Făgărăşenii îşi doresc în Făgăraş un centru finanţat de la bugetul local în care să se practice multe sporturi. Pe primul loc în preferinţele făgărăşenilor este fotbalul, despre care, spun ei, are o tradiţie în municipiu. În plus există stadion pentru care se plătesc de la buget sume importante de bani, acesta fiind achiziţionat printr-un împrumut bancar. Făgărăşenii cunosc şi scandalul achiziţionării stadionului şi îi critică pe cei care au profitat de banii contribuabililor pentru a avea beneficii financiare personale. Un alt sport preferat de făgărăşeni şi susţinut de la buget este înotul, numai că nu există în municipiu un bazin de înot. Există doar pe hârtie, un proiect pe care Primăria Făgăraş l-a trecut pe lista de investiţii de mai mulţi ani, fără să fie realizat. Făgărăşenii laudă persoanele implicate în organizarea şi practicarea de karate şi judo. Pe un loc secundar este trecut în preferinţele făgărăşenilor handbalul, deşi acest sport cheltuie peste 90% din bugetul local alocat CSM Făgăraş, echipa de seniori activând în Liga Zimbrilor. Este vorba despre 2.800.000 de lei pe an, suma alocată de la bugetul local pentru CSM Făgăraş. Au fost voci ale făgărăşenilor care şi-ar dori ca din banii publici să fie organizate spaţii în aer liber, în parcuri sau lângă Cetate, unde să fie montate mese pentru tenis de masă sau aparate de fitnes. În municipiul Făgăraş, în general copiii sunt atraşi spre sport, la fotbal, karate, judo, handbal. Cei mai mulţi copii activează în cadrul ACS NNN administrată de făgărăşeanul Nae Ţăranu, care investeşte din propriul buzunar în sportul juvenil. Făgărăşenii spun că Nae Ţăranu este singurul care investeşte dezinteresat în sportul practicat de copii. Primăria Făgăraş are în schimb Clubul Sportiv Municipal pentru care alocă anul în jur de 3 milioane de lei, finanţând astfel echipa de handbal masculin seniori, iar pe lângă această echipă, handbal copii, fotbal copii, karate şi judo. Cele mai bune rezultate ale CSM Făgăraş le găsim la karate şi judo, unde avem campioni naţionali şi locuri pe podium la competiţiile internaţionale. La fotbal, atît la echipele de copii, dar şi la echipa de seniori, nu sunt rezultatele aşteptate de făgărăşeni. Echipa de fotbal seniori a CSM Făgăraş joacă în Liga a V-a alături de echipele de la sate, Ileni, Viştea, etc. În meciul cu ,,Clăbucet” Sebeş, CSM Făgăraş a pierdut cu scorul 1-14, un scor ruşinos,spun făgărăşenii. Nici grupele de juniori de la CSM nu au rezultate mai bune şi nu se evidenţiază în competiţiile la care se înscriu. În schimb copiii de la NNN se întorc întotdeauna cu rezultate foarte bune de la competiţii. Merită menţionat aici Clubul Sportiv Şcolar Făgăraş, unde activează echipe de fete şi băieţi la handbal şi care au rezultate deosebite. Făgăraşul a avut tradiţie în fotbal şi echipa deseniori era recunoscută la nivel naţional, activând până în Divizia B.
Ioan Bucelea, Făgăraş
- ,,Sunt de acord să fie susţinut sportul făgărăşean din bugetul local, dar dacă nu apar performanţe şi rezultate bune nu văd rostul pentru a fi cheltuiţi aceşti bani. Având în vedere că avem un stadion pentru care plătim un împrumut bancar, ar trebui să se creeze pepiniere care să ofere sportivi. Investiţia trebuie să fie bine structurată, de la copii la seniori pentru orice ramură sportivă, astfel se vor putea obţine bune rezultate. Cu mercenari nu se poate face sport”
Niculina Moisin, 60 ani
- ,,Sunt de acord să se facă sport în Făgăraş, dar cu performanţe sportive. Mi-ar place să se facă atletism şi fotbal, dar la un nivel ridicat, cu rezultate. La atelierul meu vin sportivi şi chiar handbaliştii pentru a le repara ghetele pentru că nu au bani să-şi cumpere altele noi. Când au nevoie, le reparăm repede şi le facem o reducere. Şi profesorii de sport ajung la atelier pentru reparaţii”.
C.M., Făgăraş, 30 ani
- ,,Mi-ar place să se practice fotbal în Făgăraş aşa cum a fost pe vremuri. Am jucat fotbal la Nitramonia pe când echipa era în Liga a 3-a, dar eram susţinuţi de combinatul chimic. Primăria Făgăraş nu s-a implicat în fotbal. Prin 2012, probabil, s-a făcut o fuziune şi s-au unit atunci vreo 3 echipe, ENA, Nitramonia şi Cetatea, dar după un an s-a închis din lipsă de finanţare. În urmă cu câţiva ani s-a format o echipă de fotbal seniori, dar a fost susţinută de Nae Ţăranu, primăria nu s-a implicat. Când s-a retras Nae Ţăranu, am plecat şi noi, fotbaliştii, cel puţin şapte din echipă. Nu ştiu care au fost motivele. Există o echipă de seniori la CSM, dar sunt copii şi nu au rezultate, sunt în Liga a V-a. Primăria Făgăraş nu investeşte în fotbal, doar în handbal, deşi Făgăraşul a avut tradiţie în fotbal”.
