(foto arhivă)
O ploaie de acuzaţii au fost auncate în spaţiul public de către năstruşnicul primar al Făgăraşului după ce consilierii locali şi-au exprimat votul liber în şedinţa extraordinară ce a avut loc marţi, 16 iunie a.c., începând cu ora18.00, în privinţa cheltuirii banilor publici. Consilierii locali spun despre acţiunile primarului că sunt doar pentru imaginea lui şi nicidecum pentru interesele făgărăşenilor. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu aleşii locali, care au explicat situaţia. ,,A fost prima dată când nu s-a ţinut cont de partidul politic şi am avut majoritatea dintre noi aceeaşi poziţie faţă de proiectele primarului. Acest lucru explică totul” au spus consilierii locali.
Care sunt subiectele care i-au nemulţumit pe consilierii locali
Trei proiecte de hotărâre ale Executivului i-au revoltat pe consilierii locali. Unul s-a referit la acordarea de stimulente financiare pentru unii angajaţi ai Spitalului Municipal Făgăraş care goleau bugetul local cu 307.000 lei. Era a doua încercare a primarului şi a şefei CA de la Spital, Câju Mariana, de a obţine votul Legislativului, după ce în plenul de la sfârşitul lunii mai, consilierii locali au respins proiectul. S-a produs învălmăşeală în şedinţa de marţi seară. Pe de o parte consilierii au cerut lămuriri asupra oportunităţii acestui proiect de hotărâre în condiţiile în care bugetul local nu permite cheltuieli nejustificate. În plus consilierii locali au cerut explicaţii şi asupra modului în care au fost cheltuite fondurile alocate Spitalului de la capitolul ,,Cultură”, 708.000 lei, fără să primească însă vreo explicaţie de la primar şi Câju, aşa cum afirmă consilierii locali.
Ocolitoarea, rămâne fără fonduri
Alte două proiecte de hotărâre, legate unul de celălalt, s-au referit la creditul contractat de Primăria Făgăraş în 2017 pentru Ocolitoare. Primarul vrea să schimbe destinaţia creditului, repartizând banii pentru alte investiţii, care însă sunt deja bugetate, adică au fost alocate fonduri pentru realizarea lor. Conform proiectului primarului, Ocolitoarea dispare, iar banii din împrumutul de 25.000.000 lei aprobat în 2017 s-ar duce pe:
- Lucrările de la Cetatea Făgăraşului: 10.952.200 lei
- La strada Doamna Stanca, ape pluviale: 1.031.135 lei
- La mutarea secţiei Pediatrie: 1.555.604,79 lei
- La reabilitarea străzii Doamna Stanca: 1.269.532 lei
- Reabilitare străzi din Municipiul Fagaras: 10.191.528.21 lei
Reamintim că prin HCL 183 din 10.07.2019, la lucrările de la D-na Stanca au fost repartizaţi din acelaşi împrumut 1.858.194,87 lei, iar în urmă cu alt an încă 1.800.000 lei.
Ce spun consilierii locali
Cosmin Poparad, ALDE
,,Nu sunt împotriva dezvoltării Făgăraşului aşa cum încearcă să inducă în eroare primarul. Voi aproba acele proiecte de hotărâre care privesc investiţiile din municipiu doar dacă sunt corecte şi legale. Refuz să votez schimbarea destinaţiei creditului aprobat în 2017 care era pentru Ocolitoare. A fost dezbatere publică pentru acest credit, iar făgărăşenii au fost de acord să fie contractat împrumutul pentru a se face Ocolitoarea. Să vii acum să schimbi destinaţia pentru nişte obiective bugetate deja este ilegal. Înseamnă că nu mai există banii alocaţi pentru acele investiţii pe care le-a enumerat primarul. Unde sunt acei bani? La proiectul de la Cetate a schimbat indicatorii economici ajungând la 6,5 milioane euro de la 5 milioane euro aşa cum am votat noi, consilierii locali, iniţial. Diferenţa de 1,5 milioane de euro, cheltuială neeligibilă în proiect, trebuie susţinută din bugetul local nu din creditul Ocolitoarei. S-a