Miercuri, 27 martie a.c., a fost sărbătorită, la Făgăraş, Ziua Internațională a Teatrului. Evenimentul a fost marcat de spectacole în toată țara dar și pe plan internațional. Iubitorii de teatru din întreaga lume s-au bucurat de beneficiile artei. Iubitorii de frumos din Făgăraș au avut ocazia să asiste la un spectacol inedit organizat de echipa Evadart din Făgăraș coordonată de cunoscuta actriță pe plan național și totodată profesoara Codrina Anghel. Codrina Anghel a reușit să dea viaţă activităţilor culturale din Făgăraş , ea fiind organizatoarea și inițiatoarea Festivalului Evadart, ajuns în acest an la cea de-a X-a ediție. Aşa cum spune Codrina Anghel, începutul nu a fost ușor, iar obstacolele nu au lipsit, pentru că s-a luptat cu indiferența autorităților și lipsa unui public cunoscător de teatru. A reușit în scurt timp să redea fața frumoasă a Făgărașului de odinioară prin Evadart, în a cărui echipă a cooptat tineri făgărășeni talentați, dar a reactivat şi echipa de teatru pentru adulți. Cunoscătorii și iubitorii de teatru din Făgăraș au revenit și au început să umple sala Casei de Cultură din Făgăraș și sala de evenimente a Fundației Culturale ,,Negru Vodă“ din Făgăraș.
De ce în Gara Făgăraş
Codrina Anghel este președinta Fundaţiei Culturale Negru Vodă, instituţie de cultură pe care a deschis-o spre public promovând astfel cultura locală. Miercuri, 27 martie a.c., începând cu ora 19.00, piesa ,,Gară pentru noi“ scrisă de Cornel Udrea, a fost interpretată de Codrina Anghel într-un ambient viu și original. Codrina a ales să joace în sala Gării din Făgăraș unde a strâns un public numeros. Spectacolul inedit a fost aplaudat de public şi, deopotrivă, de călătorii care se aflau în tranzit. ,,Am ales acest loc pentru că titlul piesei este sugestiv- ,,Gară pentru noi“, ne este adresat fiecăruia dintre noi în parte, iar gara este un loc care ne aparține tuturor. Toți suntem călători pe scena vieții. Le mulțumesc celor care au venit să ne susțină, pentru că Făgărașul are nevoie de artă și de cultură. Am venit împreună cu minunații mei artiști din cadrul Evadart cărora le mulțumesc din suflet și, nu în ultimul rînd, publicului și prietenilor care au venit astăzi să ne susțină“ a spus actrița. Spectacolul din Gara Făgăraş a fost şi un bun prilej prin care doritorii au avut ocazia de a susţine financiar trupa Evadart, donaţia fiind de doar 25 de lei. Spectacolul s-a încheiat cu un dans al tinerilor de la Evadart care a dat viaţă Gării Făgăraş.
Istoria Evadart
Grupul Evadart din Făgăraș coordonat de Codrina Anghel are o istorie frumoasă și un palmares extraordinar la nivel local și național. Au fost puse în scenă, pînă în prezent, următoarele spectacole: ,,Hoțul de măști“ (2011), ,,Al treilea loc“ (2013), ,,Fluturii mor fericiți“- spectacol de teatru-dans laureat la Festivalul Național de Teatru, ,,Copil în Europa“ – în anul 2015 la Timișoara, ,,Șapte povești despre moarte și viață“- spectacol premiat la Festivalul Internațional de Teatru FestTeamArt 2016 și la Festivalul Internațional de Teatru, ,,Scena ca o stradă“ desfășurat la Reșița în anul 2017. Tot în anul 2017 a fost pusă în scenă piesa ,,Omul de Zăpadă care voia să întîlnească soarele“, un spectacol dedicat celor mici dar și adulților. Drama ,,Locuiesc în sensul giratoriu“ regizată și compusă de Codrina Anghel a fost jucată în anul 2018. Comedia ,,Haide, ucide-mă, dragoste“ avîndu-i ca protagoniști pe Codrina Anghel, Zsuzsa Dull și Ionuț Sas a fost jucată pe scena Casei Municipală de Cultură din Făgăraș tot în anul 2018. Anul acesta a fost pusă în scenă monodrama ,,Gară pentru noi“ și drama romantică ,,Fluturii sînt liberi“.
(Ștefan BOTORAN)