Gheorghe Ciuta, 47 ani, Făgăraş
- ,,Orice sport este bine să fie practicat şi pentru orice vârstă. În urmă cu cel puţin 7 ani exista o masă de tenis masivă amplasată lângă linia ferată, pe zona verde, lângă benzinăria de pe D-na Stanca. Mergeam cu fetiţa mea şi jucam tenis de masă. Era o plăcere. Într-o zi a dispărut. Nimeni n-a cercetat cazul, deşi a fost greu de demontat şi de transportat, fiind din ciment. Mi-aş dori să se monteze mese de tenis de masă pe latura nordică a Cetăţii, pe zona verde a lacului. Mai exista o astfel de masă la terasa Intim, dar nici acolo nu mai este. De mic am practicat acest sport şi mi-ar plăcea să mai joc când am timp liber, pentru relaxare”.
Dana Cristea, 37 ani, Făgăraş
- ,,Sunt sibiancă şi m-am stabilit la Făgăraş. Când am văzut prima dată parcul Regina Maria, m-am gândit la parcul din Sibiu numit ,,Sub arini” care este o frumuseţe, alei, bănci, loc pentru picnic, alei pentru role şi biciclete, atletism. Poţi petrece în acel parc ore în şir fără să te plictişeşti. Păcat că la Făgăraş parcul este nefolosit şi neutilat, este pustiu. Dacă ar fi amenajat cu alei, cu fântâni arteziene, locuri de joacă, aparate de fitnes în aer liber, ar fi un loc căutat de făgărăşeni”.
Marius M., 34 ani
- ,,Orice sport trebuie practicat, iar autorităţile ar trebui să ofere condiţii pentru a se putea desfăşura. În Făgăraş sportul este la pământ. Ar trebui să se practice fotbalul în Făgăraş pentru că avem stadion, avem terenuri sintetice şi copii dornici să practice fotbalul. Orice sport este sănătate pentru copii şi adulţi deopotrivă. Primăria Făgăraş ar trebui să investească într-un centru de copii care să devină pepinieră pentru o echipă de fotbal. Acum 30 de ani existau mai multe echipe de fotbal în Făgăraş: Nitramonia,Unirea, Voinţa, Utilajul. Echipa Utilajul avea propiul stadion, cu tribună, cu vestiare, bazine, saună, erau condiţii. Astăzi nu mai este nimic. În privinţa CSM Făgăraş sunt doar poveşti. Singurul care investeşte în sportul din Făgăraş este Nae Ţăranu”
Constantin Muşinoi, 63 ani
- ,,Pe vremuri fotbalul din Făgăraş era recunoscut pe plan naţional. Aveam fotbalişti foarte buni: Vasile Nucă, Mircea Suciu, Marius Gângă, Ciutac, Chiric, Sandu Ganea, Balaci şi alţii. Echipa a ajuns în Divizia B. Mergeam cu drag la stadion să-i vedem, tribunele erau arhipline când aveau meci acasă, duminica de la 11.00. Acum nu mai este nimic. M-aş duce cu drag la meciuri”
Alina Barbu, 34 ani
- ,,Sporturile pe care le-aş dori în Făgăraş sunt cele pe care fiul meu le practică: judo şi fotbal. Mi-ar place să funcţioneze la Făgăraş o echipă de fotbal care să facă performanţă, astfel ca fiul meu să fie atras. Băiatul meu joacă la echipa de la Ileni susţinută de Primăria Mândra”.
N.A., 36 ani, Făgăraş
- ,,Făgăraşului îi lipseşte un bazin de înot, un teren de volei şi o pârtie de ski. Bugetul alocat sportului ar trebui împărţit pe toate ramurile sportive, nu doar pentru handbal. Se cheltuiesc mulţi bani de la buget, dar rezultate nu sunt”.
Raul Lăcătuş, 21 ani, Făgăraş
,,Am venit de la Agnita şi m-am stabilit cu familia la Făgăraş. Joc fotbal la echipa de la Hurez şi de multe ori facem antrenamente pe stadionul din Făgăraş. Mi-aş dori să se facă fotbal la Făgăraş la un nivel mai ridicat, iar Primăria să aloce bani pentru întreţinerea echipei. Un bazin de înot ar fi ideal pentru sportivii de aici”.
Atletism ,
In Fagaras exista un nucleu performant de atleti de anduranta . Ce le lipseste ? Spatiul extern si intern si suportul tehnic de antrenament
Ar fi fost important sa fie sustinuti la sedinta pe buget a UAT Fagaras
Ultimul exemplu Semimaratonul international Cluj Napoca Wizz Air 2019.
Categ. virsta F 35-44 Nr. de concurs 1140 Loc. 7 – LAVINIA SULEA – Fagaras – Romania .
Atenție! Și la Hurez se investește dezinteresat! Oamenii vin cu bani de acasă, nu au niciun sprijin din partea primăriei! Verificați!