•   Rău-platnicii au datorii şi de 10 ani neachitate la chirie, iar la apă de peste 160.000 lei

Sunt 113 locuinţe aflate în proprietatea Primăriei Victoria, care au fost îchiriate unor localnici,  chiriile fiind modice, în concordanţă cu prevederile legale, de la 15 lei/lună la cel mult 110 lei lunar.  Chiar şi aşa, unii chiriaşi nu dau cu anii pe la casieria primăriei, ignorând cu bună ştiinţă facturile emise de proprietar. Nici la utilităţi ei nu sunt promţi, datoriile  acumulându-se de ani buni. Se poate spune că pentru ei a devenit o obişnuinţă de a primi facilităţi fără  să   conştientizeze că au şi obligaţii. Fenomenul ,,chiriaşii rău-platnici” este prezent în mai toate localităţile din ţară, nu doar la Victoria.

,,Avem drepturi, dar şi îndatoriri”

Prima decizie a noului primar de la Victoria, Camelia Bertea, a fost în cazul debitelor restanţe la bugetul local. Aşa s-a descoperit că mare parte dintre chiriaşii primăriei ignoră facturile de chirie şi de utilităţi.  ,,Toți trebuie să înțelegem că avem drepturi, dar și îndatoriri față de localitatea în care trăim. Motiv pentru care le mulțumesc victorienilor care locuiesc în garsonierele și apartamentele aflate în proprietatea orașului Victoria care și-au achitat la zi chiria, plata utilităților și a consumurilor în ciuda tuturor problemelor pe care le au. Din respect pentru ei, nu vom accepta prelungirea chiriilor pentru cei care, fiind sănătoși și capabili de muncă, refuză locurile de muncă oferite de către Primărie ca soluție pentru a-și achita datoriile înregistrate la chirie și salubritate pentru locuințele în care trăiesc de ani de zile cu chirie. Nu mi se pare corect să ignorați de ani de zile aceste datorii,  care aduc pierderi la bugetul local și reprezintă o lipsă de respect față de cetățenii care își plătesc la zi taxele și impozitele și din fondurile cărora putem să asigurăm întreținerea acestor locuinţe ” este  mesajul primarului din Victoria, Camelia Bertea, pentru chiriaşii restanţieri.

Pentru restanţieri contractele de chirie nu se prelungesc

Oraşul Victoria deţine în proprietate 113 locuinţe, 53 sunt apartamente cu 2 camere şi unul cu 3 camere, 59 camere şi o garsonieră. Dintre acestea doar 5 dintre sunt libere, restul sunt locuite de familii sau persoane  care au statutul de chiriaşi. Aşa cum prevede OUG 146/1999, chiriile pentru aceste locuinţe sunt cuprinse între 15 lei pe lună şi maxim 110 lei/lună, cazul apartamentului cu 3 camere. La Victoria cele mai multe chirii sunt însă  între 35 şi 56 lei/lună. ,,Sunt la zi cu plata chiriei şi a utilităţilor doar 18 chiriaşi, restul sunt restanţieri. Mare parte dintre ei nu plătesc, motivând că nu au locuri de muncă şi nu au venituri. Le-am oferit locuri de muncă la firme din zonă, dar le-au refuzat.  Am făcut anchete sociale, aşa cum impune legislaţia pentru a evalua situaţia fiecărui chiriaş.  Restanţierii au venit la primărie pentru a cere prelungirea contractelor de chirie pentru că au nevoie la încheierea noilor contracte pentru energia electrică. Am refuzat pentru că datoriile lor sunt foarte mari. La chirie, debitul total este în valoare de 31.378 lei. La apă datoriile sunt la nivelul sumei de 164.288 lei şi sunt calculate din anul 2013, când serviciul  de apă-canal a fost preluat de primărie.  La salubritate debitul este de 32.784 lei şi se rostogoleşte din 2018, când serviciul a fost preluat de primărie” a explicat primarul Camelia Bertea.

Lucrări de întreţinere

Primăria Victoria  aduce, în această perioadă, îmbunătăţiri la clădirile în care locuiesc aceşti chiriaşi.  ,,Montăm termopane la bucătăriile comune şi pe holurile blocurilor de garsoniere pentru că în  geamuri erau nyloane. Vom zugrăvi spaţiile comune, vom monta aragazuri în bucătării. Toate aceste lucrări costă, iar neplata chiriilor  afectează bugetul local. Îi înţelegem pe toţi, dar  pentru a se justifica situaţia fiecăruia avem nevoie de documente. Dacă sunt bolnavi trebuie să deţină acte medicale, dar ei nu au. Vom lua măsurile legale pentru a aduce situaţia la normal” a mai explicat Camelia Bertea. (L.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here