- Andrei Stoican, clasa a XI-a la CT ,,Alexandru Bărbat” practică meseria la Restaurantul ,,Armonia” din Victoria
Nu mulţi sunt elevii care urmează cursurile la clasele cu profl turism şi alimentaţie publică de la CT ,,Alexandru Bărbat” din Victoria şi care au ales să facă o carieră în acest domeniu. Andrei Stoican este în clasa a XI-a şi se declară îndrăgostit de meseria de ospătar, dar îi place să experimenteze şi în bucătărie. Nu se mulţumeşte doar cu orele de practică prevăzute în programa şcolară, ci lucrează în restaurant în fiecare zi după orele de curs. A găsit înţelegere la Restaurantul ,,Armonia” din Victoria, unde,, de la familia Hoajă a învăţat tainele unei cariere în alimentaţie publică. ,,Am ales să muncesc după orele de curs ca să capăt experienţa necesară pentru un loc de muncă stabil, dar şi pentru a avea un venit. În Ţara Făgăraşului turismul se dezvoltă. În ultimii ani, s-au construit multe pensiuni în zona turistică Sâmbăta de Sus, Arpaş şi Cârţişoara, iar acest domeniul de activitate este căutat şi bine plătit. De la vârsta de 5 ani am fost crescut de bunica paternă şi m-am gândit să nu fiu o povară pentru ea, aşa că după ce am mai crescut m-am hotărât să muncesc după orele de curs. Am început să fac practică la restaurantul ,,Armonia’’ din Victoria. A fost o alegere bună pentru că de la Victor şi Corina Hoajă am învăţat multe lucruri. Pot să spun că sunt un norocos că i-am cunoscut, sunt ca şi părinţii mei. După orele de curs abia aştept să ajung la restaurantul ,,Armonia’’, unde colegii mă aşteaptă cu prânzul. La acest restaurant suntem ca într-o famili. Îmi place să fiu ospătar, dar mă descurc la fel de bine şi în bucătărie. Mă bucur că Victor şi Corina au încredere în mine. lipsesc de la restaurant eu preiau activitatea. Îmi place ceea ce fac şi cred că mă descurc bine’’ a spus Andrei Stoican. ,,Andrei poate fi un exemplu bun pentru mulţi tineri care pierd vremea prin oraş. Este un băiat serios, ambiţios, consecvent în tot ceea ce face. S-a pliat bine pe această activitate de ospătar, bucătar, barman şi se descurcă foarte bine’’ a spus administratorul restaurantului ,,Armonia’’ , Victor Hoajă.
- ,,De 16 ani lucrez în sistemul educaţional şi în ultimii ani am descoperit impactul social asupra elevilor. Din acest motiv unii elevi sunt nevoiţi să muncească. Aceştia provin din familii monoparentale, orfani de unul dintre părinţi sau din familii dezorganizate. Sunt mulţi elevi de la noi din instituţie care lucrează în zilele de sâmbătă şi duminică sau după orele de curs la restaurantele şi pensiunile din zonă. Sunt fete şi băieţi înscrişi în clasele cu profil turism şi alimentaţie publică. Profilul turism este căutat pentru că elevii au un loc de muncă asigurat. Elevii din clasele terminale a XI –a şi a XII-a sunt cei care lucrează la pensiunile din zona turistică Sâmbăta de Sus, Drăguş, Cârţişoara, Arpaş, dar şi din oraş’’ a spus Anda Silea, directoarea Colegiului Tehnic ,,Alexandru Bărbat’’. (Carla TATU)