Caria de biberon este acel tip de carie ce evoluează rapid atât în suprafaţă, cât şi în profunzime, în special la nivelul dinţilor frontali superiori.
Cauze
- biberonului cu sucuri, ceai îndulcit, lapte indulcit
- suzeta îmbibată în miere sau alte produse îndulcite.
Apariţia cariei de biberon este favorizată de contactul prelungit al dinţilor cu lichide îndulcite. Zaharul în alimentaţia sugarului întreţine flora bacteriană din cavitatea orală. Această floră bacteriană generează acizi ce demineralizează smalţul dinţilor producând carii la copii. Cu cât suprafaţa dinţilor de lapte este mai mult timp acoperită de lichide dulci, cu atât şansele de instalare a cariei de biberon cresc. Caria are o evoluţie rapidă, copilul nu simte durere decât în momentul în care dinţii sunt grav afectaţi.
Prevenirea cariei de biberon
- copilul nu trebuie să adoarmă cu biberonul sau cu suzeta înmuiată în dulciuri.
- igiena dupa fiecare masa a gingiilor cu un tifon steril, la bebelusi care nu au inca dinti erupti.
- dupa aparitia primului dinte pe arcade este obligatorie folosirea periutei de dinti
- zilnic trebuie examinati dintii copilului pentru a depista apariţia de carii
- renuntarea la lichidele îndulcite din alimentaţia copilului.
- vizite periodice la stomatolog pentru a depist cat mai devreme cariile
Predispozitii
- genetici,
- tulburări metabolice
- boli sistemice,
- obiceiuri vicioase
- alimentaţie necorespunzătoare
- igienă precară.
Tratament-funcţie de gradul de evoluţie pe care îl au aceste carii la copii şi de profunzimea acestora, tratamentul poate varia de la fluorizări ale dinţilor până la extracţia acestora. La început caria de biberon apare sub forma unor pete albe, cretoase. În această fază este posibilă oprirea dezvoltării procesului carios prin remineralizarea suprafeţelor afectate cu ajutorul fluorizării locale.Este importantă detectarea cariei de biberon în stadiile incipiente şi tratarea corespunzătoare a acesteia. (Dr. Dan Gavrilă)