-
Clinica Paltin, un deceniu de funcţionare la Victoria
-
Serviciile medicale oferite pacienţilor sunt periclitate de lipsa fondurilor
Sistemul medical din România este unul birocratic şi deficitar. Spitalele publice sunt manageriate de oameni puşi în funcţie pe criterii politice, iar pacientul nu mai este în centrul atenţiei ci salariile şi sporurile personalului medical şi al medicilor. În pandemie lucrurile s-au acutizat, iar spitalele îşi desfăşoară activitatea sub auspiciile COVD-19. S-a ajuns ca pacienţii să evite spitalele şi se tratează acasă. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu medicul Ioan Rotaru, admnistratorul Clinicii Paltinul din Victoria, despre sistemul medical privat şi cel public din România cu neajunsurile acestora. Clinica din Victoria este privată, dar pacienţii beneficiază de gratuităţi în baza unui contrat încheiat cu CAS Braşov. Clinica Paltinul din Victoria poate concura cu unităţi medicale universitare în privinţa dotărilor moderne şi a serviciilor pe care le oferă pacienţilor. De un deceniu funcţionează această unitate medicală în Victoria, de când miniştrii Sănătăţii au decis să desfiinţeze spitalul orăşănesc, lăsând localnicii fără asistenţă medicală. Cu toate acestea, CAS Braşov a decis să aloce clinicii sume foarte mici pentru decontarea servicilor medicale oferite pacienţilor. În condiţiile în care altor spitale publice din judeţ decontează sume de bani nejustificate, aşa cum explică medicul Ioan Rotaru.
De frica pandemiei
Activitatea de la Clinica Paltinul din Victoria s-a redus semnificativ în anul pandemiei. Pacienţii nu mai trec pragul clinicii de frică să nu se infecteze cu COVID -19. ,,Activitatea de la Clinică este atipică în pandemie. Bolnavii evită spitalele de teama infectării cu COVID -19 şi preferă să se trateze acasă. În aceste condiţii încasările directe au scăzut şi aici mă refer la analize şi la consultaţiile din Ambulatoriu. Lunar clinica are o pierdere de peste 30.000 lei. Fără aceste încasări directe abia supravieţuim. Cu banii încasaţi de la Casa de Asigurări de Sănătate Braşov am asigurat salariile angajaţilor, utilităţile, hrana bolnavilor, medicamentele şi am achiziţionat materiale pentru dezinfecţie, măşti, mănuşi, combinizoane” a spus Ioan Petru Rotaru, administratorul de la Clinica Paltinul.
Foarte puţine internări
Înainte de pandemie la Clinica Paltinul lunar erau internaţi 60 de bolnavi. În pandemie însă numărul internărilor a scăzut simţitor. La sfârşitul lunii martie a.c., erau spitalizaţi doar 17 pacienţi, trei la secţia de interne şi 14 la secţia de recuperare. Bolnavii internaţi au vârste cuprinse de la 38 până la 80 de ani. ,,În pandemie persoanele bolnave trebuie să respecte reguli foarte stricte, nu au voie să iasă din salon, masca este obligatorie şi nu au voie să formeze grupuri. În aceste condiţii, unii pacienţii nu prea respectă regulile impuse şi mereu îi atenţionăm. Oamenii vor să socializeze, dar nu în spital. În fiecare salon sunt internaţi maxim doi pacienţi, însă sunt saloane unde am internat doar un pacient. Toate aceste reguli sunt pentru binele bolnavilor” a mai spus Ioan Petru Rotaru, medic anestezist.
