Oraşul Victoria a devenit locul în care sunt cantonate persoanele din categoriile defavorizate din judeţul Braşov aflate în evidenţele şi îngrijirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, for patronat de Consiliul Judeţean Braşov. Aici s-a înfiinţat Centrul ,,Sfântul Gheorghe” destinat persoanelor cu dizabilităţi, după desfiinţarea centrului de plasament ,,Azur”, azilul ,,Castanul” şi mai nou, un centru pentru persoanele fără adăpost. Tot la Victoria DGASPC Braşov vrea să înfiinţeze locuinţe protejate pentru adulţii cu dizabilităţi, în acest sens Direcţia achiziţionează de pe piaţa liberă patru imobile.
Centru pentru persoanele fără adăpost, cu 25 locuri
În cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe’’ din Victoria funcţionează din acest an un centru pentru persoane fără adăpost. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov a înfiinţat această unitate cu 25 locuri pentru a deservi persoanele fără adăpost din judeţ. Prima persoană interntă aici este un bărbat din localiatea Rupea. ,,Un bărbat de 63 de ani din localiatetea Rupea a fost instituţionalizat la noi în centru la începutul lunii februarie a.c. Acest centru este amenajat la parterul clădirii de la ,,Castanul’’ şi oferă servicii de asistenţă socială, găzduire şi hrană pentru o perioadă de un an de zile cu posibilitate de prelungire. Scopul este unităţii este de a combate marginalizarea acestei categorii de persoane şi de a preveni riscul excluderii sociale a persoanelor fără adăpost sau aflate în dificultate’’ au spus angajaţii de la ,,Sf. Gheorghe’’.
Servicii oferite:
- găzduire pe perioadă determinată
- sprijin în întocmirea actelor de identitate
- instituţionalizare şi acordare de asistenţă medicală şi socială
- sprijin în întocmirea dosarului de ajutor social sau a unui dosar de încadrare în grad de handicap
- suport psihic
- crearea premizelor pentru reintegrare familială, profesională şi socială
Locuinţe protejate
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov a cumpărat o casă în oraşul Victoria, pe strada Salcâmilor nr. 17. Achiziţia s-a făcut cu fonduri nerambursabile prin Programul de Interes Naţional (PIN 2) la sfârşitul lunii aprilie 2020. În aceast imobil vor fi găzduiţi tineri cu dizabilităţi care urmează să părăsească sistemul de protecţie socială. ,,La Victoria, DGASPC Braşov intenţionează să înfiinţeze patru locuinţe protejate pentru adulţii cu dizabilităţi. În acest sens Direcţia a achiziţionat o casă de pe piaţa liberă şi urmează să mai achiziţionaze încă trei’’ au spus angajaţii de la Centrul ,,Sfântul Gheorghe’’ din Victoria. La sfârşitul anului trecut, DGASPC Braşov a publicat mai multe anunţuri cu privire la achiziţia de imobile în oraşul Victoria sau în zonele din vecinătate. Deşi au fost mai multe oferte, până în prezent doar o casă a îndeplinit condiţiile impuse de DGASPC Braşov. Casele achiziţionate trebuie să îndeplinească anumite condiţii. ,,Minim două dormitoare, living, bucătărie şi un grup sanitar la parterul imobilului, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi, camera a treia şi un grup sanitar pot fi situate şi la alt nivel (mansardă, etaj, demisol). Toate aceste spaţii trebuie să se regăsească în cadrul unei singure case” se specifică în anunţul publicat de DGASPC Braşov.
Un centru pentru persoanele cu dizabilităţi cu 48 de locuri
Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe” a fost deschis în august 2019 şi are 48 locuri ocupate cu persoane u dizabilităţi şi afecţiuni psihice. Centrul, conform organigramei, ar trebui să aibă 61 de angajaţi şi un director. Aici u fost transferaţi bolnavii de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Anton” din Timişul de Sus. Primii care au populat unitatea au fost 24 de beneficiari, 12 femei şi 12 bărbaţi. ,,Beneficiarii centrului uneori sunt agresivi, au momente în care fac crize, iar noi trebuie să acţionăm. Crizele îi transformă, din oameni neajutoraţi devin agresivi şi au o putere de nedescris. Sperăm să nu avem parte de evenimente neplăcute” au spus angajaţii de aici la începutul activităţii.
Azilul ,,Castanul” are 40 de locuri
Azilul ,,Castanul” funcţionează de 11 ani în clădirea de pe strada Policlinicii, nr. 12, oferind condiţii optime de trai beneficiarilor. A fost primul cămin de bătrâni din Ţara Făgăraşului. Azilul este subordonat Consiliului Judeţean Braşov, iar taxele au fost stabilite prin HCJ nr. 378 din 30 octombrie 2018. În funcţie de venitul beneficiarului şi al aparţinătorilor, taxa poate fi de 400 de lei, dar şi de aproape 4000 de lei. În condiţiile în care serviciile oferite sunt la fel pentru orice persoană internată. Aici sunt sunt disponibile 40 de locuri. În aprilie anul trecut au fost aduşi la ,,Castanul nouă pensionari de la Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru după ce această unitate a intrat în reorganizare .