Podul de peste Olt ce leagă Comăna de Jos de Crihalma va fi dat în funcţiune la sfârşitul acestui an. Aşa susţine primarul comunei Comăna, Viorel Grusea, care are asigurări în acest sens de la dirigintele de şantier al investiţiei şi de la constructor. ,,Suntem în grafic cu lucrările de la podul de peste Olt, de la Crihalma. Atât patronul firmei care execută lucrările cât şi dirigintele de şantier mi-au spus că la sfârşitul acestui an vom face inaugurarea. Ce a fost greu a trecut. Am fost întârziaţi cu o lună din cauza ploilor şi inundaţiilor din luna mai, dar s-a recuperate timpul de execuţie. Cele patru picioare sunt déjà executate, turnate, iar la sf ârşitul acestei luni se vor monta grinzile. Se lucrează şi la noul drum de la Crihalma pentru că vechiul drum nu se mai poate folosi. Este executat şi digul şi nu vor mai fi probleme cu inundaţiile. Finanţarea este în regulă, provine de la Guvern prin Compania Naţională de Investiţii, au fost decontate facturile parţiale emise de contructor. Practic nu poate fi niciun impediment ca la sfârşitul anului lucrările să fie gata” a explicat Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.
Investiţie de 19 milioane de lei
Investiţia de la Comăna a fost urmărită de Consiliul Judeţean Braşov şi de Primăria Comăna, finanţarea fiind asigurată din fonduri dela Guvern prin Compania Naţională de Investiţii. Lucrarea este executată de SC Confer SRL Oneşti, aceeaşi firmă care construieşte şi podul de la Hălmeag. Noul pod este construit în amonte de cel care a fost luat de apele Oltului. Rampele de acces au înălţimea maximă de 6 metri, iar pe sub acestea sunt realizate podeţe tubulare, care să permită scurgerea apelor, în cazul unor viituri. Distanţele dintre pilonii podului vor fi mari, astfel că nu se vor mai forma baraje de gunoaie, crengi şi arbori. Conform proiectului tehnic realizat de Consiliul Judeţean Braşov încă de anul trecut, noul pod este din beton, va avea o lungime de 86,60 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri. Lăţimea părţii carosabile va fi de 7,8 metri. De asemenea, podul va avea trotuare cu lăţime de un metru. Pe noul pod se va putea circula cu o viteză maximă de 60 km/h. Valoarea totală a lucrărilor este de 18,8 milioane de lei, inclusiv TVA. Podul de lemn de la Crihalma a fost luat de apa Oltului la inundaţiile din primăvara anului trecut, iar accesul localnicilor s-a făcut pe un drum care însemna un ocol de 40 km.
Alte două poduri
În Ţara Făgăraşului sunt în construcţie trei poduripeste râulOlt, cel de la Crihalma, de la Hălmeag, iar în proiect este podul de la Voila. CJ Braşov se ocupă de aceste investiţii asigurând finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi din bugetul propriu. Podul ce leagă localităţile Hălmeag şi Şercaia peste Olt este construit de la zero. Investiţia se ridică la 6,176 milioane de lei cu TVA inclus, contribuţia CJ Braşov fiind de 1.034.710 lei. Noul pod dintre Hălmeag şi Şercaia este realizat din beton, va avea lungimea de 97,10 metri şi lăţimea de 6 metri, din care lăţimea părţii carosabile va ajunge la 5 metri. Proiectarea lui a fost realizată de SC Pod-Proiect SRL din Iaşi, iar dirigenţia de şantier pentru lucrări va fi asigurată de SC Beta Cops SRL. Infrastructura podului va fi formată din două culee şi două pile pe fundaţii indirecte (piloţi cu diametrul de 1,08 metri). Podul va avea trei deschideri de câte 30 de metri. Calea de rulare pe pod va avea lăţimea de 5 metri, cu o bandă de circulaţie lată de 4 metri şi două benzi de încadrare, de câte 50 cm. Pe ambele părţi ale podului vor fi montate parapete direcţionale. Proiectul de construire al podului de la Voila a pus pe tapet în urmă cu doi ani, la solicitarea MApN şi NATO, care au nevoie de acces peste Olt pentru activitatea de la Poligonul Cincu. CJ Braşov a realizat până acum, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi a făcut demersuri pentru identificarea surselor de finanţare, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Locală, suma necesară fiind de 14,716 milioane lei, cofinanţarea forului judeţean fiind de 1,311 milioane lei. (Lucia BAKI)