Curtea de Apel București a admis, luni, solicitarea foștilor șefi ai Jandarmeriei ca Dosarul 10 August să fie trimis spre judecare Tribunalului București. Practic este vorba despre o declinare de competență, cerută de inculpați. Decizia este definitivă. În schimb, instanța a respins o cerere formulată de avocatul lui Gheorghe Sebastian Cucoş de sesizare a Curţii Constituţionale. Această decizie poate fi contestată.
„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 10.08.2020, ora 15:30”, este minuta instanței.
După doi ani de amânări, dosarul “10 august” mai are de așteptat. Magistrații Curții de Apel ar fi trebuit să spună, luni, dacă cei 4 foști șefi din Jandarmeriei vor fi din nou cercetați pentru violențele de la mitingul diasporei, din 2018. Însă, cererea DIICOT de reîncepere a urmăririi penale a fost trimisă la Tribunalul București. Este o veste amară pentru victime și pentru reprezentanții mai multor asociații civice, care au protestat, luni, ajutați de un elefant roz și de un țambal. Cei 4 foști șefi din Jandarmerie, colonelul Cătălin Şindile, colonelul Sebastian Cucoș, maiorul Laurențiu Cazan și comisarul șef Mihai Chirica, răsufla deocamdată uşuraţi.
Dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie: procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foștii șefi ai Jandameriei scoși de sub urmărire penală. Decizia de clasare a atras proteste puternice din partea societății civile. Procurorii DIICOT motivaseră, în ordonanţa de clasare a Dosarului 10 august, că a existat o „complicitate morală” a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenți și, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv. Nu toate „victimele colaterale” ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și „victome inocente”, spuneau aceștia. Marţea trecută, procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.