preluat Ocolitoarea, fizic, în martie şi a spus primarul, atunci, că încep lucrările. L-am întrebat în ce stadiu se află Ocolitoarea. Mi s-a spus că va urma licitaţia pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Deci nici măcar proiect nu există deocamdată. În 2015, când Ocolitoarea era la statul roman exista studiul de fezabilitate, valoarea fiind de 12 milioane de euro, deci nu ar ajunge creditul de 5 milioane de euro despre care se vorbeşte. Dar la contractarea creditului, primarul a susţinut că face Ocolitoarea şi ajung banii. Unde este adevărul? În privinţa acordării de stimulente angajaţilor din Spital, nu sunt de acord întrucât nu de la bugetul local se echilibrează salariile din instituţie, ci prin lege în Parlament. Primarul acuză că votul ar fi fost electoral. Dânsul este în campanie electorală de 4 ani folosindu-şi presa de casă plătită din banii publici”
Anca Cârlan, PSD
,,Nu pot să fiu de acord cu acordarea de stimulente pentru unii angajaţi de la Spital. Fac parte din patronatul medicilor de familie, sunt medic primar, nu am cum să votez un astfel de proiect de hotărâre, nu este moral. La Spital un îngrijitor are un salariu brut de 5700 lei, iar o asistentă medicală a unui medic de familie are 3000 lei lunar.Unde ar fi echitatea? Legea salarizării echilibra aceste aspecte, nu bugetul local. CL Făgăraş a fost de acord să ajute medicii care acceptau să vină la spitalul nostru prin stimulente, locuinţă, transport, dar nu personalul Tesa. Faptul că nu am votat aceste stimulente nu înseamnă că se defiinţează spitalul aşa cum a ţipat în plen Mariana Câju. Acest aproiect nici nu avea avizele comisiilor şi a ajuns pe ordinea de zi din nou. În privinţa creditului, consider că nu poţi schimba destinaţia lui cum şi când vrei. Executivul nu ne-a garantat legalitatea acestei schimbări de destinaţie a banilor priveniţi din credit, caz în care n-am fost de acord cu acest proiect. Vreau să se înţeleagă că nu mă opun dezvoltării Făgăraşului ci doar ilegalităţilor”.
Alexandru Mazilu, independent (PNL)
,,Nu am fost de acord cu acordarea de stimulente pentru unii angajaţi de la Spital. Era a doua oară când s-a forţat adoptarea acestei hotărâri, fără explicaţii legale şi morale. Mă întreb, de ce primarul a adus în Legislativ abia în iunie acest proiect de hotărâre când cererea Spitalului zăcea în birourile Primăriei din data de 13 ianuarie 2020? Asta nu înseamnă campanie electorală? Cum justifică primarul acest lucru? Pentru el a început campania electorală sau mai bine zis a stat în campanie de 4 ani pentru că n-a făcut mare lucru. Vă dau un exemplu, trotuarul din faţa farmaciei Dona din centru. Câţi făgărăşeni nu şi-au rupt picioarele în acea zonă întrucât dalele au fost puse de mântuială, joacă atunci când calci. Au fost sesizări, dar nu s-au luat măsuri, firma care a realizat lucrarea n-a fost trasă la răspundere. De ce? În privinţa creditului, consider că nu se poate schimba destinaţia după bunul plac. Dacă aveam explicaţii pertinente, puteam analiza, dar nu ne-au fost aduse de primar. Atunci cum să ne asumăm responsabilitatea? Sunt pentru investiţii şi pentru dezvoltarea municipiului, dar nu la modul în care vine primarul şi forţează lucrurile. Să foloseşti creditul pentru mutarea Pediatriei când investiţia a fost deja bugetată este aberant. Nu înţeleg de ce nu este gata această investiţie? De ce nu explică primarul şi cei de la Spital această tărăgănare. Ce au făcut cu banii alocaţi de la buget pentru cultură şi redistribuiţi spitalului? De ce nu vine primarul sau managerul spitalului să justifice?”
