Primăvara plantele de balcon şi gazonul au nevoie de o atenţie deosebită. În ajutorul tău vine AGRO CS România cu cele mai bune sfaturi şi produse. Astfel florile de balcon precum muşcatele, petuniile, fuxia şi plantele curgătoare vor fi înflorite începând cu luna aprilie, iar gazonul va fi verde, culoare pe care o va păstra pe toată durata sezonului cald.
Sfaturi practice pentru plantele de balcon în luna aprilie
Când se transplantează plantele mici de balcon de la stadiul de răsad se foloseşte un substrat special pentru plante de balcon din gama Floria şi gama AGRO. Substratul din gama AGRO are în componenţă un substrt şi un fertilizant care acţionează pe o perioadă de două, trei săptămâni timp în care nu mai e nevoie să se fertilizeze planta. Acesta este foarte pufos astfel încât planta se prinde şi creşte repede. Produsul din gama Floria este şi mai bun având inclus microelemente şi agenţi de umidificare care permit plantei să trăiască într-un habitat perfect. Agenţii de umidificare centralizează apa şi o ţine la nivelul rădăcinii astfel încât nu mai eşti nevoit să uzi mereu ghiveciul. După plantare amândouă substarturile au fertilizant în componenţă, fertilizarea începând după două, trei săptămâni. În prima parte a vieţii plantei se pune o parte de îngrăşământ mineral (o combinaţie de un fertilizant organic produs din gunoi de grajd cu microelemente chimice). Substratul respectiv are un aport special conceput pentru plantele de balcon. După fiecare fertilizare se irigă planta. Irigarea se face prin punerea apei în farfuria ghiveciului sau a jardinierei de unde planta îşi absoarbe apă cât are nevoie. Dacă udarea plantei se face în partea de sus, există şanse ca apa să rămână în vas în cantitate destul de mare şi rădăcina poate intra în putrefacţie. Dacă se face totuşi pe deasupra, apa din farfurie se aruncă de câte ori e necesar.
Fertilizarea plantelor este de două tipuri:
- fertilizarea sistemică. Fertilizantul se pune la suprafaţa ghiveciului şi apoi planta se irigă, fertilizantul absorbindu-se prin rădăcină.
- fertilizarea poleară se face prin stropirea plantei cu apă amestecată cu fertilizant lichid astfel că amestecul se absoarbe direct prin frunze, mult mai repede.
În principiu a doua fertilizare se foloseşte la două săptămâni după fertilizarea sistemică nu în acelaşi timp, atunci când planta are fruct sau floare. Fertilizantul lichid se numeşte ,,Plante de balcon” şi are formula chimică necesară pentru plantele de balcon.
Reguli când se schimbă ghivecele florilor
Când se transplantează planta mamă într-un ghiveci mai mare sau în jardinieră se scoate planta din ghiveci, se eliberează partea de jos a substatului vechi şi se taie un pic din rădăcini când acestea se văd. Nu este indicat să se facă această transplantare de două ori în acelaşi pe sezon, indiferent dacă se observă prin găurile ghiveciului rădăcinile. Recomandăm pentru plantele de balcon precum petunii sau fuxie să se folosească acelaşi substrat de balcon din cele două game FLORIA şi AGRO. Pentru plantele fuxie mai există un substrat care este special pentru a menţine vii culorile plantei. Reţeta pentru substatul respectiv este puţin diferită faţă de cel a plantelor de balcon universal. Trebuie întreţinută culoarea plantei cu un fertilizant special care hrăneşte planta să-şi menţină culorile aprinse. În luna aprilie se foloseşte în special fertilizarea sistemică deoarece planta este în creştere, iar în luna mai se foloseşte un fertilizat lichid pentru că floarea are nevoie de fertilizare.
