- Ioan Niculae, ţinta americanilor de la Victoria
- Americanii de la Purolite se cred stăpâni peste oraşul Victoria
- Purolite se foloseşte de pandemia COVID-19 şi de starea de urgenţă pentru a forţa mâna conducerii Viromet să prelungească un contract comercial vechi de 15 ani
- Epurarea apelor industriale uzate ale Purolite este realizată în staţia de tratare a Viromet SA
- Contractul cadru dintre cele două societăţi expiră în luna mai 2020
Spionaj economic, şantaj, influenţă, sunt ingredientele unei acţiuni derulate de acţionariatul de la Purolite SRL, societatea americană care funcţionează la Victoria, asupra partenerului de afaceri, Viromet SA. Cel puţin aşa susţine omul de afaceri Ioan Niculae, care îşi justifică afirmaţiile prin documente. Scopul acestei acţiuni incalificabile demarată de americanii de la Purolite este acela de a determina conducerea de la Viromet SA să prelungească un contract cadru încheiat între părţi în urmă cu 15 ani, fără ca prevederile stipulate în acesta să fie modificate în ton cu legislaţia şi piaţa economică actuală. Dar când este vorba despre profituri uriaşe, americanii de la Victoria nu mai ţin cont de legislaţie, de contracte legale între parteneri de afaceri, ci se cred intangibili sub protecţia ,,părintelui” de peste ocean. Tocmai de aceea Viromet este privit de cei de la Purolite ca un vecin sărac în ţara lui şi se comportă ca atare, sfidînd legea. Contractul cadru nr. 1/12 mai 2005 semnat între SC Viromet SA şi Purolite SA (n.r. Purolite s-a transformat între timp în SRL) se referă la serviciile aferente tratării apelor industriale uzate rezultate în procesul de producţie al Purolite în staţia de tratare a Viromet-ului. S-a conturat astfel un scandal economic între Viromet şi Purolite, întreţinut de ultima, demn de filmele de spionaj, care, aşa cum susţine Ioan Niculae, va ajunge pe masa magistraţilor. În altă ordine de idei, încetarea acestui contract înseamnă în primul rând probleme de Mediu, dar şi de funcţionare pentru Purolite, care nu are o staţie proprie de tratare a apelor uzate.
Cum vor americanii de la Purolite să facă legea în Victoria
De mai bine de un an, societatea Viromet SA este supusă presiunilor patronatului de la Purolite, care vrea cu orice chip să obţină prelungirea acestui contract cadru semnat în urmă cu 15 ani, când Viromet SA era acţionar la Purolite SA, fără să fie modificate în vreun fel clauzele. De atunci însă piaţa economiei româneşti s-a schimbat din toate punctele de vedere, legislaţie, preţuri la materii prime, materiale, utilităţi, servicii, moneda naţională şi dolarul au avut fel şi fel de fluctuaţii. Mai mult, Purolite s-a transformat din SA în SRL, deci altă formă juridică. Dar contractul a rămas neschimbat, devenind neeconomic pentru firma prestatoare de servicii, Viromet. Tocmai de aceea, Viromet a solicitat adaptarea contractului în sensul restabilirii echilibrului valoric al prestaţiilor părţilor. Mai ales că în acest răsimp, 15 ani, au fost construite bataluri pe terenul Viromet pentru depunerea şlamului rezultat din epurarea apelor uzate provenite doar de la Purolite, iar batalurile trebuie închise, aşa cum impune legislaţia de Mediu, de firme specializate.
- ,,Au fost contractate terţe firme care să închidă batalurile, iar serviciile le-am plătit noi. Închiderea unui batal a însemnat proiect, costuri suportate de Viromet. Batalurile sunt formate numai din apele uzate ale lor, nu ale noastre, pe proprietatea noastră. Ei trebuie să vină cu bani să le neutralizăm. Costă 3 milioane lei pe deviz închiderea unui batal. Avem 3 bataluri ori 3 milioane de lei fiecare ne ducem la 10 milioane de lei pentru închiderea lor, o cheltuială pe care o suportăm noi pentru Purolite. Legislaţia de Mediu ne impune ca timp de 30 de ani să monitorizăm aceste bataluri, iar pe de altă parte acest teren este considerat 30 ani infestat. De ce să suporte Viromet cheltuieli care revin în realitate Purolite-ului? Nu este normal. De aceea trebuie renegociat contractul” a declarat Ioan Niculae.
Ce presupune acest contract
- activitatea de epurare ape impurificate chimic, transport şi depozitare şlam în celulele batalurilor
- închiderea şi conservarea batalurilor
- monitorizarea batalurilor timp de 30 de ani
- ,,În cei 15 ani de derulare a contractului, Viromet a menţinut activitatea de epurare a apelor doar pentru Purolite. În perioada 2005-2018, la fundamentarea preţurilor nu au fost luate în considerare elementele de cost legate de Mediu, respectiv închiderea şi monitorizarea batalurilor” a mai precizat Ioan Niculae.
