- Locuitorii din blocul nr. 4 de pe strada Salcîmilor primesc apă potabilă după program
- Rău platnicii vor fi executaţi silit
- Victoria este oraşul cu apa cea mai ieftină
Majorarea preţului la apă şi canalizare pentru oraşul Victoria a dat naştere la o serie de critici din partea locatarilor. Şi asta chiar dacă la Victoria se pactică, şi după majorare, cel mai mic tarif. Din 2015 abonaţii SC Victoria Parc Industrial SRL plătesc 3,74 lei/mc apa şi canalul, iar din acest an tariful aprobat a ajuns la 4,92 lei/mc. Faţă de Făgăraş, Sibiu, Bucureşti sau alte oraşe din ţară, tariful propus pentru Victoria este cu cel puţin 20% mai mic. ,,Apa nu vine de la munte prin cădere aşa cum susţin mulţi abonaţi. SC Victoria Parc Industrial SRL cumpără apa potabilă de la SC Aromapa Serv SRL. Aceasta este distribuită către toţi utilizatorii, dar distribuţia implică şi costuri. 20% sînt pierderi tehnologice pe reţea, însă abonatul nu plăteşte pierderile acestea fiind suportate de societate. Abonaţii plătesc apa consumată şi înregistrată de contorul individual din apartament la care se mai adaugă, dacă este cazul, diferenţa de branşament, dacă există defecţiuni la reţeaua internă a imobilului sau dacă se fură apa. Unii proprietari nu lasă angajaţii firmei să intre în locuinţe pentru a citi contoarele şi astfel pot declara o cantitate mai mică de apă consumată. Acestea sînt cauzele care generează diferenţele de branşament menţionate pe factură. Tariful la apă-canal nu a mai fost majorat din 2015 cînd salariul minim pe economie era de 1050 lei/lună, dar începînd cu data de 1 ianuarie 2019 salariul minim este de 2080 lei/lună la care se mai adaugă indicele de inflaţie. Pe de altă parte, defecţiunile de la reţeaua de distribuţie apă potabilă şi reparaţiile sînt costisitoare. La ultimele lucrări de reparaţii s-au achiziţionat: robineţi, valve, ţevi, mufe şi conducte, iar societatea cheltuie mii de lei/ lună pentru lucrările de reparaţii. Acestea sînt motivele pentru creşterea tarifului de la 3,75 lei/mc la 4,92 lei/mc ” a explicat administratorul Marian Baciu.
Preţ social pentru serviciile de apă-canal
,,Comparativ cu alte societăţi similare, noi practicăm un preţ minim care ne asigură doar continuitatea funcţionării fără posibilităţi de dezvoltare sau de investiţii. Deşi tarifele sînt mici mulţi abonaţi refuză să-şi achite datoriile. Abonaţii care au datorii istorice au fost somaţi de zeci de ori, însă acum vom trece la măsuri extreme, adică vor fi executaţi silit. Dacă nu încasăm datoriile, ajungem în imposibilitatea de a plăti factura către SC Aromapa Serv SRL. 40.000 lei trebuie să încasăm de la abonaţii datornici. Abonaţii spun că preţurile practicate de societatea noastră sînt mai mari ca la Bucureşti, însă nu este adevărat ” a mai spus administratorul societăţii de apă-canal.
- Făgăraş, Cisnădie, Avrig, Șelimbăr tariful este de 6,09 lei/mc pentru serviciile de apă-canal
- Mediaş, Agnita, Dumbrăveni tariful este de 7,19 lei/mc
- Braşov, Rupea, Codlea, Hoghiz , Prejmer: tariful este de 7,31 lei/mc
- Victoria 3,75 lei/mc, dar va creşte la 4,92 lei/mc
- Bucureşti 6,00 lei/mc
Canale înfundate
O altă problemă majoră care afectează financiar activitatea societăţii este reţeaua de canalizare. Angajaţii serviciul public de apă-canal intervin săptămînal în mai multe zone ale oraşului să decolmateze canalele înfundate. ,,Reţeaua de canalizare este proiectată să preia apele uzate menajere, însă unii localnici confundă wc-ul cu coşul de gunoi. În perioada 20 – 21 februarie a.c., am executat astfel de lucrări pe străzile Policlinicii, Salcîmilor şi Libertăţii. Am scos varză, gogonele, lenjerie intimă, peturi şi materiale textile din reţeua de canalizare. Aceste cheltuieli sînt suportate de societate, însă în cazul în care se repetă abonaţii vor plăti pentru aceste servicii” a mai spus administratorul.
Program la apa potabilă
Începînd cu data de 15 februarie a.c., abonaţii care locuiesc în blocul nr. 4 de pe strada Salcîmilor primesc apă potabilă conform unui program stabilit de societatea apă-canal. Dimineaţa de la 7.30 pînă la 10.30 şi după masa de la 17.00 pînă la 19.00. Această măsură s-a luat din cauza datoriilor istorice. Locatarii din acest imobil au de achitat facturi în valoare de peste 86.000 lei. SC Victoria Parc Industrial SRL a afişat lista datornicilor la intrare în bloc. O familie nu şi-a achitat apa consumată de peste 5 ani şi are o datorie de 5.560,76 lei. Alte două familii au zeci de facturi neachitate în valoare de 4.494 lei şi respectiv, 4.594 lei. Lista continuă cu alte cinci familii care au acumut, fiecare, datorii de peste 3.000 lei, alţi chiriaşi au înregistrat datorii la apă de peste 1.000 lei fiecare.
,,Nu plătesc consumurile”
,,Am ajuns în această situaţie pentru că vecinii nu îşi plătesc apa consumată. Sîntem mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Locuiesc în acest imobil de mulţi ani şi cunosc unele familii care nu a plătit nicio factură pentru apa consumată. Doar 5 familii sîntem cu plata facturilor la zi, restul de 31 au datorii. Din cauza acestora, stăm cu butoiul de apă în casă. În beci apa este pînă la brîu şi normal că apar pierderi mari de apă, ţevile sînt sparte, dar nimeni nu le repară. În baie robinete curg non stop, iar apa se duce pe Valea Sîmbetei. În urmă cu cîteva zile am plătit factura pentru serviciile de apă-canal, pentru două persoane am achitat suma de 57,32 lei, adică 16 metri cubi de apă. Cantitatea de apă facturată nu o consumăm, dar din cauza nepăsării şi a neglijenţei vecinilor iresponsabili plătim facturi mari. De la intrare în imobil se aude apa curgînd cu presiune în baie” a spus Nuţu Gîtlan. (Carla TATU)
Baciu, cel mai prost administrator. Iti impune sa platesti chiar daca nu consumi. Cica, pierderi. Rusine, Baciule!