Cum menţinem un gazon sănătos
În luna martie am prezentat cum înfiinţăm un gazon. Acum trebuie să-l menţinem. Pentru întreţinerea gazonului trebuie respectate câteva operaţiuni. Cea mai importantă este aerarea gazonului. Gazonul tinde să creeze o ceară care compactează la nivelul solului şi nu mai permite aerul şi apa să intre la rădăcină. Atunci apa şi fertilizantul rămân la suprafaţă şi gazonul începe să se îngălbenească. Atunci se foloseşte aeratorul care este un aparat cu ţepi care sparge pământul, iar oxigenul, apa şi fertilizantul ajung la rădăcină şi astfel se evită îngălbenirea gazonului. Fertilizantul poate fi de scură durată, cu efect rapid în două, trei săptămâni sau de lungă durată, de trei luni. Fertilizantul de lungă durată se foloseşte pentru fiecare sezon de gazonare în parte.
- Primăvara cantitatea de azot trebuie să fie mai mare în fertilizant ca să ajute iarba să crească. U În luna mai se dă al doilea tip de fertilizant, gama Gardem Boom, cel de vară care are o formulă specială şi ajută gazonul să reziste în stresul de vară.
- În toamnă se foloseşte fertilizantul de toamnă care pregăteşte gazonul pentru sezonul de iarnă, adică gazonul nu mai creşte la suprafaţă şi ajută rădăcina să se pregătească de iarnă.
În cazul în care se foloseşte un fertilizant de scurtă durată, pentru 2 – 3 săptămâni, înaintea oricărei fertilizări se foloseşte acel aerator pentru a evita colmatarea terenului. După aerarea gazonul acesta este stropit cu un dozator de fertilizant şi se irigă sau se foloseşte acel fertilizant de lungă durată, de 3 luni, şi atunci aerarea se face la 2 – 3 luni. În perioada de primăvară nu sunt restricţii de irigat în timpul zilei deoarece temperaturile nu sunt mari. Dacă sezonul este ploios nu se face irigare. Totodată, în momentul în care se face aerarea şi pregătirea pentru fertilizare este de preferat să se facă şi tăierea gazonului. Pentru o fertilizare corectă a gazonului se pot face două cicluri de fertilizare din gama Garden Boom. Ori facem o fertilizare la fiecare trei luni pentru fiecare sezon în parte: primăvară, vară , toamnă, ori folosirea unui fertilizant de nouă luni tot din gama Garden Boom care se dă primăvara, în luna aprilie, fiind urmat în toamnă de fertilizantul special de toamnă.
Gazonul, în funcţie de utilitate, se poate împărţi în patru categorii:
- gazon ornamental (de frumuseţe),
- gazon de sport (de trafic),
- gazon de umbră
- gazon de soare
Diferenţele sunt din mixtul de seminţe din reţeta fiecărui sortiment în parte. Dacă pentru un gazon ornamental reţeta este una uzuală, pentru gazonul sport mixtul de seminţe care este folosit este unul rezistent la trafic. În cazul gazonului de umbră mixtul de seminţe este produs din seminţe care rezistă la umiditate deoarece în zona umbroasă cantitatea de apă rămâne mai mult în teren şi nu este expusă la soare. Gazonul de soare este format dintr-un mixt de seminţe care rezistă la secetă. In acest caz, când se irigă, stând tot timpul în soare, apa se evaporă şi se scurge mai repede. În funcţie de zona unde se montează gazonul se alege tipul de gazon. În cazul în care nu se alege ceea ce trebuie pentru zona respectivă şi vedem că gazonul nu creşte există un mixt de seminţe care se numeşte ,,Rregenerare” şi se utilizează în zonele unde gazonul suferă. Este un mixt universal cu o creştere rapidă astfel încât ajunge la maturitate într-un timp mai scurt. (AGRO CS România)
AGRO CS ROMANIA S.R.L., Mândra 57B, judet Brasov
Mobil: +40 72 13 49 205 Tel.: 0317800116, 0317800117
E-mail: agrocs@agrocs.ro, http://www.agrocs.ro