Dezastrul de pe râul Olt s-a extins şi în judeţul Braşov, în zona unde se varsă râul Ghirloţel în Olt, la limita dintre judeţele Sibiu şi Braşov. O spune Sorin Şuler, directorul AVPS Făgăraş, care susţine că au fost găsiţi peşti morţi, dar în cantitate mică şi de mici dimensiuni. ,,Paznicul de la noi, Nelu Boantă, a găsit peşti morţi, dar în cantitate mică. N-a fost dezastru ca la Sibiu. Am recoltat probe de pe peştii morţi şi am trimis la laboratorul DSP Braşov pentru analize. Aşteptăm rezultatele pentru a vedea cauza acestui dezastru. Colegii de la Sibiu pun totul pe seama lipsei de oxigen în apă. Ar exista şi alte cauze, mai ales că în Olt se varsă mulţi afluenţi. Este posibil să fie şi poluarea provenită de la aruncarea în apă a soluţiilor de îmbăiere a oilor sau ca oamenii să spele cisternele cu care au stropit grâul sau alte plante. De foarte mulţi ani nu s-a mai întâmplat o astfel de situaţie. Când funcţiona combinatul chimic din Făgăraş şi producea amoniac s-a mai înregistrat un dezastru similar. Atunci a fost poluare şi au murit mulţi peşti din apa Oltului. Se poate pescui în Olt în zona de acţiune a AVPS Făgăraş şi se poate consuma peştele, dar cel din râul Ghirloţel sau unde se varsă acesta în Olt, nu încurajez până când nu primim rezultatele la analize de la DSP Braşov. Se poate pescui la barajele de la Olteţ şi Dridif” a explicat Sorin Şuler.
Peşti morţi în zona barajelor Arpaş şi Scoreiu
Un posibil dezastru ecologic pe Olt a fost semnalat de pescarii care au găsit sute de peşti morţi sau fără prea multe semne vitale pe suprafaţa apei. Fenomenul a fost observat încă de miercuri, 10 iulie, şi a continuat şi în zilele următoare.În urma unui apel la 112 care sesiza o posibilă poluare de amploare, autoritățile cu atribuții în domeniu s-au deplasat de urgență la fața locului. Pescarii au semnalat situaţia în zona barajelor de acumulare de la Scoreiu și Arpașu. Localnicii adunau peştii de mari dimensiuni pentru consum. ,,Cum poți să pui pe masă un crap de 4-5 kilograme pe care l-ai găsit mort la mal? Riști să îmbolnăvești pe toată lumea, chiar dacă nu a murit din cauza poluării. Dar la cum se vede, în diferite locuri ale Oltului, e clar poluare. Nu poți să spui că n-au peștii oxigen lângă baraj, unde apa curge”, a transmis un pescar sibian. Timp de două zile numărul peştilor morţi, unii de mari dimensiuni, a fost foarte mare. Localnicii din vecinătatea barajelor de acumulare de la Arpașu și Scoreiu au ieșit din case cu furci și au început să prindă peștii pe care îi duceau acasă la copii. Oamenii n-au ţinut cont de avertizarea dată de reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu, care le-a explicat să nu consume peştii pentru că se expun la riscuri de îmbolnăvire. ,,Instituţiile statului nu tratează cu suficientă atenţie subiectul. Ce se întâmplă este un adevărat dezastru ecologic şi poate deveni un dezastru pentru populaţie. Asociaţiile nu au autoritate, iar autorităţile sunt dezinteresate” a spus Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu. Printre instituțiile care au luat măsuri se numără Inspectoratul Județean de Jandarmi, care a trimis miercuri, 10 iulie, un echipaj, care a încercat să le explice oamenilor că există riscuri.
SGA Sibiu pune totul pe seama lipsei de oxigen în apă
Au făcut probe pe peştii morţi SGA Sibiu, anunţând că analizeze nu au arătat prezența unor substanțe chimice periculoase. Cu toate acestea, pescarii rămân sceptici, mulți fiind de părere că decesul peștilor a survenit în urma unei forme de poluare. Ei spun că în ultimele zile a plouat, deci apa ar fi oxigenată, temperaturile au fost scăzute, iar unii pești morți au fost filmați în aval de baraje, deci în locuri unde apa curge și este oxigen suficient. ,,Am fost în amonte de Cârța și pe lacul de acumulare de la Arpaș unde am luat mai multe probe. Într-adevăr, se puteau vedea peștișori pe la mal, dar nu aș putea spune că erau cantități uriașe. Rezultatele analizelor arată doar o lipsă a oxigenului în apă, fenomen care explică starea de sănătate a peștilor. De altfel, am făcut o analiză a calității apei în zona Arpașu și Scoreiu, datele indicând același lucru, valori foarte mici de oxigen”, a explicat ing. Liviu Tudor din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu. Se mai presupune că de vină ar fi o planta care consuma oxigenul din apa râului. Oricum fauna piscicolă de pe Olt între localitatile Arpașu și Cârța a suferit pierderi mari în ultimele zile. Pe retelele sociale au apărut fotografii cu pești morți care plutesc pe apă. Printre ei se numără și exemplare mari de somn. Reprezentanţii AJVPS Sibiu spun că peştii au un comportamnet ciudat, sunt mai agitati şi îşi schimbă culoarea. Prima concluzie a fost aceea că plaurii de ciulini de baltă sunt principala cauză a morții peștilor. Planta consumă cantitati mari de oxigen din apă, iar peștii mor asfixiati. În mediul on-line pescarii le cer autorităților sa facă verificări mai atente si sa ia în calcul și posibilitatea ca peștii să fi murit din cauza poluării apelor Oltului.
Dezastru la Scorei
După dezastrul de la Scorei, informațiile oficiale despre cauzele posibile ale acestui eveniment dramatic arătau că nu există motive de îngrijorare. Şi aici localnicii și pescarii au fost convinși că persoane rău intenționate au deversat în apele Oltului sau ale Lacului Scorei substanțe otrăvitoare, care au afectat peștii. Ei au fost contrazişi de specialiștii de la Apele Române, Serviciul de Gospodărire a Apelor Sibiu, care anunţau că nu este nimic grav, ci e vorba despre un fenomen natural. ,,Este doar lipsa de oxigen. Nivelul constatat de analize arată 2mg/litru de oxigen, din acest motiv peștii au murit sau sunt așa, amețiți. Curgerea este foarte lină, apa e mai mult stătătoare, iar algele consumă foarte mult oxigen. M-au sunat și de la AGVPS, eu nu pot să recomand ce să mănânce fiecare, dar eu cred că peștii nu sunt periculoși. În fiecare an se întâmplă acest fenoen, doar că anul acesta a fost mai intens” a spus inginerul Liviu Tudor .