,,În spitalele publice serviciile medicale lasă de dorit”
Deşi clinica Paltinul funcţionează la Victoria în sistem privat, pacienţii beneficiază de gratuităţi în cazul serviciilor medicale acoperite de contractul încheiat cu CAS Braşov. ,,Peste tot în lume se merge către privatizarea sistemului medical. Şi asta pentru că s-a dovedit că cele mai rentabile servicii medicale sunt în sistem privat. În Germania 30% din spitale sunt în sistem public şi 70% în sistem privat. La noi în ţară 93% din spitale sunt în sistem public, unde se consumă foarte mulţi bani pentru că nu există măsură, cresc salariile, sporurile, nu-i interesează cheltuielile, iar serviciile oferite sunt sub aşteptări. Spitalele de la noi din ţară sunt prost manageriate, conduse pe interese politice, iar serviciile medicale lasă de dorit. În Olanda nu mai sunt spitale publice, toate spitalele sunt non profit, iar serviciile sunt de calitate. Sistemul public este cel mai costisitor. Spitalul din Victoria funcţionează în sistem social, câştigurile sunt mici, iar tarifele sunt accesibile pentru toată lumea. Majoritatea serviciilor medicale pe care le facem sunt gratuite. La sfârşit de lună emitem o factură pentru serviciile care le-am prestat, iar CAS Braşov ne decontează. La fel se procedează şi în sistemul public, dar la sfârşit de lună spitalele publice mai fac o factură de influenţă salarială prin care mai cer o anumită sumă care este dublă faţă de cea aferentă serviciilor. În aceste condiţii, în spitalele mari angajaţii se calcă în picioare. Mai mult în pandemie numărul angajaţilor s-a dublat. Într-un spital privat cinci angajaţi muncesc cât muncesc 50 de angajaţi în spital de stat. Este de necrezut ce se întâmplă? Dacă noi am fi avut bugetul unui spital public serviciile erau de nedescris. Cu bani puţini, Clinica Paltinul oferă servicii de cea mai bună calitate. Suntem un spital privat, dar de când funcţionăm la Victoria am avut doar cinci pacienţi din judeţul Sibiu care au plătit pentru zilele de spitalizare, iar restul au beneficiat de gratuitate” a explicat medicul Rotaru.
Contractul cu CAS Braşov, aceeaşi valoare de 3 ani
La Clinica Paltinul îşi desfăşoară activitatea 35 de angajaţi, dintre care opt sunt medici. Este vorba despre: dr. Ion Mehedinţu – pediatrie, dr. Elena Niţu – ginecolog, dr. Nicolescu Diana – interne, dr. Bancoş Nicolae – psihiatrie, dr. Letiţia Muntean – recuperare, dr. Baiulescu Gabriel – chirurgie, iar medicii Delia Butică, endocrinolog, şi Anca Țuvic, dermatolog, nu au contract cu CAS Braşov, însemnând că pacienţii plătesc cosultaţiile. Contractul clinicii Paltin cu CAS Braşov are aceeaşi valoare de trei ani, 150.000 lei pe lună, din care pentru spitalizare continuă 120.000 lei şi 30.000 lei pentru spitalizare de zi, la care se mai adaugă 5.000 lei pentru consultaţiile din Ambulatoriu.
Clinică bine dotată
La începutul anului 2021, un medic din Timişoara a vizitat Clinica Paltinul cu intenţia de a se angaja. ,,Medicul respectiv lucrează la Centrul Universitar din Timişoara şi am vrut să-l angajăm la clinică, însă nu am reuşit. Când a vizitat clinica a fost surprins când a văzut dotările şi a spus că la Timişoara, la Centrul Universitar, nu dispun de atâtea aparate medicale. Din 2011 de când am venit la Victoria am investit mult în echipamente şi dotări în secţiile de fizioterapie şi kinetoterapie care sunt cele mai căutate. La subsolul clinicii există o bază de tratament pentru recuperare medicală, unde pacienţii beneficiază de cele mai bune condiţii. La parterul spitalului funcţionează Policlinica, unde sunt cabinetele de Ambulatoriu de specialitate şi spitalizare de zi, iar la etajele I şi II se fac internări de lungă durată pentru boli cardiace şi recuperare medicală” a mai spus medicul Rotaru.
Medicii preferă spitalele mari pentru lefurile generoase
În toate spitalele din oraşe mici există o criză acută de medici. Este motivul pentru care administratorul clinicii de la Victoria nu a reuşit să aducă un medic diabetolog la Victoria. ,,Toţi medicii se îndreaptă către oraşele mari, unde salariile din spitalele judeţene ajung la 20.000 lei net/ lună, iar la noi la clinică salariile sunt de 5.000 lei pe lună. Criza medicilor din spitalele mici s-a amplificat de când cu pandemia. Acum toţi medicii caută să ajungă în spitale judeţene unde prin sporuri îşi dublează salariile. Şi medicii din spitalele municipale fug la spitale judeţene tot pentru nişte salarii foarte mari. Din acest motiv nu putem aduce la Victoria medici specialişti. Guvernul practică o politică proastă, nu dă posibilitatea legală ca primăriile să finanţeze spitalele. Se acceptă doar plata utilităţilor şi plata unor echipamente. În alte ţări primăriile susţin actul medical din comunitate. Un primar dintr-un sat din Franţa mi-a propus un contract de muncă şi mi-a oferit locuinţă, cabinet medical dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi un salariu dublat din bugetul local. Primarul respectiv mi-a spus că îmi dă atât cât este contractul cu CAS. Concret, primeam un salariu de 9.000 euro lunar” a mai spus medicul Rotaru.
