Gutierele de protecţie sunt dispozitive menite să menţină integritatea dinţilor, mai ales în momente în care aceştia sunt expuşi riscului de accidentare. Dinţii reprezintă unele dintre unităţile cele mai importante ale cavităţii orale. Aceştia au o varietate de roluri, de aceea, pacienţii, în marea lor majoritate, au grijă de dinții lor, îi tratează şi se prezintă regulat la controale pentru a depista, din timp, orice debut de afecţiune. De aceea, puţini pacienţi vor sesiza că este ceva în neregulă cu dinţii lor mai ales dacă nu prezintă durere sau lipsă de substanţă, cei mai mulţi pacienţi se vor adresa medicului stomatolog dacă estetica le este afectată.
Rolul dintilor: masticatie,fonatie,estetica.
Prin purtarea unei gutiere se previne producerea de fracturi sau a leziunilor dentare,reduce uzura,reduce durerea articulara la pacientii cu bruxism.
Purtarea de gutiere poate să fie indicată în anumite circumstanţe, precum :
- Adulţi şi copii care participă la sporturi
- Activităţi pe care copiii le desfăsoară în timpul liber,
- Persoanelor care suferă de bruxism
Tipuri de gutiere:
- Universale: se achiziţionează
- Preformate: uşor adaptate prin introducerea în apă caldă
- Individuale: se realizează pe baza unei amprente
Gutierele pot să reziste perioade diferite de timp, în funcţie de anumiţi parametri precum vârsta pacientului, dezvoltarea osoasă şi gradul de solicitare a acesteia. La pacienţii tineri, gutiera trebuie înlocuită periodic, în concordanţă cu creşterea osoasă. Gutierele, indiferent dacă sunt individuale sau universale, trebuie să se adapteze cât mai bine la nivelul structurilor orale şi să fie comode, pentru a fi uşor de suportat de către pacient. (Dr. Dan Gavrilă)