AGRO CS este concernul străin care şi-a deschis o fabrică de fertilizant şi compost la Mândra. Este singura investiţie de anvergură realizată într-o comună din Ţara Făgăraşului în ultimele decenii. Aşa cum susţine directorul executiv al acestei societăţi, Andrei Matei, investiţia va ajunge la 10 milioane de euro când va fi finalizată, ceea ce înseamnă pentru această comună fonduri la bugetul local, dar şi locuri de muncă. Investitorul slovac a fost convins de primarul Şerban Ioan Taflan să-şi deschdă afacerea la Mândra prin sprijinul acordat la obţinerea terenului necesar construcţiei, dar şi prin acordarea de facilităţi. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu Andrei Matei, directorul executiv al AGRO CS România despre investiţia de la Mândra.
Reporter: De ce aţi ales localitatea Mândra pentru a amplasa fabrica din România?
Andrei Matei: În primul rând datorită poziţiei geografice, în mijlocul României, noi având clienţi din toate colţurile ţării, iar această locaţie ne avantajează foarte mult transportul. În al dolea rând că am găsit aici sprijinul Primăriei Mândra. Domnul primar Şerban Ioan Taflan ne-a ajutat la găsirea de soluţii pentru a realiza investiţia mai rapid şi mai uşor. Cu alte cuvinte, Primăria Mândra a avut disponibilitatea de a găsi proprietarul terenului de care aveam nevoie pentru construirea fabricii.
R.: Fabrica a fost construită pe un teren privat?
A.M.: Da, am achiziţionat 4,8 hectare de teren. Aici a intervenit primăria şi ne-a ajutat pentru a obţine docmentele mai uşor şi mai rapid.
R. Ce faciltăţi vă acordă administraţia publică locală pentru această investiţie?
A.M.: Vom primi şi facilităţi de la primărie în perioada următoare. Este vorba despre un drum care va lega amplasamentul nostru cu DN1 şi care va suporta în totalitate tot traficul pe care-l va genera fabrica. Noi vom face proiectarea acestui drum, iar primăria îl va realiza. De asemenea, primăria ne va ajuta la obţinerea tuturor avizelor. Am obţinut autorizaţia de construire, urmează celelalte autorizaţii, de la ISU şi celelalte avize legale.
Şantierul a fost deschis anul trecut
R.: Când aţi început investiţia la Mândra?
A.M.: Investiţia a început în 2017, cu achiziţionarea terenului. Am demarat apoi construcţia fabricii, în 2019, iar în prezent este realizată în proporţie de 70%. Pe aproximativ 7.000 mp au fost construite hale şi depozite plus alte anexe necesare producţiei.
R.: Este cunoscută compania în România? Aveţi desfacere în ţara noastră?
A.M.: Agro CS aparţine unui investitor din Slovacia. AGRO CS România SRL face parte din acest grup care se ocupă cu producţia de fertilizant şi substrat pentru plante şi flori. Avem desfacere pe România şi reprezentanţă în 17 ţări, nu doar din Europa ci şi pe alte continente. De la fabrica de la Mândra vom face distribuţie în România, dar şi în ţările din S-E Europei.
R.: Veţi folosi materie primă şi din România?
A.M.: Materia primă o vom avea din Belarus unde sunt terenurile companiei. Iar cu puţin noroc poate vom începe şi exploatarea în România. Produsul finit, substratul din saci, este pe bază de turbă şi compost. Pentru România nu vom folosi aceeaşi reţetă, vom avea o reţetă mai specială în care vom folosi turba din Belarus plus un material exploatat în România, care va fi un pământ vegetal. Se amestecă cu fertilizant şi se creează un produs pentru fiecare gamă. Pe piaţa din România se găsesc produsele noastre, Agro CS, din 2009. Dar vă pot spune că primul distribuitor al Agro CS a fost în 2002.
În următorii ani se vor crea 100 locuri de muncă
R.: Câţi angajaţi are compania la Mândra?
A.M.: În prezent avem 19 angajaţi şi încă nu avem producţie. Vom ajunge la 25 şi în 5 ani vom avea 100 de locuri de muncă.
R.: Încă sunteţi în şantier, când veţi demara producţia la fabrica de la Mândra?
A.M.: Preconizăm să dăm drumul la producţie până la sfârşitul acestui an sau cel târziu în prima parte a anului viitor. Mai avem în lucru autorizaţii şi avize şi montarea liniilor de producţie care sunt de ultimă generaţie, automatizate total. Toată suprafaţa fabricii este sub wifi, iar comanda, evidenţele producţiei, stocurilor, desfacerea şi transportul vor fi pe wifi.
R. Ce cifră de afaceri a avut compania?
A.M.: Pot spune că în 2019 am avut o cifră de afaceri de 25,8 milioane de lei, iar în acest an de 30 milioane de lei. Am depăşit cu mult anul trecut şi mai avem încă 4 luni de muncă.
Obţinerea avizelor depăşeşte cu mult timpul de construire
R.: Ce a fost mai dificil să construiţi sau să obţineţi avizele şi autorizaţiile aferente investiţiei?
A.M.: Este multă birocraţie. Am obţinut deja autorizaţiile necesare, dar mai avem avizul ISU. Pentru a-l obţine a fost nevoie să montăm două rezervoare de apă pentru pompieri cu o capacitate totală de 850.000 l apă. Pot spune că realizarea sistemului centralizat de stingere incendii ne-a costat cam 650.000 euro, fiind de ultimă generaţie. L-am realizat, iar acum suntem în faza de a umple bazinele cu apă. Dacă dau drumul la apa din aceste rezervoare, Mândra dă la vâsle. Asta aşa, ca să vă faceţi o idee. Aceste rezervoare trebuie să fie pline tot timpul. Investiţia necesară pentru obţinerea avizului ISU este pentru prevenire, nu va fi amortizată niciodată. Şi reţeaua electrică a fost costisitoare, este separată de cea a satului. Sunt câteva exemple.
R.: Produsele AGRO CS deservesc doar micul consumator?
A.M.: Nu, se adresează şi altor clienţi. Vom livra fertilizant pentru terenuri de fotbal. De exemplu, am fost solicitaţi să furnizăm materialul pentru terenul de la Sibiu, dar proiectul n-a mai fost pus în operă. Ar fi folosit utilajele noastre şi fertilizantul nostru. Livrăm şi pentru fermele de afine, sere. Chiar aici în comună am furnizat fertilizantul pentru 90 ha cu producţie de afine, am livrat folia şi compostul. Fabrica de la Mândra va putea produce până la 80.000m³ de substrat pe an. Se va produce substrat de înaltă calitate pentru productia de plante şi legume, iar acestea vor deservi piaţa de profil, dar şi de hobby.
R.: Vă place în Ţara Făgăraşului?
A.M.: Eu sunt din Bucureşti, iar aici sunt încântat de aerul curat, de munte. Zona Făgăraşului este foarte frumoasă. Dintre toate fabricile din grupul AGRO CS, cea de la Mândra este cea mai frumos aşezată, o zonă minunată. Şi patronul grupului este încântat de zonă. Anul acesta a fost în Româna, la Mândra, doar de două ori fiind pandemie, dar de obicei vine mult mai des. (Lucia BAKI)