La 6 ianuarie prăznuim Botezul Domnului în Iordan sau Boboteaza, zi în care are loc slujba Aghiazmei celei Mari care se săvârşeşte de obicei la râu. Praznicul datează din secolul IV î.Hr. şi s-a sărbătorit cu o mare solemnitate încă de la început. La acest eveniment comemorăm descoperirea Sfintei Treimi când Duhul Sfânt în chip de porumbel s-a pogorât peste Iisus în timp ce El era botezat de către Proorocul Ioan Botezătorul în apa Iordanului. Atunci s-a auzit din cer glasul Tatălui: ,,Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit“. Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului. Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”. De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.
- Ajunul Bobotezei este prima zi de post din Noul An, după 11 zile de sărbători în care nu au mai fost restricţii alimentare. Credincioşii ţin post aspru sau chiar post negru, luând numai dimineaţă Agheasmă Mare, pe care o au păstrată din anii trecuţi. Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din anul bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul de la 29 august.
- Cei care au mari necazuri şi tinerii care doresc să aibă noroc în căsnicie ţin post negru în această zi.
- Tot în Ajun, preoții merg din casă în casă, pentru a binecuvânta și a stropi cu agheazmă toate agospodăriile.
- De Bobotează, există tradiția ca preoții să sfinţească toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.
- În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că acela care va prinde crucea va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.
- Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. u Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.
- De Bobotează fetele îşi visează ursitul dacă îşi pun busuiocul dat de preot sub pernă.
- Tradiţia cere ca de Bobotează să se mănânce piftie şi grâu fiert şi să se bea vin roşu. În Ţara Făgăraşului se mănâncă piftie, coaste, cârnaţi şi pece de porc.
- Se mai spune că nu este bine să te cerți cu soțul, căci de asta veți avea parte tot anul.