Decizia privind transformarea spitalului din Făgăraş în spital suport pentru persoanele infectate cu COVID-19 a fost anunţată ieri, 31 martie 2020. În aceeaşi zi a avut loc şedinţa ordinară a CL Făgăraş în care s-au dezbătut 43 de proiecte de hotărâre. Niciun proiect de hotărâre, dar nici măcar vreo discuţie n-a avut loc pe tema spitalului COVID-19 în plenul CL Făgăraş. În condiţiile în care această decizie a dat naştere la o nemulţumire în masă a făgărăşenilor. Primarul Făgăraşului şi conducerea spitalului n-au dat nicio explicaţie despre această situaţie, deşi, aşa cum arată comunicatul de ieri al Ministerului Sănătăţii, decizia a fost luată în colaborarea cu administraia publică locală şi conducerea spitalului. ,,În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc) Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București” se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Spitalul Municipal Făgăraş este singura unitate spitalicească publică cu paturi şi CPU care asigură serviciile medicale pentru locuitorii din Ţara Făgăraşului, cele mai apropiate zonei fiind spitalele din Sibiu şi Braşov aflate la 60-80 km depărtare.
Petiţie online
,,Nu putem ieşi din casă pentru că este stare de urgenţă, altfel lucrurile nu rămâneau aşa. Am iniţiat însă o petiţie online prin care sperăm să rezolvăm această problemă. În Făgăraş nu sunt cazuri de infectare, dar vom avea. Care a fost scopul? Banii primiţi pentru spital? Achiziţiile pe banii publici? În această perioadă primarul Făgăraşului a făcut 4 angajări în primărie în loc să facă angajări sau să atragă voluntari la spital. Era interesat doar să vândă apartamete şi să cumpere terenuri în această perioadă de criză COVID-19 în loc să discute în consiliul local problemele actuale. Nu este normal şi nici moral” a spus Ionel Viorel Ganea.
Făgărăşenii au iniţiat o petiţie online prin care speră să se revină asupra acestei decizii.
https://www.petitieonline.com/eliminarea_spitalului_aurel_tulbure_din_fagaras_de_pe_lista_cu_spitalele_suport_covid-1?utm_source=fb_share&fbclid=IwAR1uZiaRiYMQ5WtEhKdORHzcO93tDW8X262NfDghNX9CQcSV-ZLKtu353Io
Unii consilieri locali cer explicaţii primarului
Nemulţumirile vin şi din partea consilierilor locali.
,,Cu tot respectul pentru funcția pe care o reperezentati, vad la postarea dumneavoastră încercarea de disculpare la cele întâmplate. Domnule primar, faptul că spitalul din Făgăraș o să fie pe lista de spitale suport Covid-19, se știa de săptămâna trecută, îmi este foarte greu de crezut că această măsură a fost luată peste voia dumneavoastră! Cineva s-a gândit să aducă acest virus in zona noastră, unde nu sunt cazuri confirmate. Cred că puteați și trebuia să faceți mult mai mult ca acest lucru sa nu se întâmple. Astăzi, la ședințele de la primărie, nu ați pomenit de aceste lucruri, nu era imperios necesar să fie discutate în cadrul Consiliului Local? Dumneavoastră ați avut prioritar proiecte de vânzări locuințe,atestări…..etc, proiecte care puteau să aștepte și timpul sa ni-l consumam cu rezolvarea problemelor urgente ale comunității. Daca nici dumneavoastră nu sunteți de acord ca spitalul din Făgăraș sa fie pe aceasta aliată de suport Covid-19, nu este târziu să organizați o ședință/întâlnire cu toți factorii de decizie din Municipiul Făgăraș și, împreună, să găsim solutia cea mai bună pentru comunitate” a scris consilierul local Cosmin Poparad pe contul său de facebook.