Moş Nicolae apare, în tradiţiile româneşti, pe un cal alb, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace de măritat, salvează marinarii şi corăbierii din apele învolburate ale mărilor şi oceanelor şi ascultă strigătele de ajutor ale soldaţilor în timpul războaielor pe care-i salvează. Moş Nicolae apare odată cu prima zăpadă, de la început de iarnă, când păzeşte Soarele pentru a nu lăsa lumea fără lumină şi căldură. Românii au păstrat obiceiul de a pune crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, ca acestea să înflorească de Anul Nou, iar în funcţie de crenguţa care a înflorit se aşteaptă recolta de fructe în anul ce urmează. Moş Nicolae nu a fost văzut de nimeni, dar există legenda că în nopţile sfinte de sărbători, atunci când cerurile se deschid preţ de câteva secunde, Moş Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu Tatăl.

  •  În satele făgărăşene, de Sfântul Nicolae, feciorii îşi formează cetele care să organizeze colindatul şi jocul din vatra satului pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, din Ajunul Crăciunului până la Sfântul Ion, când cetele de feciori se sparg. În acest an însă, acest obicei este pus sub semnul pandemiei, iar strânsul cetelor şi organizarea cetelor de feciori nu vor mai avea loc.
  •  Mai există obiceiul ca Moşul să aducă daruri copiilor care-şi aşează ghetuţele lângă pat, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Celor cuminţi le aduce daruri frumoase, în special dulciuri, iar celor mai obraznici le aduce câte o nuieluşă. Obiceiul reiese din viaţa Sfântului Nicolae care a fost mult mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele, pe cei care se abăteau de la credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini.
  •   În mai toate statele europene vine Moş Nicolae. În Europa secolului XII, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.
  • În Germania, Sfântul Nicolae apare ca un moş bătrân cu un sac  în spate şi cu o nuieluşă în mână. Aici, copiii colindă îmbrăcaţi în moş şi primesc dulciuri.
  • În Franţa, Belgia şi Luxemburg, Moş Nicolae este întâmpinat cu un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui morcovi şi zahăr.
  • În Olanda ajunge pe mare venind din Spania.
  • Şi în Austria, Moş Nicolae aduce nuiaua cu care-i ameninţă pe copii, dar cel care pedepseşte este Krampus.
  • În Italia, copiii îi scriu scrisori lui Moş Nicolae şi le lasă pe o farfurie, iar în locul lor găsesc dimineaţa dulciuri.
  • Copiii din Ungaria îşi lustruiesc pantofii cei mai buni şi îi aşează pe pervaz pentru a-l întâmpina pe Szent Mikulas. El vine în case cu un sac plin de cadouri şi cu o carte mare, în care sunt scrise faptele bune şi rele ale copiilor. Dimineata, copiii gasesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată, iar cei obraznici primesc nuiele şi linguri de lemn.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here