Una dintre cele mai utilizate modalităţi de igienizare a dinţilor cecapătă o amploare tot mai mare în ultimii ani este reprezentată de periuţa de dinţi electrică. Recent, poziţia pare să îi fie ameninţată de apariţiei periuţei de dinţi sonice. Periuţa de dinţi electrică a apărut în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 1930. În ziua de azi, periuţele pot să fie conectate la diverse dispozitive din casă şi pot să analizeze calitatea mişcărilor efectuate şi pot indica zonele în care periajul trebuie efectuat cu mai multă atenţie.
Motivele pentru care periuţele electrice câştigă tot mai mult teren pot fi următoarele:
- Realizează un periaj efficient: o periuţă electrică poate sa dezvolte 10.000-30.000 de turaţii pe minut, curăţarea este superioară faţă de periuţele manuale.
- Îndepărtare eficientă a plăcii bacteriene: studiile arată că îndepărtarea resturilor alimentare şi a plăcii bacteriene este superioară în cazul efectuării periajului utilizând periuţa de dinţi electrică. Un periaj eficient reduce riscul de apariţie a gingivitei.
- Control al presiunii: utilizând o periuţă manuală, presiunea aplicată este neuniform distribuită. Prin utilizarea unei periuţe de dinţi electrice, presiunea aplicată este uniform distribuită, ceea ce înseamnă că scade riscul de apariţie a uzurii localizate a anumitor unităţi dentare.
Timpul alocat periajului: periuţa de dinţi manuală necesită aproximativ 5 minute pentru ca suprafeţele dentare să fie bine lustruite. În schimb, cu periuţa electrică sunt necesare doar 2 minute pentru o curăţare eficientă. Acesta trebuie efectuat întotdeauna dinspre gingie spre dinte, pentru a favoriza contactul intim între acestea. În caz contrar, gingia va migra spre rădăcină şi coroana dentară va fi tot mai mult expusă.
- Se recomandă înlocuirea periuţelor manuale sau a capetelor periuţelor electrice sau sonice la fiecare 3 luni.
- Periuţele de dinţi, indiferent de tipul lor, sunt eficiente doar dacă se respectă regulile de periaj. (Dr. Dan Gavrilă)