• Picturi vechi de  cinci decenii salvate din donaţii
  •   Pictorul Antoni Dieter a decorat pereţii şcolii generale din Victoria
  •    Restaurarea picturilor costă  51.000  lei   

    Picturile care au decorat Şcoala Gimnazială din Victoria au devenit subiectul unui film documentar  realizat de o profesoară din Chicago. Documentarul pune în evidenţă  unicitatea picturilor realizate de pictorul Antoni Dieter din Victoria în urmă cu cinci decenii.  Dacă la vremea realizării lor  picturile au reprezentat mândria oraşului, aşa cum spune profesoara Adriana Ciornei, acum pensionară,  astăzi sunt degradate, multe dintre ele acoperite cu vopsea. Restaurarea vechilor picturi şi refacerea celor grav deteriorate este un proiect  iniţiat de fosta profesoară  Ciornei, care încearcă să strângă din donaţii suma de 51.000 de lei, atât cât  reprezintă costurile proiectului de restaurare a picturilor. Un pictor de la Şcoala Populară  de Arte din Braşov şi-a luat angajamentul să redecoreze şcoala din Victoria aşa cum a făcut-o prin 1960  pictorul Antoni Dieter.

Antoni Dieter, pictorul din Victoria

Adriana Ciornei, profesoara pensionară din Victoria,  a început o campanie de strângere de fonduri cu care să restaureze  picturile  de la Şcoala Generală din cadrul Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” din Victoria.  Sunt  picturi realizate pe holurile şcolii şi în săli de clasă din corpul vechi de clădire.  Picturile au fost realizate  de  Antoni Dieter, un pictor din Victoria.  ,,Sunt deosebite picturile, înfăţişează  flori, ciuperci, fluturi, păsări, reptile, peşti dar şi cu elemente din epoca primitivă, epoca bronzului sau  epoca fierului.  Din păcate s-au  degradat şi o mare parte au fost acoperite de vopsea.  Mă doare sufletul să văd cum se degradează aceste  picturi care au fost realizate în urmă cu 50 de ani sub îndrumarea profesorului Nicolae Diminescu. Pictorul  Antori Dieter din Victoria  este autorul picturilor, iar la vremea aceea a fost un proiect revoluţionar în cadrul învăţământului românesc şi motiv de mândrie pentru oraşul nostru. Îmi amintesc  că profesorul Diminescu a fost invitat să viziteze unele şcoli din afara ţării şi la întoarcere a venit cu această idee” a  spus Adriana Ciornei.

 Amprenta profesorului Nicolae Diminescu

Picturile au fost realizate în perioada  1960 – 1970.  ,,Directorul şcolii, la acea vreme,  era profesorul Nicolae Diminescu. A revoluţionat şcoala, în sensul că a transformat  sălile de clasă în cabinete. S-au realizat astfel cabinetele de istorie, biologire, muzică şi literatură, care au fost  dotate cu materiale didactice de specialitate. De asemenea, pereţii cabinetelor şcolare au fost pictaţi în ton cu materia şcolară. Picturile de pe holurile din corpul vechi de clădire au rezistat mai mult comparativ cu cele din clase. În prezent, doar în  două săli de clasă  se mai văd acele picturi.  S-au păstrat picturile din cabinetul de anatomie, se văd şi acum picturile după care învăţau elevii:  plămânii, rinichii, aparatul digestiv şi un craniu” a mai spus Adriana Ciornei.

Film documentar despre picturile lui Antoni Dieter

Fosta profesoară Adriana Ciornei  activează în  mai multe asociaţii din Franţa şi Olanda unde a prezentat şi şcoala dela Victoria. ,,Străinii care au vizitat această instituţie de învăţământ au spus că este păcat să pierdem aceste picturi” a adăugat fosta profesoară.  Dana Diminescu, fiica fostului director al şcolii dela Victoria, a vizitat oraşul în această vară pentru a se documenta pentru un proiect intitulat ,,Oraşe utopice”.  ,, În acest proiect au fost implicaţi profesori de la mai multe universităţi din străinătate. Ei au vizitat şcoala şi au  fost impresionaţi de aceste picturi.  S-au documentat pentru a realiza un film în care v-a fi inserată şi şcoala din Victoria. Profesorul Diminescu, fostul director,  a explicat cu lux deamănunte  istoria acestor picturi. Filmul  va fi prezentat în data de 7 noiembrie a.c., la Cluj.  Irina Bucan care a realizat filmul documentar, este o tânără profesoară  care predă la o universitate din Chicagocare  a fost impresionată de aceste  picturi” a mai spus Adriana Ciornei.

51.000 lei, costul restaurării picturilor

Pentru a readuce la viaţă  aceste picturi, profesoara pensionară Adriana Ciornei a început să strângă fonduri. ,,Este păcat să pierdem aceste picturi. Antoni Dieter   a realizat aceste lucrări prin muncă voluntară. Şcoala şi Primăria Victoria nu au fonduri pentru reabilitarea picturilor şi aşa  am decis să deschid un cont la CEC pe numele meu şi al unei  contabile care va gestiona banii. Picturile vor fi reabilitate de Mihai Brudiu de la Şcoala Populară de Artă din Braşov care se va ocupa de restaurarea acestora. Multe picturi trebuie refăcute din nou după poze. Suma necesară pentru reabilitarea lor este de 51.000 lei. Sunt implicată sufleteşte în acest proiect pentru că şi eu am fost profesor la această şcoală. Nu ştiu câţi bani vom strânge de la populaţiei, dar o să apelez şi la firmele din oraş” a mai spus Adiriana Ciornei.

Cine doreşte să doneze bani pentru restaurarea  picturilor poate dona sume de  lei în contul:

CEC Bank RO86CECEB00008RON731121

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here