Puţini pacienţi vor sesiza că este ceva în neregulă cu dinţii lor mai ales dacă nu prezintă durere sau lipsă de substanţă. Cei mai mulţi pacienţi se vor adresa medicului stomatolog dacă estetica le este afectată. Gutierele de protecţie sunt dispozitive menite să menţină integritatea dinţilor, mai ales în momente în care aceştia sunt expuşi riscului de accidentare. Prin purtarea unei gutiere se previne producerea de fracturi sau orice alt tip de deteriorări ale dinţilor. În sporturile de contact direct, purtarea de gutiere a devenit o obişnuinţă. Purtarea de gutiere poate să fie indicată în anumite circumstanţe, precum :
- Adulţilor şi copiilor care participă la sporturi de contact precum fotbalul, baschetul, boxul, fotbalul american.
- Activităţi pe care copiii le desfăsoară în timpul liber, precum mersul pe bicicleta în parcuri special amenajate sau practicarea de skateboarding.
- Persoanelor care suferă de bruxism le este şi lor recomandată utilizarea gutierelor, pentru a putea fi prevenită scrâşnirea dinţilor în timpul nopţii, soldată cu afectarea dinților și articulaţiei temporo-mandibulare.
Utilizarea de gutiere în situaţiile menţionate mai sus previne apariţia leziunilor dentare, în cazul practicării de activităţi sportive şi reduce uzura dentară şi durerea articulară în cazul pacienţilor care prezintă bruxism.
Gutierele pot să fie de mai multe tipuri
- Universale – se achiziţionează şi pot să fie utilizate imediat după, însă nu prezintă o adaptare bună la structurile orale.
- Preformate – acestea se sunt mai bune decât precedentele pentru simpul fapt că pot să fie uşor adaptate prin introducerea în apă caldă, situaţie în care îşi modifică puţin conformaţia iniţială, ajustându-se, într-o anumită măsură, tiparului oral.
- Individuale – se realizează pe baza unei amprente, pe baza căreia tehnicianul va confecţiona o gutieră ce se va adapta intim la nivelul structurilor orale ale pacientului.
Gutierele pot să reziste perioade diferite de timp, în funcţie de anumiţi parametri precum vârsta pacientului, dezvoltarea osoasă şi gradul de solicitare a acesteia. La pacienţii tineri, gutiera trebuie înlocuită periodic, în concordanţă cu creşterea osoasă. Gutierele, indiferent dacă sunt individuale sau universale, trebuie să se adapteze cât mai bine la nivelul structurilor orale şi să fie comode, pentru a fi uşor de suportat de către pacient. (Dr. Dan Gavrilă)