatul din Cincu, aministrat de don Bosco. Într-o zi, îşi aminteşte bărbatul, a venit mama lui l-a luat din orfelinat şi l-a dus la Sâmbăta de Jos. L-a lăsat la o familie care avea vaci, să fie păstor de animale şi slugă în gospodărie. 9 ani a trăit pe lângă acea familie. În tot acest timp însă mama lui nu l-a vizitat niciodată. Când familia şi-a vândut animalele, Ghiţă a fost dat pe poartă afară. Un localnic din Voila, care are o firmă, s-a îndurat de Ghiţă şi i-a oferit un pat unde să doarmă. La Voila este de peste 10 ani şi în tot acest timp n-a creat probleme nimănui. Ghiţă a aflat că are mulţi fraţi, dar care sunt răspândiţi prin lume. Deşi nu le ştie numărul, a vrut să-i cunoască. Pe patru dintre ei i-a întâlnit, dar pe ceilalţi însă nu.
- ,,Am cunoscut-o pe Maria, care trăieşte în Sibiu, pe Vasilica, stă tot pe la Sibiu, Ionuţ s-a stabilit în Chirpăr, iar Cătălin este şi el plecat. Mai am fraţi, dar nu ştiu nimic de ei. I-am cerut mamei să-şi amintească la ce spital m-a născut, cum arată spitalul, poate aşa îl identificăm, dar mi-a spus că nu ştie. Voiam să o ducem acolo să cerem de la arhivă. Refuză să spună sau nu o ajută mintea” a spus Ghiţă.
Primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc, împreună cu funcţionarii din subordine au început căutările în cazul lui Ghiţă. La Serviciul de Evidenţă a Persoanei Făgăraş acest caz nu era cunoscut. După corespondenţele purtate cu mai multe primării din ţară, pe unde ar fi poposit mama tânărului, Primăria Voila a găsit datele de naştere ale lui Ghiţă.
- ,,S-a născut la 7 iulie 1990 la Medgidia, mama lui fiind Cristina Fudulea. Nu se cunoaşte numele tatălui. Pentru a se eliera buletinul sau cartea de identitate trebuie să fie luat în spaţiu. Firma la care lcrează la Voila poate să-l ia în spaţiu ca mai apoi să-şi facă buletinul” a spus primarul Gheorghe Osalciuc. (Lucia BAKI)