- Florin Nedelcu de 51 de ani şi-a petrecut ultimii 2 ani doar prin spitale, dar nu i s-a pus un diagnostic
- Deşi tratamentele prescrise de medici îi toacă toată pensia, bărbatul se simte din ce în ce mai greu
De peste doi ani, bate la uşile spitalelor de stat, dar şi la cabinetele medicale private de unde aştepta un diagnostic şi un tratament care să-l pună pe picioare. Pentru Florin Nedelcu de 51 de ani din Victoria dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât îşi cheltuie toate veniturile, şi aşa puţine, pe medicamentele prescrise de medici, dar starea sa de sănătate este din ce în ce mai gravă. Ultima sa experienţă medicală a fost recentă, dar tot fără folos. A cheltuit pe tot felul de medicamente toată pensia de pe o lună, urmând sfaturile şi reţeta prescrisă de un medic cardiolog de la Sibiu.
Prin spitale, unul după altul
Florin Nedelcu a fost paznic Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu’’ din Victoria vreme de 12 ani. La începutul lunii decembrie din anul 2017, i s-a făcut rău, iar dascălii din şcoală au solicitat ambulanţa prin apel 112, care l-a transportat la Spitalul Municipal Făgăraş. După o perfuzie şi o investigaţie sumară, bărbatul a fost lăsat liber, a luat o maşină de ocazie şi s-a întors acasă. De atunci a avut stări de rău tot mai dese, fiind nevoit să ajungă la spitalele de stat din Braşov şi Sibiu. ,,Boala s-a declanşat dintr-o dată, respiram cu dificultate şi cădeam din picioare din cauza stării de rău. Primele internări le-am avut la Spitalul Municipal Făgăraş, apoi am ajuns la Spitalul Judeţean Braşov şi la Spitalul Judeţean Sibiu’’ a spus Florin Nedelcu.
Credit la bancă pentru plata internărilor din spital
De atunci a stat numai în concedii medicale, iar la începutul anului 2018 şi-a pierdut locul de muncă. Bărbatul a rămas fără venituri şi fără asigurare medicală. ,,A fost o perioadă cumplită pentru mine şi familia mea. Nu aveam asigurare medicală, iar eu aveam nevoie de internări în spital. Ziua de spitalizare era de ordinul sutelor de lei, iar dacă nu plăteam eram dat afară din spital. Atunci soţia mea, Luminiţa, a făcut un împrumut la bancă de 45.000 lei pentru o perioadă de cinci ani. Cu suma respectivă mi-am plătit asigurarea medicală, investigaţiile necesare şi tratamentele. După un an de zile am ajuns şi în faţa comisiei de pensionare din Braşov. Aveam zeci de bilete de internare şi externare, investigaţii medicale. Abia în data de 21 martie 2019, prin decizia nr. 70524 am fost pensionat pe caz de boală’’ a relatat Florin Nedelcu.
Refuză să se mai interneze în spital
În acest an urma un tratament prescris de medicii specialişti de cardiologie, neurologie, pneumologie şi urologie. Cu toate acestea marţi, 26 mai 2020, Florin Nedelcu s-a simţit din nou rău şi a sunat la 112. ,,Marţi, 26 mai 2020, la ora 17.00 am sunat la 112. Abia puteam vorbi, nu puteam respira, nu puteam urina, iar membrele îmi erau umflate şi pielea înroşită. Persoana de la capătul firului mi-a sugerat să mă deplasez la centrul de permanenţă din oraş, însă i-am spus că nu mă pot deplasa decât câţiva metri, apoi mi-a sugerat să-mi trimită ambulanţa să mă transporte la spital în Făgăraş. Am refuzat pentru că m-am săturat să stau în spital degeaba fără să simt vreun remediu. Sunt foarte dezamăgit de sistemul de sănătate de stat, dar şi de cel privat. Medicii din ziua de astăzi, nu mai sunt medicii de altă dată. Am ajuns să fiu depresiv pentru că niciun medic nu a reuşit să-mi dea un tratament să-mi amelioreze starea de rău, să-mi pună un diagnostic. Am doar 51 de ani şi abia mă deplasez câţiva paşi, alţii la 80 de ani se plimbă prin oraş’’ a mai spus Florin Nedelcu.
Pensia pe o lună, cheltuită într-o zi pe tratamente
Tot la recomandarea medicilor, în ziua de 20 mai 2020, Florin Nedelcu şi-a făcut o programare la la un cabinet medical privat de cardiologie din Sibiu. ,,În ziua respectivă am cheltuit toată pensia, peste 1.000 de lei. 350 lei a fost consultaţia şi investigaţia la aparatul Doppler, 120 lei am plătit o persoană să mă ducă la Sibiu cu maşina pentru că nu mă pot deplasa cu trenul. După ce am ieşit de la consultaţie mi-am cumpărat tratamentul prescris care a costat 586 lei, din care 300 lei a fost tratamentul cu Eliquis şi cu 286 lei am cumpărat un ,,puf de nas”, care mă ajută să respir. Mi-am mai cumpărat un sirop de tuse, două geluri pentru dureri de membre şi calmante care m-au costat peste 100 lei. Toate cheltuielile din ziua respectivă au depăşit 1.134 lei, cât am pensiea pe o lună. Nu este prima lună când am cheltuit toată pensia pe consultaţii, investigaţii şi pe medicamente. Mereu am sperat că o să mi găsesc tratamentul, dar până în prezent starea mea de sănătate nu s-a ameliorat, ci s-a înrăutăţit. În ultimii doi ani, am fost la 40 de medici specialişti, am avut mai multe scheme de tratament, dar fără niciun rezultat. Starea mea de sănătate este în continuare gravă’’ a mai spus bărbatul.
Farmacia s-a mutat în locuinţa bărbatului
În camera lui Florin Nedelcu parcă-i farmacie. În fiecare zi înghite vreo 20 de pastile, fără să mai numărăm calmantele şi vitaminele ce însoţesc tratamentul zilnic. ,,Cel mai dur tratament pe care l-am avut prescris de la medicul neurolog a fost piracetam de 400 mg. Câteva zile am luat acest tratament, dar am renunţat pentru că îmi era foarte rău, tremuram de nu puteam sta în fotoliu. De multe ori am avut senzaţia că sunt drogat de la atâtea medicamente. La multe am renunţat întrucât nu le-am suportat, deşi le-am cumpărat. Îmi doresc să ajung la o clinică din Târgu Mureş sau la Cluj, unde am auzit că medicii sunt responsabili şi îşi dau tot interesul pentru pacienţi’’ a spus dezamăgit Florin Nedelcu. În noaptea de 28/29 mai a.c., familia bărbatului a sunat din nou la 112 cerând ajutor întrucât starea de sănătate i s-a înrăutăţit. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Făgăraş şi internat la secţia Interne. (Carla TATU)