- Legi aplicate diferit de către Curtea de Conturi Braşov
În plenul şedinţei ordinare de la sfârşitul lunii iulie a.c., aleşii urbei au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea achiziţionării serviciului de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică în dosar nr. 678/62/2018, înregistrat pe rolul Curţii de Apel Braşov, în vederea apărării intereselor Unităţii Administrative Teritoriale Victoria prin Gheorghe Cristian, în faţa instanţelor de judecată, avânt ca obiect litigii cu Curtea de Conturi. ,, În prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află înregistrat dosarul nr. 678/62/2018. Conform organigramei şi al statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primăriei Victoria, funcţia de consilier juridic este vacantă. Precizăm faptul că în primă instanţă formularea şi susţinerea apărărilor intereselor oraşului s-a efectuat de către secretarul oraşului, dar având în vedere gradul ridicat de complexitate şi riscul că în lipsa unor apărări solide cu reale şanse de succes, există posibilitatea pronunţării unei hotărâri judecătoreşti care să afecteze considerabil UAT-ul. Considerăm că este imperios necesar ca apărările în interesul oraşului, să fie formulate de un avocat specializat în diverse domenii ale dreptului cât şi familiarizat din punct de vedere procesual” se arată în expunerea de motive din dosarul de şedinţă.
Secretarul primăriei: ,,Nu se poate confunda a fi jurist, cu a fi avocat”
- ,,La ultimul control, Curtea de Conturi ne-a impus două măsuri, acestea au fost atacate în instanţă de către Primăria Victoria, iar procesul este pe rol. Măsurile sunt legate de încheierea unui contract de control intern managerial pentru îndrumare şi instruire, iar cea de a doua măsură era legată de nişte drepturi ale demnitarilor publici când s-a dat un spor de 15% de toxicitate şi condiţii vătămătoare de care beneficiau funcţionarii publici, iar demnitarii nu beneficiau. Între timp acest spor nu se mai primeşte, dar în prima instanţă s-a soluţionat în favoarea Curţii de Conturi Braşov. Acum vrem să facem recurs. Conform Codului administrativ primarul poate să-şi angajeze avocat. Conform Ordonanţei 26 din 2012 în cazul în care nu există consilier juridic în primărie sau se consideră că, cauza trebuie mai bine apărată se poate apela la un avocat cu aprobarea consiliului local. Pentru că am pierdut în prima instanţă trebuie să angajăm un avocat. Am făcut dreptul, dar nu am făcut practică judiciară, nu se poate confunda a fi jurist, cu a fi avocat” a spus secretarul primăriei Gabriela Tocoaie.
Pări împărţite în rândul consilierilor locali
Legi aplicate diferit de u ,,Sunt date certe în favoarea Primăriei Victoria, nu văd de ce trebuie să plătim un avocat cu suma de 7.000 lei să ne susţină cauza pentru că avem toate argumentele să câştigăm. Conform legii primăria are dreptul să-şi angajeze firme specializate pentru consultanţă” a spus consilierul local Costică Badea.
- ,,Eu cred că problema este simplă, dacă dorim să câştigăm acest proces trebuie să angajăm un specialist. Ca în orice domeniu dacă vrei să rezolvi problema cauţi un specialist. Eu sunt de acord să angajăm un avocat, nu mai aduc argumente. Am mai pierdut procese din cauza unor neglijenţe. Trebuie să câştigăm acest proces şi trebuie să angajăm un avocat” a spus consilierul local Alexandru Lup.
Prejudiciul estimat, 148.000 lei
,,Legat de controlul intern managerial vreau să vă spun că au fost unele proceduri noi şi nu ştiam cum se fac, dar la nivel de ţară sunt firne specializate care vin şi te instruiesc şi te îndrumă. Pentru noi a fost o surpriză decizia Curţii de Conturi Braşov, spunând că nu aveam dreptul să facem aceste proceduri. În alte judeţe este legal, dar Curtea de Conturi ne-a impus măsuri. În primă instanţă Curtea de conturi a câştigat, dar noi nu am greşit cu nimic şi trebuie să ne apărăm. Dacă nu câştigăm procesul trebuie să dăm banii, suma fiind de 148.000 lei” a spus viceprimarul Cristina Bratu. (Carla TATU)