Iulian Lascu, PNL
,,Încep să spun că totul este dezamăgire. Am cerut primarului o amânare a acestor proiecte până la şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii iunie, mai este o săptămână, timp în care să aducă justificări legale asupra proiectelor de hotărâri. De ce atâta grabă? Nu sunt nici în campanie electorală nici nu am alte interese. Sunt pentru dezvoltarea Făgăraşului şi pentru investiţii, dar atunci când sunt alte interese nu pot fi de acord. În privinţa stimulentelor pentru Spital, nu este momentul prielnic pentru a acorda bani unor angajaţi în condiţiile în care multe firme din Făgăraş s-au închis, au disponibilizat personal sau au trimis în şomaj angajaţii. Cum să majorezi salariile personalului TESA şi ale conducerii folosind bugetul local? În plus nici nu au existat realizări ,,măreţe” la Spital pentru a-i recompensa pe angajaţi. Un exemplu, lucrările la Pediatrie n-au fost finalizate deşi termenul a fost martie, aşa cum a anunţat primarul. La Spital au fost o serie de donaţii de la firme şi cetăţeni, o campanie de strângere de fonduri, iar noi acum venim să majorăm salarii din banii publici, aberant. Nu e răzbunare aşa cum spune primarul, este o solicitare normală şi de bun simţ, să amânăm proiectele până primim justificările legale. În privinţa stimulentelor, poziţia mea va rămâne fermă şi în viitor. Un funcţionar public nu-l compari cu un medic sau personal medical din spital ci tot cu un funcţionar din alt domeniu. La spital media salariilor este peste piaţă. În privinţa creditului am solicitat în comisii şi în plen o amânare pentru a vedea oportunitatea, dar mi s-a spus că avem materialele pe site-ul primăriei, fără alte detalii. Nu mă opun eu şi colegii mei din PNL dezvoltării oraşului, dar cerem transparenţă asupra modului cum sunt luate deciziile şi cheltuirea banilor publici. M-a şocat rapiditatea cu care s-a cerut aprobarea proiectelor de schimbare a destinaţiei banilor din credit. Am cerut lămuriri pentru că este vorba de sume mari de bani. Am cerut lămuriri şi în cazul Pediatriei, depăşirea termenului. Am cerut descrierea situaţiei, un raport scris. Sper să-l primim. Nu este campanie electorală”
Dan Gavrilă, PNL
,,Eu şi colegii mei din PNL am cerut amânarea proiectelor privind creditul, până primim lămuriri asupra legalităţii acestora. N-a fost rea voinţă, în niciun caz. Prin vot îmi asum rsponsabilitatea deciziei, iar dacă nu cunosc ce presupune schimbarea destinaţiei unui credit, cum să-mi asum? Dacă primarul sau cei din primărie vor aduce justificările legale, că proiectul este legal, atunci da, voi vota. Nu este vorba de campanie electorală aşa cum spune primarul, este vorba despre legalitatea unui act normativ sau nu. În privinţa stimulentelor financiare pentru Spital, nu voi fi de acord cu ele. Ca medic în sistemul privat nu pot acorda salarii precum cele de la stat niciodată, dar să accept stimulente peste salariu, niciodată. Discrepanţa dintre mediul privat şi bugetari nu este normală şi crează ură, ceea ce nu este normal”.
N-am fost, nu sunt si sper sa nu devin niciodata partizanul vorbelor mari, fara acoperire.
Nu-mi plac afirmatiile mult prea categorice, fara drept de apel.
Am lucrat peste 40 de ani in sectorul administrativ al spitalului.
Stiu cum sunt lucrurile acolo.
Din punct de vedere salarial muncitorii si personalul TESA au fost mereu defavorizati.Acum decalajele salariale sunt si mai mari.
Cred ca o nedreptate doare mai puternic astazi decat ieri, pentru ca intelegerea oamenilor este alta, pentru ca dorintele lor de a realiza o viata cat mai decenta au crescut in noile noastre realitati sociale.
In aceste conditii este binevenita initiativa Consiliului de Administratie al Spitalului de a acorda stimulente financiare acestor categorii de angajati ale caror salarii depasesc cu putin salariul minim pe economie.
Este si un semn de pretuire al muncii sustinute mai ales in actualele conditii.
Am discutat cu unii dintre consilierii care au respins Proiectul de hotarare.Motivau gestul prin lipsa de claritate in care le-a fost prezentat proiectul si se temeau sa nu se produca inechitati intre personalul cu studii superioare si cel cu studii medii.Cuantumul stimulentelor pentru primii fiind mult mai mare fata de cel acordat muncitorilor (150 lei brut)si personalului TESA cu studii medii (250 lei brut).
Prin dialog cu Executivul aceste lucruri se pot rezolva.
Va asigur domnilor consilieri ca votarea acestui proiect este si legala si morala.
Din cea mai curata camara a sufletului va doresc ganduri bune.
Mihai Maga