A fost o zi a tradiţiei, a culorilor şi a artei vii pusă la picioarele publicului larg. S-au adunat la Catedrala ortodoxă din municipiul Făgăraş cetele de feciori din satele făgărăşene, unde au răsunat colindele specifice fiecărui sat. Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului a ajuns la a XIV-a ediţie şi s-a desfăşurat, conform tradiţiei, de sărbătoarea Sfîntului Ion, luni, 7 ianuarie 2020. Deşi la ediţiile trecute numărul cetelor a fost mult mai mare, cetaşii bucurându-se de o organizare reuşită, în acest an au participat la festival puţine cete de feciori. Au fost cete de feciori care n-au onorat invitaţia etalându-şi portul şi tradiţiile la festivalul organizat la Şinca Nouă în data de 28 decembrie 2019. Audienţa, deşi numeroasă, n-a avut ocazia, aşa cum este obiceiul, să imortalizeze pe scările catedralei toate cetele de feciori prezente, organizatorii arătându-se de data aceasta cam grăbiţi. Jocul unit al cetelor a fost sărit din program, dar audienţa s-a putut bucura de jocul tradiţional al fiecărei cete pe promenadă. Deşi era aşteptat jocul ,,Fecioreasca” cetaşii nu l-au putut prezenta, acesta, probabil, nefiind cuprins în program. În schimb ,,Învârtita” şi ,,Haţegana” au răsunat în centrul Făgăraşului. Şi parada portului popular a fost mai scurtă în acest an, alegându-se doar traseul din jurul catedralei. Festivalul l-a avut ca invitat special pe IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Sibiului care i-a felicitat pe cetaşi. Cetaşii au fost însoţiţi de primarii sau viceprimarii comunelor pe care le-au reprezentat, dar şi de preoţii parohi Au participat la festival următoarele cete de feciori: Arpaşu de Jos şi Arpaşu de Sus (judeţul Sibiu), Copăcel, Şercaia, Ileni, Şinca Veche, Ucea de Sus, Ucea de Jos, Comăna de Jos, Dejani, Gura Văii, Voivodeni, Părău, Şercăiţa, Veneţia de Jos.
- „În fiecare an tinerii din comună se strâng în cete. Doar aşa se simt sărbătorile Crăciunului aşa cum ne-au învăţat străbunii. Fără colindele cetaşilor, învârtita şi fecioreasca din vatra satului, sărbătorile de iarnă n-ar avea noimă. Vrem ca în fiecare an să existe Cete de feciori în satele comunei ca obiceiurile vechi să nu se piardă. Ar trebui ca acest festival să fie mult mai promovat pentru că doar în Ţara Făgăraşului se mai păstrează tradiţiile nealterate“ a spus primarul Şerban Ioan Taflan din comuna Mândra îmbrăcat în portul tradiţional al satului.
- ,,A fost un an excepţional pentru că tinerii au reuşit să se organizeze în ceată. Este o mândrie pentru comună, tradiţiile putând astfel duse mai departe. Fără ceată de feciori sărbătorile sunt pustii” a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.