Medicul  Ioan Rotaru, administrator la Clinica Paltinul din Victoria,  nu pare surprins de epidemia COVID-19 şi spune că,  prin anul 1977-1978,   profesorul lui de la cursul de epidemiologie a vorbit studenţilor despre un virus necunoscut care va apărea şi va face ravagii.  ,,Va apărea o epidemie ce va deveni pandemie şi care va  fi  de gravitatea gripei spaniole sau a morţii negre din evul mediu” spunea atunci profesorul universitar.  Dr. Ioan Rotaru susţine că acest virus s-a transmis la om de la liliac, iar răspândirea va dura 2-3 ani. Explicaţiile medicului Rotaru sunt însoţite şi de măsurile ce trebuie respectate de populaţie, în primul rând  izolarea şi spălatul pe mâini.  Medicul Ioan Rotaru  mai susţine că sistemul sanitar din România nu este pregătit pentru această epidemie. ,, Am aprovizionat clinica  cu dezinfectaţi şi medicamente pentru o perioadă de 120 de zile. Dacă va fi o explozie de cazuri va fi grav. În spitalele din  judeţul Braşov sunt  4.000 de paturi, dacă va fi un val  de bolnavi şi Clinica Paltinul va fi inclusă într-un sistem de urgenţă. În spital avem aparatură medicală de ventilaţie  şi  rezervă de tuburi de oxigen, dar nu ştiu cât ne va ajunge în caz de urgenţă” mai spune dr. Rotaru.

 

COVID-19 s-a transmis de la liliac

,,Coronavirus s-a transmis de la liliac, însă a ajuns şi la om. Partea cea mai proastă este că nu ne-am mai întâlnit cu acest tip de virus. Acesta era patogen pentru liliac şi a devenit patogen şi pentru om. Pentru acest virus  nu avem anticorpi formaţi şi s-a  transmis pentru prima dată la specia umană. Unii pacienţi infectaţi reacţionează bine, nu simt nimic şi trec cu uşurinţă. Însă persoanele cu imunitatea scăzută care suferă de boli cronice sunt afectaţi de coronavirus.  Virusul se răspândeşte cu o viteză uluitoare, iar răspândirea va dura o perioadă de 2 sau 3 ani.  În timp ne  dezvoltăm anticorpi, iar  răspândirea nu va mai fi aşa de mare. Acum pericolul e foarte mare şi s-au înregistrat multe cazuri într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu e vorba de cazuri grave, este vorba despre aglomeraţia din sistemul sanitar care nu va face faţă. Aşa s-a întâmplat  în China şi în Italia, unde au apărut situaţii dramatice. În unele cazuri  medicii au decis pe cine să salveze’’ a spus medicul Ioan Rotaru.

,,Sistemul medical nu este pregătit pentru o epidemie”

,,Sistemul de sănătate  din România nu este pregătit pentru o epidemie, nu au fost pregătiţi nici cei din China şi cei din  Italia. Nu avem aparate de ventilaţie şi măsuri tehnice suficiente pentru toţi bolnavii. Coronavirus a apărut  în China din 29 decembrie 2019, de acolo  am început să învăţăm ce trebuie să facem.  În China, acest virus s-a răspândit foarte repede, iar  până şi-au dat seama de gravitatea situaţiei  a trecut ceva timp.  Când virusul s-a transmis şi în alte oraşe din China, prima  măsură pe care au luat-o a fost de izolarea, cea mai bună măsură. Astfel  boala va evolua mai lent, răspândirea va fi mai lentă.  În primul rând spitalele nu vor fi sufocate, iar medicii se pot ocupa de toţi  pacienţii.  Şi în Coreea s-a transmis acest  virus şi au fost infectaţi  mulţi pacienţi, dar mortalitatea este foarte mică acolo, de 0,5 %.  Coreenii au reuşit să întindă perioada de transmitere a virusului tot prin izolare. În China, în oraşul Wuhan,  mortalitatea a fost de 4%, iar  în celelalte oraşe din China unde s-a extins virusul, dar s-au aplicat măsura de izolare,  mortalitatea a fost de 0,5%’’ a explicat  medicul Ioan  Rotaru.