,,Absurdităţi cuprinse în procedura acreditării spitalelor”
Clinica Paltinul a depus solicitarea pentru acreditare încă din 2017, iar comisia de evaluare încă nu a ajuns la Victoria. ,,Trebuia să vină la clinică pentru verificare în luna mai 2020, dar s-a amânat până în luna septembrie 2021. Comisia de evaluare nu cred că va ajunge nici în acest an din cauza pandemiei. Pot să spun că la toate spitalele care au fost acreditate le-a scăzut calitatea actului medical pentru că ni se cer foarte multe documente medicale, iar întocmirea lor necesită timp. Când mai avem timp să stăm la patul bolnavului? Pe de altă parte, la tura de noapte asistenta stă în faţa calculatorului opt ore şi introduce o grămadă de date, utile şi inutile. Toate aceste proceduri fac parte din acest sistem de sănătate. Mai bine ne ocupăm de hârtii decât de pacient! Ceea ce se cere pentru acreditarea spitalului sunt absurdităţi. Vă dau un exemplu, dacă un pacient are un căţel şi nu are cu cine să-l lase, clinica trebuie să încheie contract cu o firmă de îngrijire a animalelor ca pacientul să poată fi internat în spital. Pentru a fi acreditată clinica, trebuie de asemenea să avem contract cu mai multe biserici de diferite religii pentru a-i acorda asistenţă spirituală pacientului. Mai mult, am achitat în cursul anului 2020 suma de 47.000 lei, o taxă de acreditare. Dacă nu ne acredităm, clinica nu mai poate încheia contract cu CAS Braşov” a explicat medicul Rotaru.
Aparatul de radiologie nu este montat din lipsă de fonduri
,,Anul trecut, am transferat de la clinica din Sibiu un aparat de radiologie pentru spitalul din Victoria, dar nu ştiu dacă vom reuşi să îl montăm întrucât bugetul nu ne permite. Costurile sunt foarte mari, doar pentru avizele de funcţionare trebuie să achităm 25.000 euro, apoi sunt cheltuielile cu montarea aparatului şi amenajarea spaţiului, încă 15.000 euro. Din cauza pandemiei nu putem face nicio investiţie” a mai spus medicul.
Pandemia şi deciziile electorale
,,Oamenii nu realizează gravitatea acestui virus. Vreau să vă spun că epidemia de ciumă a durat 60 de ani, iar cea de vaviolă tot 60 de ani. Această pandemie va dura zeci de ani, iar măsurile impuse până în prezent sunt foarte slabe. Autorităţile trebuie să ia măsuri ca şi în China unde virusul a dispărut. Acolo toate uşile de la blocuri au fost sudate şi luni de zile nimeni nu a ieşit din apartamente. Doar aşa putem scăpa şi noi de acest virus. În China oamenii au stat izolaţi în casă, au primit mâncare şi totul s-a terminat cu bine. Demonstraţiile de pe stradă de la noi din ţară mă şochează. Cum pot să spună spună unii oameni că nu există acest virus? Am observat că multe dintre deciziile luate de politicieni sunt electorale, vor doar să obţină o imagine bună pentru ei, iar în spate lucrurile merg îngrozitor” a mai spus medicul.
Contract prelungit încă un an
Contractul de asociere cu Clinica Paltinul a CL Victoria a avut valabilitate 10 ani şi expiră în luna mai 2021. ,,Am avut discuţii de principiu cu primarul oraşului Victoria pentru a prelungi contractul încă un an de zile. Dacă în această perioadă CAS Braşov nu ne măreşte contractul, nu vom mai rezista. Primăria Victoria trebuie să ne susţină financiar pentru a rezista în perioada următoare. Mai avem de achitat 100.000 euro la bancă pentru investiţia făcută la spitalul din oraş. Sperăm să avem susţinere din partea autorităţilor locale să mai rezistăm încă un an” a mai spus medicul. În urmă cu un deceniu aleşii locali din Victoria au încheiat contractul de asociere nr. 4244/48RC/17 mai 2011 cu SC SAM Servicii Avansate Medicale SRL din Sibiu, denumită Clinica Paltinul, reprezentantă de doctor Ioan Petru Rotaru. În cadrul acestui parteneriat public privat, Primăria Victoria a pus la dispoziţie patrimoniul de 4 milioane de lei reprezentând clădirea spitalului, anexe, teren, aparatură medicală, bunuri ce aparţin domeniului public al oraşului. De asemenea, tot ca o contribuţie asumată prin contract a fost plata anuală a sumei de 250.000 lei pentru primii ani de funcţionare. În perioada 2011 – 2013 administratorul clinicii, doctor Ioan Rotaru a investit 600.000 euro pentru ca clinica să poată funcţiona. (Carla TATU)