De când s-a aflat că Spitalul Municipal Făgăraş a fost desemnat drept suport COVID-19, făgărăşenii au intrat în panică şi privesc acuzator spre conducerea urbei, dar se declară neputincioşi pentru a mai schimba ceva. Făgărăşenii îşi strigă nemulţumirea pe reţelele de socializare unde acuză conducerea spitalului, a consiliului de adminstraţie, Mariana Câju, şi a primarului Făgăraşului care ar fi contribuit la stabilirea acestui statut pentru spitalul din urbe. ,,În Ţara Făgăraşului nu avem cazuri COVID-19, dar acum vom avea din cauza celor care au decis acest lucru. Vor aduce bolnavii de coronavirus în centrul ţării de unde boala se poate propaga mai uşor în toate direcţiile. Cei doi nu ţin la Făgăraş” cam aşa sună criticile aduse de făgărăşeni. Spitalul din Făgăraş este singurul care deserveşte localnicii din Ţara Făgăraşului. Pe de altă parte, decizia a reactivat politicienii din judeţ care ies cu declaraţii prin care se acuză reciproc şi încearcă să se disculpe în faţa făgărăşenilor. Este un comportament care lasă de dorit, iar făgărăşenii spun că vor ţine cont la viitoarele alegeri. Toate acestea pe fondul crizei COVID-9 în care mii de persoane îşi pierd viaţa la nivel mondial.
Nu vor decât să-şi salveze imagiea
Pentru a-şi salva imaginea, factorii de decizie de la nivel local şi judeţean se disculpă şi se acuză reciproc.
- Primul care a ieşit la atac pentru a-şi salva imaginea a fost primarul Făgăraşului, care explica aseară pe contul lui de facebook cum că n-a ştiut nimic şi îi plângea pe făgărăşeni. L-au liniştit însă făgărăşenii prin comentariile postate la mesajul lui.
A sărit şi Mariana Câju, preşedinte CA al Spitalului, într-o videoconferinţă ţinută azi la sediul Primăriei Făgăraş. Pentru a evita întrebările, aceasta n-a invitat la videoconferinţă Monitorul de Făgăraş, ci doar presa obedientă primarului din Făgăraş. Câju s-a declarat surprinsă de decizie şi a dat vina pe prefect şi pe preşedintele CJ Braşov.
- La rândul lui Prefectul judeţului Braşov, Mahai Cătălin Văsii, o contrazice pe Câju şi explică filmul deciziei prin care a fost desemnat Spitalul din Făgăraş drept suport COVID-19. ,,Având în vedere acuzele proferate în mod iresponsabil de d-na Mariana Câju, la adresa prefectului judeţului Braşov vă comunicăm: Prefectul Mihai Călin Văsii nu a propus niciodată ca Spitalul Municipal Făgăraş să fie desemnat drept suport COVID, o astfel de propunere de ordin medical nu intră în atribuţiile instituţiei prefectului” comunică Prefectul prin purtătorul de cuvânt.
Prefectul prezintă şi filmul deciziei MS
- În data de 24 martie 2020, ministrul Sănătăţii de la acea vreme a organizat o videoconferinţă cu conducerile DSP din ţară în care a transmis că trebuie identificate şi propuse ministerului unităţi din fiecare judeţ care să devină spitale suport COVID-19.
- În aceeaşi zi la propunerea prefectului Mahai Cătălin Văsii, CJSU Braşov a adoptat hotărârea nr. 8/24.03.2020 privind constituirea Comisiei de coordonare medicală pentru situaţii de urgenţă COVID-19 a judeţului Braşov formată din experţi în gestonarea medicală a situaţilor de urgenţă.
- În seara de 24.03.2020 împreună cu membrii acestei Comisii, conducerea DSP Braşov a făcut o analiză şi a înaintat Ministerului Sănătăţii următoarele propuneri pentru spitalul suport COVID-10 din judeţul Braşov:
- Spitalul CF Braşov (specialităţi medicale)
- Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov (specialităţi chirurgicale şi ATI)
- Pavilionul central al Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov, spaţiul complet separat de restul circuitelor sanitare pentru pacienţii COVID-19 cu infarct miocardic
Prefectul susţine că desemnarea Spitalului Municipal Făgăraş drept spital suport COVID-19 este o decizie a MS, iar acuzele d-nei preşedinte a CA a acestui spital, Mariana Câju, aduse Prefectului judeţului Braşov nu au niciun corespondent în realitate.
-Şi preşedintele CJ Braşov o contrazice pe Câju
,,Faţă de informaţiile apărute în spaţiul public privitoare la OMS nr. 533/29.03.2020 şi aşa-zisa implicare a mea în luarea deciziei prin care Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş a fost desemnat ca spital suport pentru pacienţii din judeţul Braşov testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov fac următoarele precizări: Dezaprob vehement această decizie! Eu nu am fost consultat şi nu am avut nicio implicare şi competenţă în luarea acestei decizii a Ministerului Sănătăţii, decizie care a aparţinut altor instituţii care au competenţe în domeniul medical. Am discutat şi cu reprezentanţi ai unităţilor spitaliceşti din municipiul Braşov, care consideră că această situaţie este de natură să afecteze desfăşurarea actului medical în condiţii de securitate şi siguranţă pentru pacienţi. Practic, Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 533/29 martie 2020 înseamnă pentru judeţul Braşov faptul că persoanele testate cu COVID-19 şi care prezintă şi alte afecţiuni trebuie transportate aproximativ 70 de km până la Făgăraş, pentru a li se face tratamentele şi intervenţiile medicale de care au acută nevoie. Ordinul ar fi trebuit să ţină cont nu numai de faptul că Spitalul Municipal Făgăraş este al doilea ca dimensiune şi specializări medicale după Spitalul Judeţean Braşov, ci şi de faptul că cea mai mare aglomerare urbană a judeţului Braşov este în zona metropolitană, cu un număr de peste 400 de mii de locuitori, unde probabilitatea de a avea persoane care pe lângă infectarea cu COVID-19 să sufere şi alte afecţiuni este mult mai mare. De aceea, este imperios necesar ca aceste cazuri să fie tratate în municipiul Braşov. De asemenea, trebuie ştiut faptul că toţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, atât din zona Făgăraş, Rupea, cât şi din întreg judeţul, sunt aduşi la unităţile medicale din municipiul Braşov destinate exclusiv tratării acestor cazuri, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, conform Planului Alb nr. 3840/20 martie 2020, elaborat şi aprobat de Ministerul Sănătăţii. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru ca decizia Ministerului Sănătăţii să fie corectată, astfel încât pacienţii care se încadrează în această categorie să nu fie puşi inutil pe drumuri, iar viaţa să nu le fie pusă în pericol” Adrian-Ioan Veştea, Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov