-
,,Gică Timaru” a divulgat din taina spovedaniei a Anei Gavrilă, mama eroului Ion Gavrilă Ogoranu
-
Ion Gavrilă Ogoranu a fost urmărit şi după 1964, dar nu mai era ,,bandit” ci era fugarul cu indicativele ,,Făgăraş” şi ,,Negoiu”
Eliberarea din lagăre şi închisori a deţinuţilor politici a fost reglementată prin mai multe decrete succesive. Decretul nr. 767/1963, Decretele 176 şi 411, ambele din 1964, au prevăzut graţierea, dar nu şi amnistia. Un alt Decret emis în ianuarie 1963 excludea de la graţiere persoanele ,,care au săvârşit infracţiuni care periclitează securitatea statului”. Documentele n-au fost publicate în Buletinul Oficial al RPR, fiind trecute la secret. Astfel că în iunie 1964, sub presiunile internaţionale, temniţele comuniste îşi deschideau porţile. ,,Reorientarea politicii externe a coincis, după 1960, cu semnificative mutaţii în politica internă, în primul rând cu relaxarea regimului poliţienesc. Închisorile politice au început să se deschidă în 1962, când au fost eliberaţi, după cifre oficiale, 1.304 detinuţi, urmaţi în 1963 de alţi 2.892 şi în primele 4 luni ale lui 1964 de ultimii 464, mulţi închişi după 1944, alţii – legionarii – şi mai de mult, din 1941“, consideră istoricul Vlad Georgescu în volumul său ,,Istoria Românilor. De la origini până în zilele noastre”. Istoricul Dennis Diletant vorbeşte de 17.613 de persoane condamnate la închisoare în vechiul regim. Persoanele care au supravieţuit gulagului au suferit însă şi după ,,marea eliberare”. Erau în continuare urmăriţi, chemaţi periodic la Securitate, anchetaţi, bătuţi, umiliţi, ameninţaţi pentru a-i determina să devină informatori. Zdrobiţi în bătaie de călăi demonizaţi, supuşi unor torturi fizice şi psihice fără seamăn, cei mai mulţi dintre foştii deţinuţi politici nu s-au lepădat de iubirea de patrie şi de credinţa creştină, ci, dimpotrivă, şi-au asumat suferinţele. În perioada 1945 – 1989, la Jilava, la Piteşti, la Aiud, Galaţi, Sighet, Gherla sau Poarta Albă, ca şi în alte peste 129 de temniţe şi lagăre au avut loc cele mai cumplite crime contra umanităţii, cărora le-au căzut victime peste două milioane de români nevinovaţi, se arată într-un document al AFDPR din 2004. După eliberarea din 1964, făgărăşenii ajunşi acasă au continuat să fie în vizorul Securităţii care încerca să-l prindă pe Ion Gavrilă Ogoranu. Sute de note informative, note de sinteză şi note explicative, sute de planuri de măsuri şi de planuri de combinaţie, rapoarte şi note au constituit dosarele Securităţii pe care era trecut Ion Gavrilă sub diferite denumiri. A fost ,,bandit”, apoi ,,Făgăraş”, apoi ,,Negoiu”, nume pe care le foloseau informatorii, căpitanii, locotenenţii, maiorii în documentele pe care le întocmeau. După 1964 toate documentele şi planurile prin care se încerca prinderea lui Ion Gavrilă Ogoranu au fost semnate de maiori, colonei şi generali de securitate. Era ţinta nr. 1 din ţară. Era căutat petotcuprinsulţării, iar familia lui a fost cea mai terorizată prin planurile adoptate de Securitate. Publicăm o parte din documentele extrase din arhivas CNSAS care-l vizau pe eroul făgărăşean, Ion Gavrilă Ogoranu. (Lucia BAKI)
MAI Braşov, serviciul II
18.11.1963
Notă
Vol. 110, fila 123
Informator ,,Comănescu Virgil”
Mama lui Gavrilă mi-a spus că ea a fost chinuită mult de un Cpt. Cârnu. La proces a spus ce a păţit,cum a fost bătută. Judecătorul a întrebat-o de ce n-a spus de Ion? Ea a răspuns că numai Iuda l-a vândut pe Domnul Iisus pe 30 de arginţi. Ea ca mamă n-a putut face acest lucru. La închisoarea Mislea, îi băga în cameră pe cineva să o tragă de limbă, dar ea s-a ferit. Odată i-a ridicat pe toţi din casă, şi când s-a întors, a găsit la capătul patului un fir metalic ce ducea sub podea. Nu l-a rupt, aşa cum o învăţase Ion, dar nu vorbeau de el, decât la câmp. M-a rugat să-i găsesc un serviciu fetei Eugenia, i-am promis că o voi ajuta. I-am promis şi medicamente pe care i le voi trimite.
Menţiuni: agentul s-a comportat întocmai, pentru a obţine încrederea bătrânei, să ajute să aibă servici la Mediaş, şi să-i trimită medicamente.
Mr. Marta Tudor
Aşa cum completează Ion Gavrilă Ogoranu, în acest mod doctorul Nicolae Cordea a reuşit să-i ajute familia, cu aprobarea securităţii.
24.10.1964
Notă de lucru
Privind pe legionarul Borzea Olipiu
Vol. 56, fila 8
Analizând materialul informativ se constată că Borzea Olimpiu (eliberat din detenţie), se menţine încă pe poziţie duşmănoasă şi întreţine legături cu elemente eliberate din detenţie. Are ameninţări duşmănoase la adresa lui Grovu Ioan. Agentul ,,Vasilescu Stelian” se bucură de încxrederea lui Borzea şi este vizitat de agentul ,,Timaru Gică”.
Mr. Pârvu Constantin
Consiliul securităţii statului Braşov
28.03.1965
Măsuri informative
în acţiunea ,,Făgăraş”
Suspecţii care l-ar putea dăposti sau ar ştii despre el.
1.Spătăcean Ion din Blaj
2.Cordea Iancu din Gura Văii
3.Informatorul ,,Comănescu Virgil”, vrea să ne ducă în eroare că Gavrilă ar fi mort.
- Şofariu Elena din Sibiu
- Mărie Ion, profesor la Sibiu
- Malene Elisabeta
- Popa Codru Vichente
- Borzea Ana
- Borzea Rozalia
- Ramba Octavian din Sibiu
11.Hogaş Manole
12.Guist Ana
13.Craiu Lina din Crihalma
14.Borzea Olimpiu
15.Florea Victor
16.Burlacu Nicolae
17.Comşa Dumitru
- Hulubei Ligia
- Motoc Gheorghe din Săsciori (a zis: ,,nu mă înscriu în partid, că mă vor întreba cei din munţi, de ce am făcut asta”)
- Paştea Eugen, prof. univ. Din Bucureşti, prieten cu Gavrilă.
21.Roşca Maria (trimite la Reciu pachete şi medicamente)
22.Dan Aurel, din Consiliul Superior al Agriculturii (va fi urmărit unde se duce)
23.Bica Octavian
- Motoc Aurel, preot greco-catolic, (a refuzat categoric colaborarea)
- Intreprinderea forestieră din Huedin
- Mănăstirea Sâmbăta de Sus (informatorul ,,Timaru Gică”)
- Bătrâni, mistici, ciobani, văduve, preoţii greco-catolici fanatici
Cpt desecuritate Faur Ioan
Cpt. Florea Eremia
Lt. col. Cursaru Ioan
Mr. Ispas Eliade
16.04.1965
Notă informativă
Vol. 110, fila 234
Agent ,,L.I.”
…Când am întrebat-o pe Leana Gavrilă ce mai ştie de Ion, sora banditului a răspuns:,,Acum Ion s-a întâlnit cu Gheorghiu Dej şi cu Kenedy să pună lumea lacale. Eşti mulţumit?”
MAI Braşov
22-06.1966
Plan de măsuri
Pentru prinderea banditului Gavrilă
Vol. 112
Forcoşan Gheorghe din Gura Văii a lansat zvonul că Gavrilă este în Elveţia. Dateş Gheorghe, alt prieten, fiul învăţătorului, a lansat zvonul că este în Franţa. S-a găsit că inginerul Filip din Bucureşti a fost prieten cu fugarul. Să se afle dacă mama fugarului extern Micu Gheorghe a vizitat-o pe Gavrilă Ana. Se constată că fam. fugarului Gavrilă se comportă excesiv de prudent.
Agentul ,,Creangă Ion” confirmă că în pomelnice Ion se află întotdeauna la ,,vii”. Numita Lavinia Slăveanu, fostă prietenă a banditului, crede că acesta este în viaţă. E posibil ca Gavrilă să lanseze el însuşi zvonuri ca să deruteze organele noastre.
Măsuri: intensificarea măsurilor informative, supravegherea elementelor suspecte, a familiilor, etc. Mama fugarului a descoperit instalaţia T.O. din casa ei, se va instala o alta.
Legendă nouă: se creează o legendă nouă, soţ şi soţie, chiriaşi la casa mamei Gavrilă, un ofiţer de securitate, sub acoperire va fi permanent în comună. Vor fi urmărite 103 elemente ce au avut legătură cu banda în Raionul Făgăraş, Rupea 19 elemente, iar în Sibiu 5 elemente. Va fi dirijat informatorul ,,Ghişe Ioan” pe lângă Borzea Olimpiu şi Ana Chivulescu din Sibiu. Acelaşi lucru la cei din jurul lui Metea, Chiujdea şi ceilalţi. Va fi supravegheată Vaida Maria din Rupea, Opriş Traian din Deva şi dr. Stroia din Ilia, Hunedoara.
Mr. Pârvu Constantin
Lt. col. Florea Eremia
Cpt. DăncilăNicolae
24.11. 1966
Plan de combinaţii
Vol. 75, fila 121
În acţiunea Gavrilă Ion, agentul ,,Cr. I” îi va înmâna mamei fugarului un plic închis cu un bilet, scrisul lui Gavrilă Ion, (plastografiat de organele noastre). În conţinut, Gavrilă Ana este invitată la Sibiu. Dacă mama fugarului nu va da importanţă plicului, înseamnă că ştie că e viu. Dacă va desface plicul, înseamnă că nu ştie defel de el. Se va urmări, la cine merge, după citirea plicului, prin agenţii noştri.
Biletul conţine: Vă scriu ca un vechi prieten al fiului dvs. cu care a făcut facultatea. Eu am venit acasă de doi ani, şi am auzit multe lucruri de fiul dvs. Eu voi veni la Făgăraş în 20 mai, şi v-aş ruga să veniţi şi dvs, sau fiica dvs, şi să treceţi pe stradă prin faţa cofetăriei, cu năframă albă dacă trăieşte şi cu năframă neagră dacă numai trăieşte. Cu deosebită stimă vă sărut mâna pentru bunătatea de a veni şi a aduce ştirea.
Semnat Trifoi Nicolae din Cluj
S-a repetat acelaşi scenariu cu năframa şi în 1967 pri acelaşi agent ,,Cr. I.” care a dus scrisoarea din partea unui prieten din Maramureş.
15.04.1969
Plan de măsuri
Vol.112, fila 53
Întrucât mama banditului e bolnavă va fi trimis informatorul ,,Timaru Gică” să se ocupe şi de pregătirea duhovnicească, în scopul ca prin spovedanie să se obţină date ce ne interesează despre fugar.
Col. Nagy Tiberiu
N.R.: Timaru Gică era călugăr la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.
Petru Novac din Berivoi, tatăl lui Nelu Novac, condanat la 25 de ani de muncă silnică, eliberat în 1964 din închisoare, grav bolnav. Într-o anchetă din anul 1970
- Ce şti de băieţi, cum au murit? Dar de Nelu Novac ce ştii?
- – Nu ştiu nimic, ştiu că ar fi fost omorâţi. Eram la Jilava într-o cameră de triere, toţi câţi treceau pe aici îşi scriau nuele. Am găsit numele fiului meu.
- -Îl cunoşti pe Grovu? l-am întrebat
- – Din nume. El este cel care ne-a vândut.
- Menţiuni: Novac Petru este luat în evidenţă ca suspect, a fost condamnat la 25 ani muncă silnică.
08.04.1970
Raport
Informatorii pentru ,,Făgăraş” nu sunt buni.
,,Timaru Gică” a refuzat să mai colaboreze cu noi. Comănescu Virgil, medic, a lansat ideea că e fugit în Franţa, şi mama fugarului a răspândit zvonul. Nu mai corespunde. ,,Dragomir Ion”, învăţător, fiindcă nu a semnalat nimic important. Au fost recrutaţi ,,Florescu Gherorghe”, inginer la CAP, şi ,,Georgeta”, factor poştal, preotul ,,Dinescu”, dar fără rezultat. Leabu Alexandru susţine că l-a văzut pe fugar în timpul treieratului din 1969. Mama fugarului spune când este întrebată, Ion e plecat în Anglia şi e căsătorit cu fiica mareşalului palatului reginei Angliei. S-a instalat în casa vecină un ,,frate” al inginerului de la CAP.
Col. Lupu Vasile din Bucureşti
Gen. Mr. Bolintineanu Ioan
Gen. Mr. Borsan Dumitru