- Deşi plătesc taxe locale, proprietarii de case de pe strada Valeriu Literat nu beneficiază de nicio utilitate şi nici de infrastructură
La intrarea în Făgăraş dinspre Sibiu, chiar lângă DN1, s-a ridicat un mic cartier rezidenţial încă din 2006. După 13 ani, cartierul are doar 3 imobile edificate, dar posibilitatea de a se mai construi alte case există pentru încă vreo 15 proprietari. Cel puţin aşa arată PUZ-ul însuşit de Primăria Făgăraş în baza HCL nr. 253/28 noiembrie 2006. În 2006, SC Michido SRL solicita administraţiei publice din Făgăraş aprobarea unui PUZ la intrarea în urbe, dincolo de albia râului Berivoi, pentru construirea unui ansamblu de locuinţe. PUZ-ul aprobat de CL Făgăraş indica zona Beclean ca locaţie. Întradevăr, terenul achiziţionat de firmă era poziţionat după limita municipiului. Terenul a fost împărţit în 18 parcele, proprietarul intenţionând să dezvolte aici un cartier rezidenţial. Firma a obţinut Autorizaţia de construcţie cu nr. 24/30 martie 2007 prin care specifica edificarea de case cu parter, etaj şi mansardă fiecare. Aplasamentul, aşa cum arată HCL 253, avea şi avizul societăţii de distribuţie apă şi canal, la acea vreme SC Apa Serv SA. ,,Se va extinde reţeaua de apă şi canalizare” se stipula în HCL, fără să se specifice cine are obligaţia să realizeze lucrările aferente acestei extinderi.
Cartier model doar pe hârtie
Anii au trecut, proprietarul a folosit 3 parcele din cele 18 cuprinse în PUZ pe care a edificat 3 imobile. Ulterior aceste case au fost vândute, iar noii proprietari şi-au însuşit obligaţiile în locul semnatarilor PUZ-ului, firma şi Primăria Făgăraş, pentru a putea folosi imobilele. În timp firma a dat faliment. În 2016, prin actualizarea PUG-ului Făgăraşului, amplasamentul a fost trecut în intravilanul municipiului. Aşa cum susţin reprezentanţii Serviciului Urbanism din Primăria Făgăraş, strada Intravilan Făgăraş are 3.898,62 mp şi este prevăzută cu: locuinţe, drum pavat, alei acces garaje, zonă de joacă, trotuare pavate. În realitate, nimic din toate acestea nu se regăsesc în cartierul rezidenţial de la intrarea în Făgăraş.
Taxe, da, beneficii, nu
Trei familii locuiesc în prezent în acest cartier izolat de restul municipiului. Oamenii ştiu că strada lor se numeşte Valeriu Literat, deşi se află după ,,tabla care arată intrarea în urbe” aşa cum spun ei. ,,Adresa noastră este Valeriu Literat şi plătim impozit la Primăria Făgăraş ca orice făgărăşean. Am achiziţionat această proprietate din 2015 şi am aşteptat să beneficiem de utilităţi şi noi. Nu exista reţea de apă, canalizare, curent electric, gaz. Pentru a avea apă, am forat un puţ la 16 m adâncime, dar apa nu este potabilă. Pentru alimentaţie folosim apa plată pe care o cumpărăm. Nu avem canalizare şi am construit o fosă septică. Curentul electric l-am tras noi, pe cheltuiala noastră. Nu avem gaz, dar costurile sunt foarte mari. Ne-au estimat cei de la Distrigaz la 600 milioane lucrările pentru acest cartier. Nu am avut drumuri de acces spre case, am pietruit noi. Primăria Făgăraş nici măcar nu igienizează zona, nu taie iarba, bălăriile, deşi este domeniul public. Anul trecut, de exemplu, am plătit tăierea ierbii în zece rânduri. Vin şi întreb, de ce plătesc taxe şi impozite dacă nu beneficiez de nimic? Am plătit de 3 ani impozit pe casă şi teren (480 lei/an) , pe maşini, dar n-am beneficiat de niciun serviciu public. Nu voi mai plăti taxele locale” a spus Adrian Băluţ, locatar în acest cartier.
Situaţia nu se va schimba în viitorul apropiat
Reprezentanţii Primăriei Făgăraş spun că, deocamdată, această zonă nu este cuprinsă în vreun proiect edilitar. Şi Apa Canal Sibiu, prin vocea directorului de la Făgăraş, Vasile Manta, spune că nu există niciun proiect de extindere reţele apă şi canalizare în această zonă. (L.B.)