- Funcţia de manager la Spitalul din Făgăraş, din nou la mezat
- Sfori trase de binomul Câju-Sucaciu
- Ec. Persida Ţîmboiu şi dr. Mihaela Pandrea sunt candidaţii pentru funcţia de manager
- Cine a condus Spitalul în ultimii 20 de ani
Din 2016 până astăzi, Spitalul Municipal Făgăraş a fost dominat de instabilitate. Au fost schimbaţi directorii tot la 6 luni, fie ei directori generali, medicali sau şefi de secţie şi contabil şef. Iar când s-a format binomul Câju-Sucaciu, prin 2017, spitalul a devenit o castă a favorurilor de tot felul şi a intereselor. La finele anului trecut s-a anunţat un nou concurs pentru ocuparea funcţiei de manager al spitalului, organizat de consiliul de administraţie dominat de acelaşi binom. Şi-au exprimat intenţia de a se înscrie la concurs trei candidaţi, dr. Dorin Tarta, ec. Persida Ţîmboiu şi dr. Mihaela Pandrea, care au şi participat la prima etapă a competiţiei, vizitarea spitalului. Până la finalul perioadei de înscriere au rămas însă doi candidaţi în competiţie, Persida Ţîmboiu şi Mihaela Pandrea. Marţi, 11 februarie a.c., ora 10.00, a avut loc ultima etapă a concursului, susţinerea proiectelor de management de către cei doi candidaţi la sediul Primăriei Făgăraş. Dar tot binomul a decis cine poate asista la susţinerea proiectelor de management. Adică nimeni.
Cine sunt candidaţii
- Persida Ţâmboiu este economist şi vine la spital din mediul privat. A fost desemnată pe funcţia de manager al spitalului din Făgăraş în urma unui concurs organizat în ianuarie 2019, dar în august şi-a prezentat demisia din motive familiale. Au intrat atunci în concurs doi candidaţi, Persida Ţâmboiu şi dr. Constantin Iordache, iar comisia de concurs a fost condusă de Mariana Câju, preşedinte, secretar fără drept de vot Adriana Tănase, iar membri dr. Ioan Grigoriu, dr. Liviu Muntean, ambii manageri la spitale din Braşov. Anterior, Persida Ţâmboiu a fost numită de primarul Făgăraşului în funcţia de director economic la spital, apoi manager interimar, urmând confirmarea pe funcţie ca urmare a rezultatului obţinut la concursul organizat în ianuarie 2019.
- Medicul Viorica Mihaela Pandrea lucrează în Spitalul Municipal Făgăraş din anul 2004 la secţia de Urgenţe deşi este medic de medicină general, fără rezidenţiat la acea vreme. În 2009, Pandrea a urmat un curs de specializare pentru medicina de urgenţă organizat la Arad, curs plătit de spital, vreo 60 milioane de lei vechi la acea vreme. Deşi nu obţinuse specializarea, a fost numită politic (PDL) manager interimar la spital de Adrean Videanu, ministru interimar la Sănătate pe atunci, prin Ordinul 2116/16.11.2009 care a fost remis spitalului prin fax. Astfel a fost înlocuit managerul Ion Mehedinţiu, tot interimar, deşi era în concediu. A fost înlocuită însă de alţi manageri numiţi tot politic. A mai fost numită director medical în echipa directorului Erik Coccheti adus la conducerea spitalului tot de Sucaciu în 2017, şi mai apoi în echipa managerului interimar Persida Ţâmboiu. Pentru a-şi păstra postul de la CPU, Pandrea a urmat al doilea modul pentru specializarea în urgenţe în 2019, la Tg. Mureş, tot pe banii spitalului. La finele cursului a fost numită manager interimar la spital de binomul Câju-Sucaciu.
Ce vor candidaţii
Dacă proiectul de management al Mihaelei Pandrea redă ideea binomului Câju-Sucaciu, respectiv transformarea spitalului municipal public în spital de urgenţă categoria III, Persida Ţâmboiu îşi propune să reorganizeze spitalul, numărul de paturi să fie astfel redistribuit pentru a satisface cererile bolnavilor, 15 paturi la secia Ortopedie şi reînfiinţarea compartimentului Urologie cu 5 paturi. Pandrea susţine dezvoltarea Urgenţelor în condiţiile în care aici sunt doar 2 medici specialişti în urgenţe şi un spaţiu neadecvat, iar laboratorul spitalului neacreditat RINAR. Pandrea îşi propune şi achiziţia a 2 fluxuri laminare pentru 2 săli de operaţii, investiţii de 2,3 milioane de lei (500.000 euro) şi alte 9 milioane de lei pentru dotarea ATI. Sunt costuri care deşi nu sunt bugetate, sunt puse déjà pe tapet. Ţîmboiu vrea să refacă reţeaua electrică a spitalului care este subdimensionată şi necesită reparaţii periodice costisitoare, achiziţia a două maşini de spălat şi a unui lift pentru targă, eliminarea stresului la care este supus personalul, o strategie de promovare a serviciilor, organizarea de concurs pentru directorul medical şi angajarea lui, dar şi desemnarea unei persoane pentru relaţiile publice. În prezent, spitalul duce o politică lipsită de transparenţă decizională, toate informaţiile fiind ascunse publicului prin decizia aceluiaşi binom Câju-Sucaciu.
