- Consumatorii îşi pot alege furnizorul în funcţie de ofertele de preţ, dar şi de clauzele stipulate în noile contracte
Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, ceea ce înseamnă că până atunci consumatorii casnici îşi pot alege furnizorii cu care să încheie noi contracte. Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vine în sprijinul consumatorilor, afişând pe pagina oficială un comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale.
Ce se întâmplă dacă nu încheiați un contract până la 1 iulie
În situaţia în care clientul casnic nu va încheia, până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, prin oricare dintre modalităţile precizate de ANRE, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată. Astfel este respectat Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate. ,,Furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici inactivi se va face în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual” se precizează în Ordinul 27/2020. Potrivit ANRE, va exista o perioada de tranziție, de la 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, în care ,,clienților casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepția prevederilor privind prețul final reglementat, iar prețul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021”, se precizează în nota de fundamentare a ordinului.
Atenţie la capcanele noilor contracte
Pe de altă parte Consiliul Concurenţei susţine că în perioada 1 iulie 2020 – 30 aprilie 2021 există un vid de comunicare între furnizor și client, iar obligaţia de a informa consumatorii casnici ar reveni furnizorilor de gaze natural. ,,Din interpretarea proiectului de ordin se poate deduce o singură obligație a furnizorului, respectiv publicarea ofertei pe propria pagină de internet. Considerăm că modificarea propusă extinde obligația de informare în sarcina furnizorilor, ceea ce asigură un plus de protecție pentru clienți/consumători”, susține Consiliul Concurenței. Astfel, pe lângă prețul de furnizare propus, oferta va mai cuprinde cel puțin informații privind cauzele și condițiile de ajustare a prețului de furnizare a gazelor naturale, termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului, precum și clauzele referitoare la răspunderea părților și garanțiile solicitate de furnizor, după caz”. Specialiştii în domeniu îi avertizează pe consumatori asupra clauzelor contractelor ce urmează să le semneze cu furnizorii, susţinând că acestea ppot conţine capcane care le vor goli buzunarele.
Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau altul
-
Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:
- Acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
- Solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
- Selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.
Clientul are libertatea de a alege oferta care i se potrivește cel mai bine, comparând preţul reglementat plătit în prezent cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze natural.
Cum să facem o analiză comparativă a ofertelor
Pentru a face o analiză comparativă a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play. După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în Kwh.
Schimbarea furnizorului de gaze naturale este gratuită
Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client. Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunii iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE. (M.F.)