,,Măsura de izolare este sfântă’’

,,Trebuie să încetinim extinderea bolii şi asta ţine de o responsabilitatea individuală. Oamenii trebuie să fie responsabili, nu trebuie să mintă dacă vin din Italia, pentru că se duc acasă şi infectează copii, părinţi şi bunici. Fac apel către localnici, dacă a luat contact cu persoane venite din Italia trebuie să stea izolţi în case 14 zile.  Această măsură este  sfântă şi  trebuie respectată de toată familia. O măsură importantă  a fost închiderea instituţiilor şcolare.  Tinerii se infectează foarte uşor şi răspândesc uşor boala, dar ei nu simt acest lucru pentru că au imunitatea bună’’

Măsuri de protecţie la Clinica Paltinul din Victoria

,,Am  luat măsuri pentru protecţia personalului şi a pacienţilor la noi, la Clinica Paltinul. Am achiziţionat echipamente speciale de protecţie cu fondurile disponibile de la CAS. Din păcate,   vom simţi lipsurile din sistemul sanitar.  Echipamentele achiziţionate fac faţă în anumite situaţii şi nu pe termen lung. În primul rând am intensificat măsurile de dezinfecţie. Suprafeţele metalice şi cele plastice, unde  virusul rezistă până la trei săptămâni, vor fi dezinfectate periodic. O altă măsură pe care am luat-o a fost limitarea  numărul de pacienţi şi am interzis vizitele în spital. Din păcate unii oamenii nu au capacitatea să înţeleagă că sunt interzise vizitele în spital, tocmai de aceea această măsură ne-a dat de lucru. Am aprovizionat clinica  cu dezinfectaţi şi medicamente pentru o perioadă de 120 de zile. În cazul în care  se întâmplă ceva mai grav nu ştiu cum ne vor descurca. Dacă va fi o explozie de cazuri va fi grav. În spitalele din  judeţul Braşov sunt  4.000 de paturi, dacă va fi un val  de bolnavi şi Clinica Paltinul va fi inclusă într-un sistem de urgenţă. În spital avem aparatură medicală de ventilaţie  şi  rezervă de tuburi de oxigen, dar nu ştiu cât ne va ajunge în caz de urgenţă’’ a mai spus medicul.

Pandemia COVID-19 prezisă din 1977 de un profesor universitar de epidemiologie

,,Toate aceste măsuri de prevenţie ne pregătesc pentru ce va urma. În perioada 1977 – 1978 eram student şi făceam cursul de epidemiologie şi profesorul ne spunea că în orice moment va apărea o epidemie ce va deveni pandemie şi care va  fi  de gravitatea gripei spaniole sau a morţii negre din evul mediu. Epidemia de care se discuta în perioada 1977 – 1978 se referea la un microb necunoscut ca acesta. De patru decenii se discuta despre un virus necunoscut care a apărut acum şi se numeşte  COVID-19.  Coronavirusul se tratează la fel ca şi gripa, dacă nu este o formă gravă, când apar complicaţii, se produc afecţiuni pulmonare. În aceste cazuri pacientul trebuie ajutat cu ventilaţie mecanică’’ a mai spus medicul.

,,Va creşte numrul de  cazuri din toamnă”

,,În această perioadă români se întorc din Italia şi nu îi putem ţine la graniţă. Cei care au ales să vină acasă nu au asigurări de sănătate, iar dacă erau internaţi în spitale din Itaşia erau puşi la plată de statul italian. Suntem oameni şi trebuie să-i înţelegem, însă trebuie să existe  responsabilitate individuală, pentru soţie, copil, mamă, tată,  să ne limităm să ieşim din casă. Aşa putem  reduce  transmiterea boli. În perioada de vară  cazurile vor scădea, însă vor creşte din nou în toamnă’’ a mai spus medicul.

 

Spălatul pe mâini foarte des, obligatoriu

,,Dezinfectanţii nu au efect dacă mâinile nu sunt curate. Trebuie să ne  spălăm pe mâini minim 20 de secunde,  iar dezinfectantul acţionează mai bine. Dacă nu ne spălăm bine microbii rămân şi dezinfectantul nu face faţă, mai mult microbii se obişnuiesc cu dezinfectantul, astfeş că unii microbi mor, dar alţii rămân şi  se multiplică. Dezinfectantul nu trebuie să lipsească de lângă chiuvetă. Pentru persoanele care intră în carantină spaţiile de carantină trebuie să îndeplinească anumite condiţii,  indicat ar fi pensiunile din zone izolate, unde pacienţii să beneficieze de  confort. Perioada de izolare este de 14 zile, iar oamenii trebuie să aibă condiţii, iar statul trebuie să achite toate  cheltuielile’’ a mai spus medicul Ioan Rotaru. (Carla TATU)

 

1 COMENTARIU

  1. Statul e sărac lipit.Ce fonduri să mai pună la dispoziție?In Starea de Urgență in primul rând ar trebui confiscate averile nejustificate,fără procese penale pe ani de zile.Vor fi mai mulți bani pentru spitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here