Prin decizia Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în judeţul Braşov vor funcţiona 27 de centre de vaccinare, dintre care 16 în municipiul Braşov, câte două în municipiile Săcele şi Făgăraş şi câte unul în municipiul Codlea, oraşele Râşnov, Zărneşti şi Victoria, precum şi în comunele Prejmer, Bran şi Tărlungeni. Fiecare centru de vaccinare va fi deservit de un medic şi trei asistente. Depozitul de vaccinuri pentru Regiunea Centru (judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Alba, Mureş şi Sibiu) va funcţiona în cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Regina Maria” Braşov. La nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov se va alcătui un grup tehnic de coordonare a strategiei de vaccinare, care, împreună cu autorităţile locale, va identifica şi propune locaţii pentru centrele de vaccinare din localităţile enumerate. Pentru judeţul Braşov, sunt prevăzute a se aloca prin Strategia naţională de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 aproximativ 120.000 de vaccinuri.
Campania de vaccinare începe în ianuarie
Coordonatorul acestei Strategii naţionale, lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că prima etapă a vaccinării va debuta la începutul lunii ianuarie şi se va realiza în centre de vaccinare înfiinţate în spitale judeţene, municipale sau în alte unităţi medicale. De asemenea, se vor organiza centre fixe de vaccinare, în afara unităţilor medicale, precum şi caravane mobile, pentru vaccinarea personalului şi rezidenţilor din centre pentru persoane vârstnice, a persoanelor cu dizabilităţi, a personalului esenţial din infrastructura critică, a locuitorilor din zone izolate. Acesta a mai anunţat că avem nevoie de imunizarea a cel puţin 60% din populaţie pentru a putea vorbi de începutul sfârşitului pandemiei şi a ne putea relua viaţa aşa cum o ştiam.
Primii care se vaccinează, sistemul medical
În prima etapă a campaniei va fi vaccinat personalul din sistemul medical şi din cel al asistenţei sociale (public şi privat). În cea de-a doua etapă, vaccinarea va include populaţia cu grad de risc (adulţi cu vârste de peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă) şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale, iar în cea de-a treia populaţia generală.
Estimativ, la nivel naţional vor funcţiona 850-900 de centre de vacccinare
„Pregătirile trebuie să se desfăşoare în ritm accelerat, pentru a putea începe în termenul programat etapa I-a de vaccinare, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea totală a instituţiilor şi autorităţilor locale, cărora le revine sarcina de a înfiinţa şi dota aceste centre de vaccinare. Reamintesc faptul că Strategia naţională de vaccinare împotriva Covid-19 a fost aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, astfel încât aplicarea ei este o problemă de siguranţă naţională”, a afirmat lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă. Vaccinarea este voluntară şi gratuită. ,,Organizarea propriu-zisă a activităţii de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună. Toată activitatea de vaccinare se va desfăşura în baza unei programări, care se va face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie. Toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic naţional al vaccinărilor. Vom urmări eventualele efectelor adverse. Vaccinurile bazate pe ARN nu modifică ADN-ul uman. Vom avea cel puţin un milion de doze în prima tranşă cu care vom putea vaccina personalul medical din prima etapă. Vaccinul Pfizer aprobat în Marea Britanie este recomandat pentru persoanele de peste 16 ani. În momentul contractării la nivelul CE am propus un număr de 10,6 milioane de persoane pentru vaccinare. Costurile sunt negociate la nivelul Comisiei Europene ” a mai spus Valeriu Gheorghiţă.