Atacuri murdare în stil ,,american”
Presiunile faţă de societatea Viromet au început în ianuarie 2019, iar în cursul anului s-au acutizat, ajungând la atacuri directe asupra persoanei Ioan Niculae, familiei, directori ai concernului Interagro, inclusiv Viromet. Cu alte cuvinte, pentru americanii de la Purolite orice ar fi permis pentru a-şi atinge scopul şi a obţine profituri.
- ,,Treaba cea mai josnică a început din iulie anul trecut când Purolite – personal Jacob Brodie şi Steve Brodie s-au înţeles cu această aşa zisă firmă de investigaţii să strângă date compromiţătoare despre mine, fetele mele, Niculae Adina şi Fratea Anca, despre fosta soţie (??? de ce ???), actuala soţie, Mihai Călinescu – Administrator Viromet, Jianu Nicolae-Director general, Cadar Marcel – Director general Interagro SA, Mirea Marin – consilier Interagro SA, şi, căutau cu ardoare, dacă am legături cu lumea interlopă, dacă am legături politice. Acest ultimo aspect l-am aflat din suplimentul de investigaţii solicitat ulterior. Au făcut filaj, maşina B-87-ZCC s-a ţinut după mine timp de peste 3 săptămâni. M-au urmărit inclusiv la vizitele oficiale făctute cu conducerea unei firme din Israel, la Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Scopul lor principal era acela de a găsi elemente compromiţătoare despre mine, despre cineva din familia mea sau despre colaboratori ai mei, ca să mă poată santaja pentru ca eu să accept prelungirea unui contract din 2005 şi care expiră acum, în luna mai” a susţinut Ion Nicolae.
Şantaj şi intimidare asupra directorilor Viromet, folosindu-se factori de decizie din Ambasada SUA la Bucureşti
Dacă Ioan Niculae a fost ţinta detectivilor plătiţi, aşa cum demonstrează omul de afaceri, nici conducerea Viromet n-a fost uitată din această ecuaţie orchestrată de acţionarii Purolite.
- ,,Nu sunt singurele fapte de santaj încercate de Purolite. Şi conducerea Viromet a fost târâtă la tot felul de întâlniri din care noi trebuia să înţelegem că ei sunt susţinuţi de cineva din Ambasada SUA. Au fost întâlniri cu Prefectul Judeţului Braşov, cu ministrul Mediului, Gavrilescu Graţiela, care neştiind că Mihai Călinescu, administratorul Viromet, cunoscând foarte bine legea şi fiind fost cadru militar, a încercat să-l ameninţe, folosind prezenţa unui reprezentant al ambasadei SUA la întâlnire, respectiv şeful agenţiei economice a SUA la Bucureşti. Toate acestea şi multe altele vor fi prezentate procurorului de caz la Parchetul de pe lângă Judecăoria Braşov cu ocazia cercetării acestei acţiuni de spionaj economic şi nu numai în scop de santaj” a mai declarat Ioan Niculae.
Ioan Niculae denumit ,,Subiect”, filat şi urmărit pas cu pas
Aşa cum mai susţine Ioan Niculae, acţionarii Purolite au apelat la firma Interdiligence Investigations SRL, care la rându-i a angajat detectivi pentru a-l urmări pas cu pas. Conform documentului, liniile de urmărire erau foarte clare şi taxate în consecinţă.
- ,,Date de cunoaştere despre Subiect: legături şi influenţe politice locale şi centrale; relaţii şi conexiuni de afaceri; membrii familiei şi prieteni apropiaţi; conexiuni în lumea interlopă; identificarea proprietăţilor şi starea sa financiară”
- ,,Identificarea unor persoane cheie care dispun de influenţă asupra Subiectului, precum şi a unor canale informale de comunicare cu aceştia”
Lista de urmărire este mult mai lungă, iar perioada se extinde pe minim 3 săptămâni. Acţiunea de filaj nedând roade, s-a recurs şi la alte metode.
Viromet a cerut renegocierea contractului
La finele anului 2019, mai précis la data de 10 decembrie 2019, Viromet SA a transmis prin e-mail către Purolite SRL un draft de contract, aşa cum au stabilit părţile la întâlnirea din octombrie 2019.
,,Ultima discuţie ţinută la sediul Purolite SRL în data de 23 octombrie 2019 la care a participat prin videoconferinţă şi d-l Jacob Brodie, (n.r. acţionar la Purolite SRL) s-a convenit ca la expirarea duratei de valabilitate a Contractului nr. 1/12.05.2005, să se încheie un nou contract de prestări servicii cu Purolite pentru epurarea apelor uzate, sens în care va comunica în timp util draftul de contract. Tot atunci, administratorul unic, Mihai Călinescu, a precizat că preţul tratării apelor uzate va fi stabilit la momentul expirării contractului existent pe baza unei analize de preţ care să reliefeze toate costurile societăţii Viromet legate de epurarea apelor uzate rezultate de la Purolite, inclusiv cheltielile cu închiderea şi conservarea batalurilor. Nici până astăzi n-am primit vreun răspuns de la Purolite sau vreo propunere de modificare ori îmbunătăţire a clauzelor contractuale” a explicat Ioan Niculae.
