Este o leziune ce se observă la nivelul palatului gurii, cauzată de căldura extremă în acestă regiune, cel mai frecvent datorită fumatului. Stomatita apare la fumătorii de pipă, de ţigări din foi de tutun sau de ţigarete. Apariţia acestei leziuni este legată de durata şi amploarea obiceiurilor favorizante, cat si de numarul de tigari fumate. Atât bărbaţii, cât şi femeile pot dezvolta acest timp de leziune dar mai frecvent barbatii. Această leziune a palatului este diagnosticată adesea la examinarea de rutină a cavităţii orale nu cauzează simptome.Uneori se poate manifesta printr-o uşoară iritaţie. Adesea, pacienţii nu-şi dau seama de leziune sau afirmă că o au de mai mulţi ani, fără sa apară modificări sau simptome deranjante.
Iniţial se observă o roşeaţă a palatului dur şi, uneori, şi a palatului moale Cu timpul, palatul devine alb, cu un aspect crăpat. Dacă o proteză este în mod normal purtată în timpul fumatului, atunci mucoasa de sub aceasta nu este afectată. În cazurile severe, la nivelul mucoasei poate apărea fisurarea şi poate dezvolta aspect de „strat de lac uscat”. Alte modificări asociate cu utilizarea tutunului care pot fi evidente sunt colorarea extrinsecă brună sau neagră a dinţilor din cauza gudronului şi a altor componente din fumul de tigare
Stomatita nicotinică este diagnosticată clinic pe baza modelulului de pe palat şi aspectului tipic alb „crăpat” cu punctele roşii. Biopsia este indicată doar în cazul în care apar zone de ulceraţie sau eritroplazie locală. În aceste cazuri biopsia este necesară pentru a exclude displazia (leucoplazia orală) sau cancerul oral.
Tratamentul stomatitei nicotinice
Singurul tratament este de a renunţa la fumat. Se observă modificări pozitive în 1-2 săptămâni. Fără renunţarea la fumat, remisia spontană a acestei stomatite este puţin probabil
Pentru preventie este necesar:
- Nu fumaţi ţigări şi nu utilizaţi produse cu nicotină. Tutunul şi produsele cu nicotină pot să crească riscul şi pentru alte stări patologice Țigările electronice, mestecatul tutunului şi alte produse similare conţin, de asemenea, nicotină. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru informaţii dacă aveţi nevoie de ajutor pentru a renunţa la fumat.
- Nu beţi lichide fierbinţi. Lichidele fierbinţi pot agrava stomatita de tutun. Lăsaţi lichidele să se răcească înainte de a le bea.
- Vizitaţi medicul dentist la fiecare 6 luni pentru igienizări şi îngrijire preventivă.
În ziua de azi, stomatita nicotinică este tot mai rar întălnită, deoarece consumul de pipă s-a redus considerabil. (Dr. Dan Gavrilă)