Primăria Făgăraş a participat în 2019 la bugetul spitalului cu 0,84%
Spital Municipal Făgăraş este încadrat la categoria IV, cu 273 paturi şi are aprobate 597 posturi, ocupate 502, cu 32 posturi de conducere şi 52 medici. Aşa cum arată proiectele de management ale celor doi candidaţi, spitalul a îndeplinit doar 69,95% din indicatorii prevăzuţi în anul 2019. Unitatea nu are suficienţi medici, cele mai afectate secţii fiind Urgenţe, cardiologie, boli infecţioase, diabet şi ATI. Veniturile spitalului în 2019 au fost de 58,4 milioane de lei, aportul cel mai mare fiind dat de contractul cu CJAS Braşov, 48,89%, respectiv 28,24 milioane de lei, DSP cu 4 milioane de lei, fondurile pentru acoperirea salariilor, 29 milioane de lei. Primăria Făgăraş a asigurat doar 0,84% din veniturile spitalului în 2019. Au mai fost atrase 2,6 milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii şi din fonduri europene, însemnând 4,46% din veniturile totale ale spitalului în 2019. Cea mai mare parte din buget se duce pe salarii, 43.777.670 lei, reprezentând 76,76%. Pentru medicamente doar 2,5 milioane de lei, 4,2%, hrană bolnavi- 787.300 lei, 1%, iar pentru utilităţi (current, căldură, apă, salubritate) 2 milioane de lei. Investiţiile sunt lăsate pe ultimul loc şi reprezintă 9% din bugetul anual, 5,5 milioane de lei.
Altă făcătură de concurs
O altă făcătură de concurs a fost cel organizat la spital pentru funcţia de director economic, în 2019. Acesta s-a derulat pe repede înainte, toate probele fiind comprimate într-o singură zi, sfidând regulamentul de desfăşurare a concursului. Aşa a fost declarată Dorina Haneş pe această funcţie. Comisia de concurs a fost formată din funcţionari publici din Primăria Făgăraş, Daniel Ludu, Bogdan Taflan, Liliana Boer, iar secretarul comisiei a fost Iuliana Neagu de la spital. Procesul verbal încheiat în data de 4 septembrie 2019 care anunţa câştigătorul concursului nu a fost semnat de toţi membrii comisiei de concurs. Bogdan Taflan în calitatea sa de membru nu a semnat procesul verbal.
Cine a condus spitalul în ultimele 2 decenii
Spitalul Municipal Făgăraş a avut în ultimele 2 decenii mai mulţi manageri şi echipe de conducere. A fost manager dr. Mircea Grapă, apoi ec. Laurean Gheţea. Mandatele lor au fost cele mai lungi, dar şi cele în care s-au semnalat multe disensiuni în cadrul personalului angajat. O perioadă de un an, în intervalul 2009-2010, spitalul a fost condus de dr. Mihaela Pandrea, ca director interimar numit politic de PDL. Echipa formată din Dr. Adina Ursu, Liliana Beldescu şi Cristina Florea s-a aflat la conducerea spitalului după demisia directorului Laurean Gheţea. O altă schimbare a survenit în 2017 când dr. Liliana Beldescu a fost numită de primar ca manager interimar. N-a durat însă mult pentru că primarul a adus la conducere un italian, pe Erik Coccheti, pe care l-a prezentat ca fiind cel mai potrivit în funcţia de manager. De la 1 august 2017, Erik Coccheti a format echipă cu dr. Dan Ungureanu ca director medical şi cu Persida Ţâmboiu ca director economic. După alte câteva luni, primarul nu l-a mai vrut pe italianul Coccheti ca manager, criticându-l, şi a numit-o în funcţia de manager pe dr. Liliana Beldescu. Echipa acceptată la conducere în perioada 2017- august 2018 a fost formată din dr Beldescu, Persida Ţâmboiu şi dr. Delia Dragoş ca director medical şi mai apoi dr. Ioan Tiseanu. La 6 august 2018, primarul a semnat numirea ec. Persida Ţîboiu în funcţia de manager interimar care a format echipă cu dr. Mihaela Pandrea ca director medical şi Dorina Haneş, director economic. De la 1 februarie 2019, după concurs, Persida Ţâmboiu a devenit manager, Dorina Haneş director economic şi dr. Mircea Grapă director medical. În prezent, la conducere a revenit dr. Mihaela Pandrea ca manager alături de dr Constantin Grigoriţă/Adina Ursu ca director medical, iar Dorina Haneş are frâiele financiar-contabile, prin dispoziţia primarului.(Lucia BAKI)