Tăvălugul presunilor faţă de Viromet şi Ioan Niculae nu s-a oprit însă, aşa cum explică Ioan Niculae.
Şantaj, folosind pandemia COVID-19 şi starea de urgenţă
Pandemia COVID-19 a căzut ca o mănuşă pentru Purolite, dându-le noi idei pentru a face presiuni asupra conducerii Viromet. În sensul că a găsit încă o cale pentru a ataca contractul cadru din 2005 şi a forţa mâna conducerii de la Viromet să-l prelungească.
- ,,Purolite nu a răspuns la propunerea noastră, făcută cu bună credinţă, pentru încheierea unui nou contract de prestări servicii, iar acum încearcă să se prevaleze de o situaţie de urgenţă, care nu are nicio legătură cu obiectul contractului existent sau propus, încercând prin şantaj să prelungească pe perioadă nedeterminată contractul care se află în executare până la data de 11 mai 2020. Este o acţiune abuzivă, nelegală şi de neacceptat. Faptul că în actul adiţional propus se menţionează ca şi preţ al epurării apelor cel comunicat de Viromet SA prin adresa nr. C58/5 martie 2020, care de fapt se referă strict la perioada 1 martie-11 mai 2020, întăreşte intenţia Purolite SRL pentru obţinerea unor avantaje materiale, un preţ redus, dând dovadă de rea credinţă în derularea relaţiilor contractuale. Îi anunţăm şi pe această cale că vom întrerupe orice relaţie comercială dacă nu acceptă modalitatea convenită la data de 23 octombrie 2019, iar Contractul din 2005 va înceta de la data de 12 mai 2020” a mai declarat Ioan Niculae.
Purolite s-a oferit să plătească lefurile salariaţilor de la Viromet
Faptul că Purolite se crede stăpân la Victoria rezidă şi prin acţiunea derulată anul trecut, în luna martie, asupra angajaţilor Viromet. Printr-o scrisoare deschisă adresată angajaţilor Viromet, Purolite îi invita să-şi ridice salariile de la casieria Purolite. Atunci era pe tapet ,,scandalul facturilor”, subiect tratat şi în presă.
,,Pentru cei care nu primesc salariul întreg, Purolite va plăti ori salariul complet ori suma rămasă neplătită de către Viromet. Suntem solidari pentru voi şi pentru familiile voastre şi solidari cu situaţia voastră” scria în scrisoarea deschisă către angajaţii Viromet semnată ,,Purolite România”.
Ioan Niculae s-a arătat atunci foc şi pară pe patronii fabricii vecine.
- ,,Problemele de la Viromet sunt însă mai vechi, de când societatea a pierdut terenul de 7 ha din faţa Palatului, pe care şi l-a însuşit Purolite la un preţ de nimic cu complicitatea directorilor Viromet. Director general şi director economic, Colcea şi cu Haneş, i-am dat afară. Toate pierderile Viromet-ului din ultimii ani se datorează Purolite. Le-am prestat servicii care n-au fost plătite nici 40% din valoarea reală. N-au fost refăcute preţurile pentru că directorii de la mine au fost cumpăraţi. Când mi-am dat seama că sunt înşelat i-am dat afară. Nu am doar Viromet-ul şi de aceea am pus oameni să se ocupe. În ultimii ani, cei de la Purolite au luat atitudine de duşmănie cruntă împotriva Viromet-ului, dar le vom răspunde pe măsură. Vrem să le cerem să-şi facă reţea electrică separată şi alimentare unde vor ei, nu-i obligă nimeni să se alimenteze de la Viromet. Parcarea lor este pe terenul nostru, au făcut-o prin forţă. Pentru că au lucrat cu noi numai prin forţă aşa vom lucra şi noi cu ei, prin forţă. Nu se vor mai lipi nicodată de Viromet ca buni vecini pentru că n-au dovedit că sunt buni vecini, au dovedit că sunt nişte jigodii, escroci, care nu vor decât să profite de noi” a spus atunci Ioan Niculae.
Aşteptăm pe adresa redacţiei poziţia Purolite SRL faţă de subiectul tratat în acest articol.
Va continua. (Lucia BAKI)
Degeaba se implica in sponsorizarea diferitelor evenimente, asta nu e decat praf in ochi. Sanatatea noastra, a cetatenilor orasului nu poate fi „cumparata” astfel. Sa plece odata din acest oras, ca oricum salariatii sunt majoritari din Fagaras.