Deşi locuim într-o zonă montană prea puţini localnici au aflat despre menţiunea ,,produs montan” şi despre beneficiile fermierilor care dobândesc acest statut. Funcţionează în România Agenţia Naţională a Zonei Montane, o autoritate competentă a statului care acordă dreptul de utilizare a menţiunii de calitate produs montan. La Lisa funcţionează un oficiu al acestei agenţii. Conform Florentinei Paler de la oficiul Lisa, pot dobândi acest drept produsele lactate, produsele din carne, mierea de albine, legumele, fructele şi, desigur fructele de pădure, etc. Dreptul de utilizare a menţiunii „produs montan” poate fi obţinut de mai multe categorii de persoane sau entităţi juridice: o persoană fizică ce deţine atestat de producător; societăţi comerciale; persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; cooperative agricole; grupuri de producători; societăţi cooperative; obştile şi composesoratele; asociaţii, fundaţii, federaţii ce desfăşoară activităţi agricole. În momentul de faţă, există un număr de 173 de producători care deţin dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru 662 de produse alimentare. Din judeţul Braşov putem enumera următorii fermieri:
- I.F. Ghidim D. Maria (Decizie 68/2019. lapte crud de vacă);
- PFA Cîrstea V. Alexandru (Decizie 110/2019- miere de albine de salcâm şi polifloră);
- PF Paler Florentina (Decizie 111/2019- miere de albibe salcâm şi polifloră);
- P.F. Greavu Daniela (Decizie 147/2020- miere de munte).
Platformã pentru promovarea produselor montane
AgenţiaNaţionalã a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicatã producãtorilor care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativã „produs montan”, în vederea promovãrii produselor montane. Astfel, ANZM doreşte sã informeze consumatorii din România cã, pe lângã produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradiţional, ecologic, DOP, IGP, STG, existã şi produsele montane.
- ,, Considerãm cã a sosit vremea în care putem sã ne asigurãm singuri hrana de zi cu zi. Am constatat cã existã un numãr considerabil de producãtori care pun zilnic hranã pe masa românilor, dar din pãcate nu reuşim sa îi scoatem pe piaţã, marea majoritate dintre ei rãmânând izolaţi. Într-o piaţã care abundã de produse având o calitate îndoielnicã, cu ingrediente produse chimic, gãsim posibilitatea de a ne întoarce la mâncarea cu gust de ,,acasã”, care astãzi îmbracã numele de produs montan. Este un produs destinat consumului uman obţinut de la animale crescute în zona montanã, hrãnite cu furaje care provin din zona montanã, din pãşuni şi fâneţe, unde se ştie faptul cã factorii nocivi şi poluarea nu au ajuns la fel de mult ca în sistemul intensiv de agriculturã. Produsele montane respectã o schemã de calitate recunoscutã la nivel european şi pot contribui la dezvoltarea comunitãţilor locale. Punctul de plecare pentru dezvoltarea durabilã a zonei montane îl reprezintã conştientizarea fermierilor şi a publicului larg cu privire la importanţa menţinerii biodiversitãţii şi practicilor agricole tradiţionale. Zona montanã este recunoscutã pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferã alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare” explicã Florentina Paler, reprezentantul oficiului ANZM Lisa.
De ce produs montan?
- Pentru a păstra autenticitatea produselor agricole destinate consumului uman şi pentru a aduce plus valoare gospodăriilor din zona montană.
- Pentru a susţine producătorii locali.
- Pentru a evita folosirea termenului munte într-un mod abuziv şi a reglementa faptul că produsul care a obţinut dreptul de utilizare a acestei menţiuni este verificat şi certificat ca fiind de la munte.
- Pentru a proteja patrimoniul gastronomic local al zonelor de munte.
Mai multe informaţii despre cum se obţine menţiunea de calitate facultativă „produs montan” şi despre producătorii cu produs montan sunt disponibile pe www.produsmontan.ro. (Lucia BAKI)